Jämförelser.

Jag vill gärna veta detta: jämför ni er mycket med andra? Om ni gör det, vilka jämför ni er med och var hittar ni information om dessa personer? Hur brukar ni göra för att sluta jämföra er?

Jag jämför mig nog ganska lite med andra eftersom jag försöker att inte göra det men ibland kommer det och då tycker jag verkligen det är skitjobbigt. Saker som föranleder mindervärdeskomplex är personer som är mer intelligenta än jag fast de är yngre eller i samma ålder och personer som orkar mer än vad jag gör.

9 reaktioner till “Jämförelser.”

 1. Ja, det gör jag. Försöker verkligen undvika det men det är svårt speciellt eftersom internet svämmar över av folk och deras ”personliga varumärken” (för att låna uttrycket du använde tidigare). Då jag har en dålig dag blir jag avundsjuk på precis allt: sådana som verkar lyckligare, intelligentare, kärare, produktivare, populärare, snällare, kreativare, vad som helst. Jag hoppas att det kommer att minska med åldern.

  Förresten skulle det vara hemskt kul om du (eller någon annan som läser detta) kunde tipsa om läsvärda bloggar i stil med denna. Din blogg är min favoritblogg och skulle gärna läsa flera liknande bloggar av samma höga kvalitet.

  1. Kan hjärtligt rekommendera Lady Dahmer! Hon har lika underbara och genomtänkta åsikter som vår kära Fanny, och det var genom LadyDahmers blgg jag upptäckte Fannys. :)http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/index.html,

 2. Jag jämför mig väldigt mycket med andra människor, antog lite att alla gjorde det. Ibland kan jag känna att fan va bra jag är, alla andra är ju sånna idioter, men oftast brukar jag bara jämföra mig med andra för att hålla mig ödmjuk, typ att alla är så mycket bättre, fast det är viktigt att inte gå in för mycket på detaljer utan hålla sig till att tycka att dem är smartare/roligare generellt sätt!

  Detta är helt off topic, men vad tycker du om Christopher Hitchens och framförallt hans atrikel ”Why women aren’t funny? ( http://www.vanityfair.com/culture/features/2007/01/hitchens200701 )

  1. Den där artikeln fick mig verkligen att ändra uppfattning om honom, har alltid sett honom som en vettig person men det där är ju verkligen bara idioti. Tycker att det är tröttsamt med folk som langar ”evolutionära” argument för skillnaderna mellan könen eller olika maktstrukturer. Dessutom håller jag helt enkelt inte med honom om det att kvinnor inte skulle vara roliga, jag känner en massa roliga kvinnor och tycker att många kvinnor gör rolig ståuppkomik, serier och satir.

 3. Jag jämför mig väldigt mycket med andra, tyvärr. Gör det när det gäller precis allting, men mest prestationer, egenskaper och utseende. Bryr mig mindre om andras ekonomiska status, vänskapskrets och boendesituation (räknar inredning till detta). Jag har alltid känt mig lite sämre antar jag, och har känt att jag behövt kompensera detta genom att anstränga mig extra mycket. Jag tror det kommer ifrån att mina föräldrar under min uppväxt brukade bli så stolta över mig de gånger jag lyckades bra med något. Just nu vet jag inte hur jag tänker bort det, men sedan går jag också i en väldigt högpresterande skola där fokus jämt ligger på betyg.

 4. Angående bilden, förresten: Du har blivit väldigt bra på att fotografera. En otrolig skillnad från när jag började följa din blogg, för jag vet inte hur länge sedan (efter en snabb titt i ditt arkiv kan jag fastställa att det i alla fall var mer än ett år sedan). Har du några fototips som du kan dela med dig av? Såvida du inte redan har gjort det och jag bara råkat missa det.

 5. Ja, verkligen. Sällan vad gäller utseende, men när det gäller hur kreativ jag är samt hur duktig jag är på det jag gör kan jag jämföra mig extremt mycket i de perioder jag mår riktigt dåligt. I de perioder jag inte mår så dåligt jämför jag mig bara då & då, men kan släppa det rätt snabbt genom att tänka: ”jag gör så gott jag kan, hen gör sitt & jag gör mitt, ingen idé att jämföra så här”. Men i e riktigt låga perioderna är det fan outhärdligt, jag kan inte ens logga in på mitt deviantART-konto eftersom jag då ser hur bra alla andra fotograferar eller målar medan jag själv känner att allt jag gör är skit. Jag blir bara ledsen. Hur fasiken kommer man bort från detta?

 6. Ironiskt nog jämför jag ihjäl mig med dig. Det stämmer ju väl överens med dina egna jämförelsepremisser; yngre, mer intelligent och orkar mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *