Kan inte kristna bara sluta lägga beslag på allmänna värderingar?

Fumikofem uppmärksammade mig om att Göran Hägglund har skrivit en debattartikel om skuldkrisen där han framför tesen att anledningen till kristen är bristen på kristna värderingar. Han skriver att krisen beror på att kortsiktighet har gått före långsiktighet och ansvarstagande.

Jag vet inte jag, men i mina värld är det fullt möjligt att värdera långsiktighet och ansvarstagande samtidigt som man inte är kristen. Jag gör till exempel det men det är snarare i egenskap av konsumtionskritisk.

Kan inte kristna bara sluta försöka lägga beslag på saker och ting som är positiva som faktiskt inte är exklusiva för kristendomen? Som till exempel när de börjar prata om ”kristna värderingar” i lagstiftningen som om det skulle vara något speciellt för kristendom att fördöma t.ex. stöld och mord. Det är så fånigt och så fel.

Så Göran, snälla sluta komma här och hävda att värderingar som delas av många i vårt samhälle skulle ha något med just kristendom att göra, för det har det inte. Kan du inte bara nöja dig med att framföra din åsikt utan att hävda att kristendomen skulle ha något speciellt med den att göra?

4 reaktioner till “Kan inte kristna bara sluta lägga beslag på allmänna värderingar?”

  1. kul att han nämner ödmjukhet som en saknad kristen värdering, när han själv visar otroligt lite på det i sin artikel.

  2. Håller med dig! Kristendomens ”lagar”, och även samhällets lagar kan man hålla sig till genom att leva efter kärlek, det är detta kristendom handlar om för mig. För man vill inte döda någon man älskar eller stjäla från någon man älskar, eller begå våldsbrott mot någon man älskar. Men även icke kristna människor lever efter kärlek, så kristna måste sluta tänka att det bara är dem som gör det! Allt bra är inte kristet och allt kristet är inte bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *