Klassförakt hos Centerstudenter.

Klassförakt i sin renaste form. Vi har ett problem, nämligen växande främlingsfientlighet. Vad göra? Skyll på underklassen! Skyll på de med ”bristande utbildning”, eller så kallad ”white trash”. Men jag fattar inte riktigt vad det ska leda till? Ska vi skjuta dem eller? Ska vi förvägra dem rösträtt? Var hade Törnqvist tänkt att komma med sina analys egentligen? Eller kan det vara så att ingen problemlösningsplan finns utan att vissa bara gillar att förakta, att skylla samhällsproblemen på någon annan än sig själv. Det känns som ett rimligt antagande.

Vita män på ladsbygden är inget nytt fenomen, de har alltid funnits. Men det är först nu de har börjat rösta på Sd. Varför? Har de helt plötsligt gått och blivit lågutbildade? Eller mer ”white trash”? Kanske handlar de om att de har blivit argare och mer missnöjda och därför röstar på missnöjespartiet Sd? I så fall, vad beror detta på? Kommer det från ingenstans? Är det en slump att det dyker upp samtidigt som klassklyftorna ökar, ekonomin bromsar in, samhällsretoriken blir hårdare mot fattiga, lågutbildade? Jag tror inte det.

Detta är vad jag kallar klasshat. Att skylla de samhällsproblem som finns på prekariatet och arbetsklassen helt utan att göra någon slags vettig analys om varför det är så, helt utan att ens försöka förstå. Bara konstatera att de ”är sådana”. Det är vidrigt, riktigt vidrigt. Som politiker, vilket Max Törnqvist är i sin roll som förbundsstyrelseledamot i Centerstudenter, så ska du lösa problem. Inte bara skylla på ”white trash”, på ”de andra”.

Nåja, jag gjorde en egen version. Här har ni den.

17 reaktioner till “Klassförakt hos Centerstudenter.”

 1. hahaha att han kallar detta för vänsterilskan (på twitter)…….. han verkar vara en höjdare!

 2. själv verkar han ju lite smått bitter över sossarna i twitterinlägget precis före 😉

  1. Senaste gången C intresserade sig för landsbygdsfrågor var väl när de fortfarande hette Bondeförbundet, nu är det proffsen i Stockholm som styr agendan. 😀

   1. Verkligen? Samma med Centern i Finland, de var också agrarpartiet innan. Nuförtden finns sen Sannfinländarna som gör anspråk på att vara sann-centerpartister.

 3. Känns som att det är rätt genomgående att alltid skylla rasism och främlingsfientlighet på ”underklassen”. Jag gick en kvällskurs om ras och etnicitet på Trinity i Dublin rätt nyligen, den hålls av Martina Byrne och hon påtalade att det just finns väldigt mycket forskning främlingsfientlighet inom arbetarklassen men väldigt lite om hur de attityder gentemot ras och etnicitet inom medelklassen, vilket hon själv har forskat om. Skulle gissa att det förhåller sig på ett liknande sätt i Sverige vilket gör det väldigt svårt att veta hur det förhåller sig egentligen, just eftersom det till stor del saknas forskning i frågan. Och då blir väl ”white trash” en rätt bekväm förklaring, eftersom den genomsnittlige vite medborgaren därmed kan avsäga sig ansvaret för sin egen del i den rasistiska strukturen.

  1. Lite så är det nog absolut. Skönt att bara skylla på ”de andra”.

 4. Jag har fått intrycket av att rätt många inom medelklassen sympatiserar med SD. Dom bor i ett villaområde i en mellanstor svensk stad, kör volvo och uttalar sig gärna om hur invandrare tar alla jobb osv.

  1. Det centersnubben påstår stämmer. Men om de är wt kan man ju inte veta.

 5. C-företrädaren kanske inte skall kasta sten i glashus när det gäller brist på bildning. Det verkar ju vara personer som uppgav att de skulle rösta på C eller Sd som var sämst (och anhängare av V eller Fp bäst) på att ranka korrekt, enligt s. 4 i denna undersökning (även om det ju finns utrymme för slumpfel och diverse problem med tolkningen).

 6. Men gud vilken töntig tweet av dem. Nog för att det i vissa studier bevisats att fördomar, inkluderat rasism, har sin grund i låg bildning och/eller IQ, men för den sakens skull är inte alla inom SD sådana. Sen finns det ju smarta människor på landsbygden också, vafan.

  1. Inte bara töntig, rent vidrig tycker jag. Det roliga är att han nu anklagar mig för att var hatisk och aggressiv.

 7. Att det just är personer på landsbygden kan ju även bero på att landsbygden utarmas i Sverige just nu. Framförallt uppåt landet men även på andra platser. Skolor och sjukvård läggs ned osv. Klart folk blir missnöjda. Inte för att jag tycker att SD skulle lösa några problem, tvärtom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *