Klassförakt.

Margret Atladottir har skrivit om lite vanligt hederligt klassförakt som hon drabbades av när hon lunchade med en branschkollega på Riche. Hennes tröja gjorde tydligen att hon liknade ”en tredjeklassens Ebba von Sydow”.

Det är vidrigt att det anses okej att leverera den här typen av kommenterar till folk. Liknande saker anspelade på ras eller kön hade aldrig varit okej men om det anspelar på klass är det accepterat, tyvärr. Klassförakt är i stor utsträckning som okej av någon märklig anledning. Det yttrycks fritt och utan att folk motsätter sig det i någon större grad, något som de extrema reaktionerna mot överklassafarin ger en ganska bra bild av.

Hur kommer det sig att det ser ut såhär, att det är så otroligt accepterat att hacka ner på livsstilar och uttryckssätt som förknippas med underklassen? Eller, som i Margrets fall, saker och ting som förknippas med nyrikedom (det är i alla fall så jag tolkar det)?

10 reaktioner till “Klassförakt.”

 1. ”Odla ditt klasshat” var ju parollen för Överklassafarin. Det är väl klassförakt om något! Det är oerhört märkligt att man (läs: vänstern) accepterar ett slags klasshat, medan det motsatta fördöms. Ingen ska behöva bli bedömd pga. uppväxtförhållanden och ekonomi. Alls.

  1. Fast ”klasshat” är väl att hata att det finns olika klasser. Och i så fall kan man inte säga klasshat åt ett håll eller klasshat åt ett annat håll som du menar.

   1. Jag tolkade också ”klasshat” som att hata folk från andra (i detta fall över-) klass och reagerade ganska starkt, trots att jag inte tillhör överklassen. Andra har säkert gjort samma feltolkning vilket kanske förklarar (men absolut inte rättfärdigar) en del av de aggressiva reaktionerna. Att deras åsikter är åt skogen och de uttrycker sig som efterblivna puckon är en annan femma.

 2. Det är väl framför allt att överklassen inte är vana vid att bli föraktade, så de drar upp en stor skandal när det väl händer. Det är lite samma med vita, medelålders män.
  Dessutom har överklassen betydligt större medel att göra sina röster hörda med, vilket gör att deras missnöje helt enkelt är det som hörs. Och eftersom folk ofta är rätt snälla ändå, och inte gillar att andra mår dåligt så är det de som får medhållet och empatin, trots att de inte behöver den mest.

  Föraktet mot underklassen, kvinnor, hbtq-personer, andra än kaukasier och icke-kristna är helt enkelt så normaliserat att det få reagerar på det.

 3. he… alltså…”det här är inte min nivå”, men jag är väl bitter och inte bättre själv så den tionde tanken som poppade upp efter att ha läst Margréts text var om Blanco kommer skriva något om ”varför inga mäktiga mediamän kallar mitt utseende för tredjeklassens Ebba von Sydow”.

 4. Orkar inte såna där ”vänster slyna”-kommentarer som snubben ger. Dels särskriver han och inte för att verka arrogant (vilket jag dock är, hehe), men jag har oerhört svårt för särskrivningar. Dels använder han slyna som något negativt. Och vänster med. ÅH.

 5. Å så jävla tragiskt. Stackars Axel. Var har han lärt sig att skriva? Vänster slyna? Är det en vägbeskrivning eller vad? Slynor till vänster för avrättning i gaskammare och icke-slynor till höger. Vad händer till höger då? Våldtäkt eller rikedom och berömmelse?
  Det här är ingen politisk fråga. Alla borde få veta var Alex har fått sin utbildning så att läroverket kan undvikas för landets framtida elit….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *