Kvinnan är dömd till återupprepning.

wpid-img_20140522_222423.jpgLäser Det andra könet av Beauvoir och är inne på delarna där hemmafruns situation beskrivs. Något som ständigt återkommer är hur en som kvinna är dömd till återupprepning, till att vidmakthålla status quo, och hur detta påverkar kvinnans syn på sig själv. Både produktion och reproduktion behövs i samhället, men reproduktionen har avsevärt mycket lägre status och är ofta obetald. Kvinnan är i regel hänvisad till att utföra det reproduktiva arbetet, medan mannen utför det produktiva. Även om kvinnor ofta lönearbetar idag så är inte det deras livs största uppgift, utan den består fortfarande i att bilda familj, skaffa barn och så vidare. Bara mycket framgångsrika kvinnor kan förhandla sig ur reproduktionen.

Beauvoir beskriver hur mannen för att förverkliga sig själv behöver en kvinna som sköter reproduktionen, så att han själv kan viga livet åt att producera. Jag tänker att i detta ingår inte bara typ hushållsarbete utan även den känslomässiga reproduktionen, något som kvinnor i regel sköter åt män. Denna rutinartade syssla som heter att ”ta hand om sina relationer” syftar också till att upprätthålla status quo, det är ett arbete som måste utföras men som inte märks av.

Kvinnan får helt enkelt inte tillfälle att känna stolthet över sitt arbete, för trots att det är nödvändigt materialiserar det sig inte i något nytt utan handlar bara om att upprätthålla det gamla. Hon kan inte peka på något och säga ”detta har jag skapat”, och detta gäller på samhällsnivå såväl som på individnivå.

13 reaktioner till “Kvinnan är dömd till återupprepning.”

  1. … och detta gäller väl också de traditionella kvinnoryrkena och sektorerna, tänker jag? Vårda sjuk och gamla, utbilda nästa generation, städa osv.

  2. Håller med om mycket utom ”Bara mycket framgångsrika kvinnor kan förhandla sig ur reproduktionen”, då jag tror att många kvinnor skaffar barn av egen fri vilja.

      1. Min egen fria vilja kopplat till barnafödande handlade om en nästan desperat längtan efter att vara gravid och få barn.

        1. Att du vill ngt betyder ju inte nödvändigtvis att patriarkala strukturer inte medverkar. De skapar våra begär.

    1. Det var den meningen jag också fastnade på…men jag hoppas och antar att med reproduktion menas en repetativ handling mer än faktiskt barnafödande? Att vara ”framgångstik” handlar vel ändå mäst om att lyckas med nåt man vill göra och inte den typiskt manliga definitionen framgångsrik=göra karriär. Det är det egna valet som är viktigt 🙂

  3. Hur många män tror du upplever att de viger ”…livet åt att producera.”? De flesta män har precis lika repetitiva arbeten som de flesta kvinnor har.
    Var ska en jämföra med de framgångsrika männen?
    Jag tror att för många kvinnor kan det privata vara som en fristad och en del av livet där de faktiskt får styra och bestämma. Många män har inte ens det – på grund av könsroller och förväntningar.

      1. Det jag vänder mig emot är att ”det andra sidan av myntet” skulle ha en generell giltighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *