Kvinnor som gör motstånd straffas.

dubbelbestaffningvåldDet här med att som kvinna göra motstånd mot våld en drabbas av är svårt.

Kvinnor ställs ofta under kravet att vara en bättre person när de utsätts för patriarkalt förtryck. De ska inte vara sådär dumma som mannen, utan de ska minsann vara moraliskt oantastliga trots att de är försatta i en situation som utgör en risk för deras säkerhet.

Ibland talar en om ”det ideala offret”, vilket innebär ett offer som har lätt att få samhällets stöd och hjälp. Ett idealt offer är en person som inte kan sägas ha någon slags skuld eller medverkan i det inträffade. Typ en kvinna som blir utsatt för en överfallsvåldtäkt av en främling mitt på dagen på någon synnerligen oskyldig plats, kanske i joggingspåret, är ett idealt offer. Få skulle kunna hävda att hon var medverkande i det som skedde. En kvinna som är i en relation med sin förövare har redan passerat gränsen för att vara ett idealt offer, fokus kommer hamna på relationen; varför ingick hon i den? Varför stannade hon i den? Var det kanske så att hon inte var så enkel att leva med? Mannen kanske slog av frustration? Kanske är hon rentav medskyldig till våldet hon utsattes för!

Om kvinnan gör motstånd, speciellt om det är fysiskt, så riskerar hon att ses som medverkande till det som inträffat. Det blir då en fråga om ett ”bråk” istället för att handla om att en part har utsatt en annan för våld, och att den andra har försvarat sig. Offret granskas hårt och minsta lilla tecken på att hon själv kan hållas ansvarig för sin position kommer lyftas upp och hållas emot henne.

Samtidigt ska en göra motstånd, för annars får en skylla sig själv. Detta motstånd ska dock alltid ske på mannens premisser. Kanske ska en be snällt att han inte ska vara elak och slå en. En ska inte faktiskt agera för att skydda sig själv, utan en ska vädja till mannen, underordna sig ännu lite till. Och detta är såklart precis vad han som slår är ute efter, att etablera sin makt, att kvinnan underordnar sig honom. För även om han slutar slå henne så är målet uppnått, maktobalansen är etablerad ännu en gång och kvinnan har underordnats ytterligare. Han har etablerat att om han inte få sin vilja igenom kan han skada henne fysiskt.

Kvinnor förväntas dels göra motstånd mot förtrycket vi drabbas av, men när vi gör det så misstänkliggörs vi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *