Läs ett reportage om psykisk ohälsa jag skrivit!

Har publicerat ett reportage jag skrev angående psykisk ohälsa, positivt tänkande och hur detta hör ihop med kapitalismen och osäkerheten för Direkt aktion för ett ganska bra tag sedan här, på min andra blogg som jag tyvärr är sjukt inaktiv på. Det är en ganska lång text och det är andra gången jag skriver ett reportage, så det är inte helt hundra överallt, men jag är ändå förhållandevis nöjd. Vore kul om folk läste och kom med feedback. Bjuder på lite citat för att göra er lässugna:

Angående framgångssagorna och osäkerheten.

Samhällsideologin utformas för att få människor att acceptera osäkerheten. Vi matas med drömmar om allt vi kan uppnå och på samma gång uppmanas vi att inse den råa verkligheten: att vi kanske inte kommer kunna lyckas med allt detta. Om vi inte lyckas är vi helt enkelt är tvungna att acceptera det som en del av spelets regler. Vissa vinner och uppnår sina drömmar medan andra förlorar. För att vi ska acceptera förlusterna så måste vi matas med budskapet att även vi kan bli vinnare.

Angående hur hetsen krig friska personer framkallar sjukdomsförklaringar:

På grund av detta skuldbeläggande kan sjukdomen rentav verka som en försvarsmekanism, ett sätt att återta kontrollen över livsrummet och ursäkta sig för att man inte lyckas uppfylla samhällets och arbetslivets krav på optimal prestation. Sjukdom är den enda ursäkt som accepteras.”

Angående självhjälpslitteratur, mindfullness och så vidare:

Att låta de psykiska besvär som inte kan hanteras av psykologin istället hanteras av pseudopsykologin i form av självhjälpslitteratur och olika former av ”andlighet” är att låta konsumtionssamhället tränga in även i vårt innersta. Den självklara lösningen på ett problem är inte längre att söka stöd hos vänner, sin familj eller sin partner, sådant avfärdas av samma böcker och på samma kurser som energitjuveri. Istället ska vi söka oss till olika former av professionella substitut för detsamma.

Angående hur samhället påverkar den psykiska hälsan.

Det är inte konstigt att människor mår dåligt i ett samhälle där allt kan säljas och köpas, där man ständigt måste reproducera sin arbetskraft och sin anställningsbarhet, där man tvingas leva i ett tillstånd av ständig osäkerhet och på toppen av allt detta måste genomgå den hjärntvätt som kallas att tänka positivt.

8 reaktioner till “Läs ett reportage om psykisk ohälsa jag skrivit!”

  1. Fy vad läskigt! Jag skulle träffat Dr. Eberhard nu på fredag men dom bokade om så att jag fick någon annan.Och det första citatet låter som det jag var med om.

    1. Tycker riktigt illa om den människan. Hen har ju skrivit en massa överförenklat strunt, bland annat den där ”I trygghetsnarkomanernas land” som verkligen är en jävla bibel för alla som gillar att klaga på ”dagens ungdom” men helt utan att förstå situationen för den. Alltid riktigt grunda och banala analyser. Fy fan. Tur att du fick någon annan (hoppas jag, får väl se om det är en ännu större idiot, men tror fan inte det är möjligt).

      1. Ah, förhoppningsvis så har jag tur och det visar sig att personen jag ska till är bättre, annars byter jag mottagning igen. Jag orkar inte med rikspuckon inom vården. Eberhards uttalande i reportaget får det att vända sig i magen på en.

        1. Ja, människor som skriver en jävla bok om hur överkänsliga hens patienter är känns inte så jävla optimalt att ha som läkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *