Lattemorsor, kulturtanter och kvinnor i offentligheten.

Minns en person jag kände som tyckte att det var en kul grej att klaga på så kallade ”lattemorsor” som bara satt och tog upp plats i offentligheten med sina barn. Exakt vad som var så himla störande med dessa kvinnor var oklart. Det verkade handla om att de gav uppmärksamhet till varandra och inte till barnen, och om att de tog upp plats i offentligheten fast de minsann var lediga och kunde vara hemma istället. Det var irriterande med barnvagnar i rusningstrafik, men jag tvivlar på att kvinnor som är mammalediga är särskilt frekventa i just rusningstrafik.

”Lattemorsor” och ”kulturtanter” är två grupper kvinnor som det finns ett stort förakt mot. Att pappor fikar med sina barn anses i regel bara fint och gulligt, att gubbar går på teater har jag aldrig hört någon uttala sig om över huvud taget, trots att det är ganska vanligt. Hur kommer det sig att det är dessa grupper av kvinnor som hånas?

Jag antar att det som stör är att kvinnor tar plats i offentligheten på sina egna villkor, utan att vara till för män. När kvinnor umgås i grupp och utför aktiviteter som inte kan relateras till tillfredsställandet av män så är det upprörande. Stora tjejjgäng som går på krogen väcker inte samma upprörda käönslor, för där kanske de ska ragga eller i alla fall bli föremål för raggande. Samma sak med kvinnor som shoppar, det är ju något de kan tänkas göra för att attrahera en man.

Det är osannolikt att en kvinna som går med sitt barn och en annan grupp mammor och fikar skulle kunna vara föremål för någon slags romantik. Denna kvinna har ju redan utfört sin uppgift, alltså att skaffa en (antas det) man och skaffat sig ett barn tillsammans med honom. Då ska kvinnan inte längre ta plats offentligheten utan borde endast fokusera på att ta hand om det hon har. Hon ska ägna varje vaken stund, varje ledig minut, åt att överösa barn, man och hem med omsorg och kärlek. Hon ska ständigt offra sig.

Samma sak med kulturtanter. Dessa kvinnor är inte heller aktuella för att dras in i reproduktionen, eftersom de inte längre antas vara fertila. Dessa kvinnor borde helst inte synas i offentligheten alls, och extra provocerande blir det när de dyker upp i grupp. Gamla kvinnor som har mage att synas och till coh med verka ganska nöjda med sin tillvaro!

Män däremot får i regel ta plats i offentligheten lite som de vill, oavsett ålder eller aktivitet. De ifrågasätts inte, de hånas inte, de bara är och har självklar tillgång till det offentliga.

8 reaktioner till “Lattemorsor, kulturtanter och kvinnor i offentligheten.”

 1. Det är väldigt, väldigt många som stör sig på mammor. Många utskällningar och otrevliga ord har jag fått på bussar och T-bana. Min sambo, som råkar va en man, har inte alls samma problem. Han har tillochmed satt sig lite ifrån mig på bussen några ggr ibland och noterat hur mätbart mycket mer otrevligt folk beter sig när jag e ”ensam mamma” med vagnen.

  Himla trist beteende. Så jävla onödigt! Har sett flertalet pappor som med sina barnvagnar ställer sig på snedden och tvären, stannar mitt i gångar och krånglar till det för både sig själva och medpassagerarna i lokaltrafiken. Aldrig sett en mamma göra så (”medvetet vårdslöst” ställa sig tokigt alltså), antagligen för att vi då skulle få tusen arga blickar med lite skäll på topp. Djupt orättvist!

 2. Intressant! Min främsta association kring lattemorsor (och kulturtanter), är att de tillhör medelklassen, och det är vad som väckt mitt klasshat. Jag missunnar ingen att vara ledig och att utan en romantisk agenda hänga med sina vänner på stan, gött ju, men politiskt sett är medelklassen inte annorlunda än poliser, rasister eller sexister, de väcker min ilska för att de genom sitt upprätthållande av normer och deras till synes outtömliga känsla av berättigande, hindrar oss övriga från att erhålla vårt rättmätiga inflytande i samhället.

  Sedan, så klart är den strukturella sexismen också inneboende i mig, men jag upplever det som att jag inte känner likadant inför de mödrar ur arbetarklassen som tar plats på bussen, träffas på torget, på mcdonalds eller tar upp hela hissen i trapphuset. Så en får påminna sig, varken klasskillnader eller sexism är någonsin acceptabelt.

  Hur som, det här, liksom mycket annat, fick mig att tänka efter länge och väl, tack för stimulansen.

  1. Det kan såklart finnas rimliga skäl att störa sig också, men faktum är att kvinnor drabbas hårdare även av legitim kritik.

 3. Håller nog inte med dig, eller jag tänker inte att det är så som du beskriver. Jag tror kanske att jag är en lattemorsa, framförallt när jag var mammaledig. Jag har då aldrig upplevt att någon på något sätt behandlat mig orättvist, varit otrevlig, tittat ogillande etc etc. Jag upplever att jag har blivit väldigt uppmuntrad att ta hand om mig själv, sköta barnet såklart men mig själv också, ”unna” mig att ta plats i offentligheten under mammaledigheten. Och exemplet som Catrin tar upp kan jag inte alls känna igen mig i trots att jag åkt buss tusen ggr med barn (i Stockholms rusningstrafik).
  Jag personligen stör mig däremot på så kallade lattepappor, att en pappa fikar med sitt barn, jättefint men inte finare än en mamma som fikar med sitt barn. Pappor i grupp däremot, den moderna pappalediga söderpappan som har blivit den nya lattemorsan, nä fy fan va avtändande.

  1. Vad menar du? Du har själv varit en sådan förälder men du stör dig på män som gör likadant … Och beskriver det som avtändande? Mind blown alltså.

 4. Tack för läsningen!

  Tänker efter le dudes kommentar att kvinnoförakt gärna berättigas av människor för att de tycker att det är rimligt att kritisera/skämta om personer tillhörande välmående medelklass. Så används det som ett tillfälle att få ur sig lite sexism – säkert ofta utan att reflektera över det.

  Det där att kategorisera kvinnor i olika nedsättande benämningar för att sen kunna avfärda dem… Själv har jag skaffat mig katt och varnas för att bli ”crazy old cat lady”. Det är ju en annan kvinnostereotyp som antas vara ointresserad av eller ointressant för män, och antagligen hånas just därför. Intressant det där att det klagas mer på de kvinnor i offentligheten som inte är tillgängliga för raggning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *