LCHF inlägg nummer 759.

Det är med LCHF…

Ja, det finns vegetarianer som äter LCHF. Men merparten är inte vegetarianer.

Vissa hävdar att man inte äter mer kött inom LCHF. Okej, jag köper det. Men det är ju inte bara köttet som är miljöfarlig, även ägg, mejeriprodukter och ovanjordväxande grönsaker tar skitmycket på miljön i förhållande till andra livsmedel som är nyttiga men inte accepterade inom LCHF, såsom rotfrukter. Kan någon snälla berätta vad man äter om man äter LCHF men inte drar upp på något av dessa?

Sen finns det säkert någon som äter LCHF men ändå äter miljövänligt. Grattis! Jag hävdar dock att LCHF som samhällstrend drar oss till mer miljöfarlig ätande.

12 reaktioner till “LCHF inlägg nummer 759.”

 1. Det är viktigt att diskutera matens miljöpåverkan. Men när gäller frågan vad ”lchf som samhällstrend” får för konsekvenser, har jag mina tvivel både när det gäller förmågan hos ”fettsnåla” kostråd från myndigheter och olika dietböckers förmåga att dramatiskt förändra konsumtionsmönstret hos befolkningen i stort, även om det kan ha större påverkan på vissa produktgrupper, som olika lättprodukter. Om vi ser till Jordbruksverkets senaste rapport över livsmedelskonsumtionen, ser vi att under perioden 1980–2002 minskade E% för fett från 38,7 till 34 procent och ökade för kolhydrater från 46,4 till 49,7 procent. År 2009, som är det senaste året i statistiken, när lchf börjat diskuteras överallt, var andelen fett/kolhydrater 35,6/47,2 procent.

 2. Jag äter LCHF av den anledningen att jag har haft ätstörningar i mer än 10 år. Jag tampas (tampades) med ett sockerberoende, och jag ser det som så, att när jag tröståt massor av godis, kakor och skräpmat var jag betydligt mindre miljövänlig än idag när jag äter LCHF. Detta är en metod som riktar sig till människor som är sockerberoende, är överviktiga och/eller har andra kroppsliga besvär (migrän t ex). Jag vill inte vara hänsynslös mot miljön, men det är hälsofråga också.

  1. Grejen är att typ 1 av 4 äter LCHF. Tror inte att alla dem har behov av att äta så för att må bra, utan att det handlar mer om att det är trendigt. Om det nu är det enda sättet att äta på som funkar för en så tycker jag såklart att man ska göra det.

 3. Jag har faktiskt inte dragit upp nå nått sånt då jag åt det även innan jag slutade med kolhydrater. Möjligtvis blir det mer oliv- och rapsolja samt kokosolja. Men jag kan faktiskt inte förstå HUR det skulle kunna vara möjligt att jag nu när jag inte kan äta mer än staxt över 1000 kcal om dagen utan att vara övermätt kan vara mer ovänlig mot miljön än innan då jag smällde i mig mer än det dubbla och gärna importerat skit från alla jordens hörn? Innan åt jag på vanliga tallrikar och välfyllda sådana. Nu får min middag plats på en assiett. Och det alldeles utan en kostsam GBP.

  1. Alltså, klart man kan äta skitdåligt för miljön på en massa olika sätt men det bästa lär ju vara att käka mkt rotfrukter, spannmål etc. Du kan ju ha dragit ner din miljöpåverkan, personligen tror jag att min skulle ha gått upp på en sådan diet.

 4. Det finns flera orsaker till att miljöpåverkan inte riktigt är så stor som det kan uppfattas. Men det kräver medvetenhet av konsumenten.
  1. Man äter inte lika mycket. Det här är väldigt kalorität mat, vilket gör att man inte behöver så mycket.
  2. Det är inte meningen att köttkonsumtionen ska gå upp. Proteinintaget ska bibehållas, fettet ökas och kolhydraterna minskas.
  3. Man rekommenderas att byta ut lightprodukter som helfeta produkter. Att de skulle ha större miljöpåverkan än lightprodukter är ingenting jag vet i alla fall.

  Sedan är det ju det där med ovanjordsgrönsaker. Det är ju sant att man i huvudsak ska äta det. Men det är inga mängder vi talar om, det är inte rekommenderat att äta jättemycket sådant. Sedan är vissa rotfrukter också okej. Exempelvis kålrötter innehåller inte så mycket kolhydrater.

  1. Jag ha rå andra sidan inte förespråkat lightprodukter heller. Jag går absolut med på att man kan äta miljöfarligt på en massa andra sätt, men önskar att en mer miljövänlig diet var modern.

   1. Nej, det där med lightprodukter var mer för att förklara vad man väljer till för att kompensera för det man väljer bort.

 5. Säg någon icke LCHF:are som inte äter ägg, mejeriprodukter och ovanjordväxande grönsaker typ VARJE dag. (Jag menar inte på ett ilsket sätt, men ovanstående livsmedel är ju inte direkt unika för oss som äter LCHF.)

  1. Man kan ju fortfarande äta mer eller mindre av någet. Har dessutom inte sagt att vi andra äter perfekt ur miljösynpunkt.

   1. Nej, men då slutar det ju genast vara en fråga om LCHF, för att istället bli en fråga om kost i allmänhet. Äsch. Jag gillar din blogg btw, LCHF-gnabb åsido 🙂

 6. Vill bara tillägga en sak för att demonstrera hur jag menar. Så här ser min tallrik ut när jag äter middag: lax, grönsaker och sås. Så här ser min kompis tallrik ut när hon äter middag: lax, grönsaker, sås och pasta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *