Man behöver inte alltid ha tillgång till precis den produkt man helst av allt vill äta.

För närvarande lyssnar på jag dokumentärserien Matens pris som sänds i sveriges radio. I ett program var det olika makthavare inom matindustrin som diskuterade frågan om vad man ska göra åt det faktum att växthusodling är så otroligt energikrävande. Speciellt när saker och ting odlas året om.

En kille säger då ungefär ”ur ett konsumentperspektiv så tycker jag att det är självklart att man alltid ska kunna köpa paprika till sin sallad”.

Det här stör mig så in i helvete mycket. Den här förväntan att man alltid ska kunna köpa precis det man vill ha.

Herregud. Vi lever på en planet där vi har olika årstider. Olika saker går att odla under olika perioder på året. Det är fullkomligt naturligt att man under vissa perioder inte kan få någon jävla paprika i sin sallad, utan får välja någon annan grönsak.

Om folk bara slutade vara så förbannat kräsna och trångsynta i sitt val av mat så skulle miljövänlig konsumtion underlättas så otroligt mycket. Om folk kunde gå in i affären och kolla sig omkring efter vad som finns där, vad som är billigt och ekologiskt, istället för att klampa in med en bestämd uppfattning om exakt vad man ska ha och skaffa sig det till varje pris.

Jag skulle önska att folk vore lite mer inriktade på att handla efter säsong. Och lite mindre inriktade på att få sina extremt snäva behov tillfredsställda i varje stund.

4 reaktioner till “Man behöver inte alltid ha tillgång till precis den produkt man helst av allt vill äta.”

 1. Fast om man skulle handla efter säsong skulle vi inte äta så himla mycket under den långa vintern. Och hur bra är det?
  Jag förstår ju att det är sjukt att vi är så himla bortskämda. Alla sorters frukt, grönsaker och andra råvaror från världens alla hörn som transporteras långa vägar och trängs i våra affärer i norden- allt för att vi i västvärlden har råd med det. Man får ju stanna upp och tänka efter, behövs verkligen allt det där? Och till vilket pris?
  I slutändan väljer jag ändå att lugna mitt samvete genom att köpa ekologiska grejer, även när det gäller paprika under vinterhalvåret.

  1. Klart man måste äta. Men lite medvetenhet skulle vara trevligt. Jag tycker verkligen inte att det är en självklarhet att man alltid ska ha paprika till sin sallad, det är den inställningen jag kritiserar.

 2. Jag är värdelös på att äta efter säsong. Eller ja, jag äter rätt mycket rotfrukter på hösten och mycket färska bär på sommaren, men överlag har jag bara dålig koll på när saker är i säsong eller inte.

 3. Jag önskar att det var mycket mer säsongsindelat, jag önskar att jag en sån där som sa ”åh, nu kommer våren, tänk på alla vårprimörer, vad underbart, det var så länge sedan” och ”Åh, höst, nu blir det äppelmos och sötpotatis, som jag har längtat!”.

  …och såklart ”Mmm, vinter, saltat kött, jag är så jävla trött på äppelmos nu. Ge mig lite mer bacon!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *