Man kan vara liberal utan att vara dum i huvudet.

Såhär va. Man kan absolut vara liberal utan att vara dum i huvudet. Jag betecknar mig själv som någon slags socialliberal. Däremot har jag svårt att se hur man kan ha tagit sig en ordentlig titt på världen och fortfarande tro att det inte finns strukturer i samhället som styr oss. Människor som säger att det inte finns någon underklass eller fattiga människor i Sverige ser jag helt enkelt som personer som inte tagit sig an att utforska samhället.

7 reaktioner till “Man kan vara liberal utan att vara dum i huvudet.”

 1. Man kan också ha sett dessa strukturer, men valt att acceptera dem som de är. Kanske för att det gynnar en själv eller för att man antingen är naiv och tror att ”alla kan”. Eller att man inser att alla kan faktiskt inte, och det är väl synd, men så får det vara. Vi får offra dem för det är så samhället ska se ut.

  1. Ja, fast nu var det ju inte den typen av människor jag tog upp, eller hur? Jag skrev om människor som inte sett detta, inom om människors som valt att bortse från det. Visserligen tycker jag himla illa om det beteendet också.

 2. Agreed. Blir helt förstummad när jag hör vissa människor från vissa partier prata. HALLÅ HAR NI SETT VÄRLDEN ELLER??!! :O

  Tänkte själv dock inte för något år sedan att det fanns ett tydligt klassamhälle i Sverige, men har definitivt ändrat uppfattning när jag filosoferat mer kring det. Tror nog att många växer upp till att tro att klasskillnader inte finns längre, eftersom man väldigt sällan pratar om dem längre. Men lite förståelse får man faktiskt själv utveckla även ifall man kanske inte pratar übermycket om klasskillnader längre (åtminstone inte på samma sätt som förut). Särskilt ifall man faktiskt är politiker med makt över andra människor.

 3. Det här har ingenting med inlägget att göra, men jag känner mig tvungen att märka ord… Har för mig att du ”erkände” att du var vänster någon gång, och det går inte alls ihop med att du kallar dig för socialliberal? Jag menar absolut inte att vara jobbig; jag brukar hålla med dig om det mesta, men jag tycker att det där med vad man kallar sig är ganska viktigt ändå. Någonstans tycker jag att man måste acceptera att vissa definitioner har sina fasta betydelser. Att vara socialliberal i Sverige idag är att vara höger. Att vara liberal är att digga liberalim. Ungefär så.

  1. Jag ligger åt vänsterkanten inom socialliberalismen. Fattar inte riktigt vad du menar med att socialliberal skulle definieras som höger rakt av faktiskt.

   1. Det går väl förstås att sakpolitiskt vara vänster, utan att för den delen sträva efter någon slags socialism. Du känns bara som en sådan självklar socialist för mig! För mig är det är viktigt att ha en stark ideologisk grund, så jag har svårt att förstå politiskt drivna som inte har det (därmed inte sagt att just mitt sätt skulle vara bättre än något annat). Är det så att du i pricip ”bara” är intresserad av sakfrågor, eller har du en ideologi du känner lite extra för (vilken isf?)?

 4. Jag tror inte på liberalismen, jag tror inte att människor är förmögna att fatta bra beslut i alla lägen. Vi måste ju ha någon som talar om för oss hur vi ska leva och som sedan tar oss i örat om vi bryter reglerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *