Män som inte lyssnar.

En grej jag har varit med om flera gånger är att jag har bett en man lägga ner med något han gör mot mig, min vilja respekteras inte vilket resulterar i att jag blir förbannad, vilket sedan resulterar i att mannen blir förvånad eller arg för att jag ”överreagerar”. Ibland får en till och med höra ”varför sa du inget”.

wpid-img_20140615_171724.jpgDet är som att de här männen inte litar på att jag själv kan avgöra vad som är okej och inte, så de måste ”testa” och se om det händer något om de fortsätter. När jag blir förbannad blir de förvånade, för de fattade ju inte att jag menade allvar. Tja, det är väl en situation en ofta hamnar i om en har för vana att inte ta ickemän på allvar antar jag. En möjlig lösning på detta är ju att börja ta ickemän på allvar istället för att kräva att ickemän ska vara tydligare.

Samma fenomen har också förekommit i många relationer jag varit i. Jag har påtalat olika former av problem vilket har ignorerats, när jag sedan blir förbannad så är jag hysterisk och överreagerar. Mannen ”ger med sig” och förändrar sig kanske lite, men det är motvilligt och handlar mest om att undvika besvär snarare än att de faktiskt tar till sig av vad en har att säga. De hanterar med sin manliga handlingskraft en krissituation som uppstått för att de har att göra med en hysterisk ickeman, de försöker inte förändra den grundläggande problematiken som ickemannen påtalar. De har helt enkelt själva bestämt att det är ickemannens reaktioner som är Problemet, inte den verklighet de reagerar på. Inte konstigt att så många män tycker att ickemän är hysteriska, eftersom de ständigt reproducerar den situation som gör att människor reagerar på ett sådant sätt.

Det tycks vara lite av en grej att skjuta upp anpassningen så långt som möjligt, tills det blir för besvärligt att fortsätta ignorera problemet helt och hållet, och då hävda att en helt enkelt inte begripit att det varit önskat innan. Det hela framställs som att en tar tag i problemet så fort en blivit varse, fast det i själva verket har föregåtts av en lång tid av ignorans.

Ett annat vanligt fenomen är att ens ”vänliga” tillsägelser ignoreras, och när en sedan blir förbannad så blir en tillsagd att ”lugna ner sig” innan någon diskussion kan äga rum. När en sedan lugnat ner sig så har mannen kanske bekvämt glömt bort vad det var en skulle diskutera och en måste göra om hela skiten igen. En måste spela ut hela känsloregistret för att ens få en reaktion, och när reaktionen väl kommer så kommen den i form av skuldbeläggande. Detta är ett mycket bra exempel på dubbelbestraffning; om en inte blir förbannad så blir en över huvud taget inte uppmärksammad, om en blir förbannad så anses det vara att en överreagerar.

Jag behöver sällan bli arg på de ickemän jag har i min omgivning, eftersom det i regel räcker med att påtala problem lugnt och sansat. Det är också så jag vill ha det, eftersom det i regel är både jobbigt och konstruktivt att vara arg. När en hunnit bli förbannad så är det svårare att lösa problem eftersom det finns en massa känslor i vägen. Men många män har en tendens att rakt av ignorera en tills dess att en blivit känslomässigt uppriven.

En blir helt enkelt lätt hysterisk av att inte bli lyssnad på eller respekterad, av att någon inte försöker förstå vad en försöker säga. När detta sker i till exempel en relation så rör det upp en jävla massa känslor; en känner sig värdelös och nedtryckt för att personen en ska få kärlek av uppenbarligen inte bryr sig tillräckligt mycket för att ens lyssna på vad en har att säga.

Det är min erfarenhet att män i relationer ofta måste tvingas till att över huvud taget lyssna eller ta tag i problem, och detta sätt att agera är jävligt märkligt om det är så att en faktiskt bryr sig om en person. Det är oerhört nedvärderande av såväl den andra personen som relationen, och i sig ett kränkande beteende. Det är att frånta någon rätten till sina känslor genom att själv ta sig rätten att bestämma när det är värt att ta på allvar eller inte.

4 reaktioner till “Män som inte lyssnar.”

 1. Det här exemplet har hänt mig många gånger, men just då har jag tagit till mig av att jag är ”hysterisk” och skall ”lugna ner mig”. Då flyttas konversationen till mig och mitt beteende i situationen istället för att fokusera på sakfrågan, skälet till varför jag blev irriterad.
  Denna typ av projeceringsmetod har jag blivit utsatt många gånger.

  Ett annat exempel.
  För ett tag sedan hamnade jag i en diskussion med en man som när han fick reda på att jag var feminist ville att jag skulle ”övertyga” honom. Han utsåg sig själv till talesperson för alla män ”men VI tycker…” och ville att jag skulle vara detsamma för alla feminister och kvinnor.
  Jag minns dina texter om sådana situationer och kände mig inte pressad att gå in i diskussionen, eller att jag var tvungen att vinna argumentationen.

  Tack för bra texter, Fanny! De är väldigt hjälpsamma.

 2. Wow. Du beskriver typ exakt en situation jag var med om med min kille häromdagen. Han kommenterade mina shorts ungefär ”du gillar kort, du” (hör inte till vanligheten att han kommenterar min klädsel öht och särskilt inte på ett sånt uppenbart patriarkal slampifierande sätt så blev både chockad och givetvis oerhört upprörd.) dessvärre satt vi och åt middag med hans familj så jag avstod från att säga nåt där och då utan visade snarare med tystnad och blickar stt jag var arg och ledsen. Hela tiden gav han mig pikar av typen ”sluta sura nu” pch när vi till slut gick in, efter närmare 2 timmar av att ha utstått detta respektlösa beteende, och han dessutom ignorerade mig för att jag var så sur och jobbig, brast jag i gråt och började skrika hur vidrigt hans beteende varit. Först då fick jag den ursäkt jag varit ute efter från första början. Men jag är ganska säker på att han inte fortfarande inte fattar, eller vill fatta. Tack Fanny för att du är så grym på detta med stt analysera manligt beteende, man känner sig upplyft pch inte alls lika ensam i detta patriarkala samhälle

  1. Men usch, att dessutom göra det inför folk… Hela situationen låter verkligen jävligt kränkande.

 3. Josefin: Det är ganska vanligt att män förnedrar sina kvinnor i sällskap av andra och då helst i ett sällskap där de känner sig trygga, t.ex i sin egen familj. Han skulle förmodligen inte våga vara så respektlös mot dig, om ni åt middag med din familj. Syftet med detta är att kvinnan då inte kan ställa till med en ”scen” så att säga (in public) och att han vet att han ”back-up” från sina närmaste samt att du vill göra ett gott intryck på hans familj.

  Din killes avsikt var att förnedra dig och göra dig ledsen. Han lyckades, dvs du bekräftade att han lyckades genom att gråta, bli arg och skälla ut honom. Han kommer alltså inte att sluta med sitt beteende eftersom han fick precis som han ville.

  Du måste därför, nästa gång han gör något likande, förnedra honom tillbaks. Här skall du inte spara på krutet – skjut din pil där du vet att det gör som ondast på honom. Jag skulle t.ex säga något i stil med:

  ”Jaja, älskling. Jag gillar även välutrustade killar som min förre pojkvän men jag får ju försöka vänja mig vid din lille.” Sen skrattar du högt för det är ju bara ett ”skämt” och inget att ta illa vid sig för.

  Jag kan nästan garantera, att din kille då lär sig, snabbt som ögat, att inte förnedra dig in public fler gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *