Marknadskrafterna.

En gång hängde jag med ett gäng borgerliga ungdomar här i Bryssel. Ni vet sådana där personer som tycker att marknaden löser alla problem om ger folk vad folk vill ha. Sådana som tycker att om marknaden producerar sockriga frukostflingor istället för nyttigt bröd så är det helt i sin ordning för det är ju vad folk efterfrågar. Vi var i någon slags möteslokal för att hålla diskussioner.

I möteslokalen fick vi alla pennor, vanliga enkla bläckpennor. Men inte bara det, samtliga pennor var förpackade i en plastbehållare som ni kan se på bilden och jag kände bara för att säga: om detta är vad den fria marknaden har lyckats producera så kan ni ta alla era osynliga händer och lägga på hyllan. Om detta är vad marknadskrafterna har lett fram till, vad folk faktiskt efterfrågar, då tycker jag ärligt talat att det vore på sin plats med lite politisk styrning.

Ärligt talat så tror jag inte att det har funnits någon efterfrågan alls på bläckpennor inpackade i plaströr. Jag tror inte att det gör någon människa det minsta lilla mer tillfredsställd med livet att den här produkten existerar. Ändå så går det åt en massa plast för att tillverka dessa emballage som troligen slängs omgående i 99 % av fallen. Den enda som sparat det är nog jag, som en påminnelse om kapitalismens förmåga att skapa meningslös skit.

3 reaktioner till “Marknadskrafterna.”

 1. Och kapitalismen tog dig från Sverige till Bryssel bara för att beskåda eländet. Sedan bistod den dig med en processor och en nätuppkoppling så att även jag, oskyldig och utan synd, ska kunna få bevittna detsamma. Den är sannerligen sadistisk.

  En öppen tävling i att tillfredsställa människors behov. Oh, the horror!

  Eftersom ingen är kapabel att förfoga över sitt eget liv så ska några få förfoga över samtligas. För vi är inte kapabla att välja rätt, förutom när vi väljer den som ska välja åt oss, som i sin tur alltid väljer rätt. Låter som münchhausen by proxy.

  1. Menar inte att marknadskrafter är dåligt i alla kontexter, ville mest peka på att det kan leda till skit ganska ofta det med. Also att antikapitalism inte är detsamma som centralstyrning, dock att kapitalism ofta leder till centralstyrning, fast från företag då.

 2. Jag förstår vad du försöker säga med det onödiga emballage, men tror det har tillverkarna av pennorna försöker profiliera sig och sticka ut från andra tillverkare genom denna hårda plastkondom..och uppenbarligen fungerade det får någon köpte det 😉

  Kapitalismen har lett fram till underbara saker, eller rättare sagt människor kreativitet och iderikedom givit oss fantastiska möjligheter och kapitalsim är det effektivaste systemet vi har kommit på som uppmuntrar det. Fler människor idag har det bra än någonsin och flera miljarder människor har fått liv på grund av kapitalismen (bra eller dåligt?..dåligt för jorden kanske) Dock är det inte felfritt och det finns så många exempel när det går dåligt, titta på aktiemarknaden, elmarknader, miljöförstöring och ansvarslösa företag. Tror dock att man måste ha en ny idé innan man förkastar en annan 🙂 …men ärligt talat elmarknaden där hade kunnat behövas ett staligt ingripande i Sverige. När det kommer til alkoholmonopolet kunde man ha haft mindre statligt inflytande i så jag hade kunnat köpa alkohol i min ICA butik 😉

  Peace out!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *