Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Men männen då!!!!

Såklart är det någon som ba ”men män blir faktiskt också slagna av kvinnor”. Ja, det stämmer, men när en talar om våldsutsatthet så är det inte en fråga om att räkna mängden enskilda incidenter utan om just utsatthet. Utsatthet handlar om att vara utelämnad till någons godtycke, om att inte kunna försvara sig.

Det våld kvinnor utsätts för av män är mer kontrollerande, mer systematiskt och grövre än det våld som män utsätts för av kvinnor. Män använder aktivt våld som ett sätt att kontrollera kvinnor, och motsatsen sker helt enkelt inte ens i närheten av samma omfattning. Det är liksom inte ett samhällsproblem, det är inte en del i en större struktur som bygger på mäns underordning och kvinnors rätt till män. Jag har så jävla svårt att förstå hur detta kan vara så komplicerat att begripa.

Jag är så himla ointresserad av vem som örfilade vem och varför, jag är intresserad av det institutionaliserade våld som sker i relationer och vad det gör med vårt samhälle och specifikt med kvinnor. Mäns våld mot kvinnor är en grundpelare i hur detta samhälle organiseras, i patriarkatet. Motsvarande gäller helt enkelt inte för kvinnors våld mot män.

Det finns ju en massa tragiska berättelser om folk som blivit utsatta för det ena och det andra och det är såklart tråkigt, men det är föga intressant ur en politisk synvinkel. Folk är taskiga mot varandra på det ena och det andra sättet, det som är intressant är vilka grupper i samhället som är systematiskt utsatta. Och när det kommer till våld i nära relationer så är kvinnor fortfarande betydligt mycket mer utsatta för mäns våld än tvärtom.

5 kommentarer till Men männen då!!!!

 • A skriver:

  Det finns väl ingen man som misshandlas av en kvinna för att han är man. Misshandel handlar ju alltid om maktpositioner så antingen hamnar det på individnivå eller så har kvinnan på annat sätt en strukturell maktposition t.ex. som vit, cis, normfungerande osv.
  Men samtidigt som jag förstår att det är jävligt tröttsamt att höra att ”Män blir minsann också *valfritt*” (särskilt då männen som säger det aldrig i livet skulle stötta en våldtagen eller misshandlad man själva…) är det viktigt att lyfta att även kvinnor misshandlar då män i heterorelationer och kvinnor i homorelationer väldigt sällan får hjälp vare sig av omgivningen eller polisen. Vilket i kvinnornas fall blir dubbel utsatthet.

 • Omg skriver:

  ~~Nämen så passande!~~ Precis pratat färdigt med den andra kvinnan idag som blir misshandlad av sin man och i skräck och desperation vände sig till en kvinnojour för att få hjälp. Hon benämnde det som systematisk fysisk och psykisk tortyr som långsamt blir värre. Svårt att komma undan när han sitter på en, slår i ansiktet och väger mer liksom!

  Mvh
  Verkligheten

 • Jay skriver:

  ”Det våld kvinnor utsätts för av män är mer kontrollerande, mer systematiskt och grövre än det våld som män utsätts för av kvinnor.”
  Jag tycker att det skulle vara intressant att se vart informationen kommer ifrån som styrker det du tycker :)

  • Fanny skriver:

   Jag hänvisar till två olika källor i det tidigare inlägget på samma ämne. Det är ganska välbelagt så du kan säkert hitta något om det själv ganska lätt också. Lycka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv