Menskopp.

Kolla på denna film och bli övertygad om menskoppen storhet! Jag ser mig helt klart som övertygad och ska införskaffa menskopp så snart det går. Det är egentligen sjukt hur mycket pengar man lägger på mensskydd som dessutom torkar ut slemhinnorna när det finns ett mycket bättre, billigare och mer miljövänligt alternativ att tillgå. Jag blev aldrig informerad om menskopp i skolan, på ungdomsmottagningen eller hos gynekologen vilket jag tycker är mäekligt med tanke på hur många gånger det talades om just mens och mensskydd.

Filmen har såklart fått en massa antifeministkommentarer, bland annat denna jag tyckte va så otroligt symtomatisk för just det problem med samhällets syn på mens som videon beskriver.

Han fick mensblod på fingrarna = kan ha fått någon sjukdom.

Barnet sprang omkring med den i MUNNEN, hur bra är det?

I filmen så beskriver en kvinna hur en polis tagit upp menskoppen ur hennes väska. Då var den använd och han fick alltså mensblod på fingrarna. Denna person menar alltså att detta ger en risk för att han blir sjuk. Visst en minimal sådan risk kan ju finnas men mensblod är fan inte kemiskt avfall.

Det andra rör en kvinna som berättar att hennes barn hade hittat menskoppen och trott det var en napp. Dock var det ju i början av hennes mens (som jag förstå anekdoten) och menskoppen bör alltså ha varit både avtvättad och kokad. Det är inte farligt då! Bara för att något först varit i kontakt med könet och sedan är i någons mun är det inte farligt. Jag menar, folk har ju fan oralsex, till och med under mens. Kvinnor sväljer mäns sperma utan att det ses som ohygieniskt. Vad jag vet har ingen dött av det.

27 reaktioner till “Menskopp.”

 1. Ska börja använda menskopp nu när jag har tagit ut min p-stav. Var på apoteket för att köpa den och blev helt ställd när jag frågade och de sa att de inte sålde några.
  Tanken att de INTE skulle säljas på apoteket hade inte ens slagit mig, såg det som världens självklaraste grejj!
  Har för övrigt diskuterat menskopp på ett forum där en tjej berättade att hon var hos gynekologen och frågade om menskopp varpå gynekologen inte visste något om den och inte kunde rekommendera något.
  Folk har så otroligt konstig inställning till menskopp, men det är väll mest för att det är rätt ovanligt än så länge. Tror att den kommer ta över en stor del av marknaden med tiden 🙂

   1. Hej, även apotea/fd familjeapoteket säljer Lunette menskoppar.
    Annars googlar du bara och köper en på nätet och får direkt med posten.

 2. ”Kvinnor sväljer mens sperma” <- kul stavfel med tanke på ämnet 😉

  Håller med, dessutom är det ju knappast värre än att mammor, när barnet tappat nappen på marken, stoppar den i sin egen mun för att få bort smutsen innan de sätter den i barnets mun. Har verkligen aldrig förstått den grejen, man har ju mer bakterier i munnen än någon annanstans på kroppen (inkl snippy) så nappen blir inte bara _inte steriliserad_ utan får även mer bakterier på sig om man gör så. Men barnen lever ju och mår bra ändå allt som oftast.

  1. Det här med att man ska stoppa nappen i munnen gäller egentligen då man ammar sitt barn. Detta är för att mamman ska ta upp eventuella bakterier som barnet kan få i sig då nappen stoppas tillbaka i munnen och på så sätt kan mamman bilda antibakterier som hon sedan överför till barnet via bröstmjölken. Jag tycker det är ganska fint faktiskt! Fast att göra det i senare år är nog ganska onödigt, men då kanske det har hunnit bli en vana.

    1. Tror att det är ungefär som när man har haft en sjukdom en gång, och har efter det antibakterier till den sjukdomen. Alltså att man blir mer motståndskraftig mot just den bakterien. Rätta mig gärna någon om jag har fel.

     1. Antibakterier vet jag inte vad det är, men jag anar att Sofia ovan är ute efter antikroppar; immunförsvaret kan ju, när vi utsätts för t.ex. en viss bakterie, bilda en stor mängd antikroppar som kan oskadliggöra den typen av bakterier. Antikroppar kan överföras via bröstmjölk, men effekten som uppges i kommentaren låter litet märklig; hur som helst tar det ju tid för kroppen att bilda antikroppar mot nya smittämnen.

 3. Menskoppen är sjukt bra! Det enda negativa med den är om man kan är lite känslig för att pilla sig i slidan, men skillnaden mellan tampong och menskopp är inte stor. Plus att du gräver fler gånger när du har tampong jämfört med koppen.
  Skulle aldrig kunna tänka mig något annat mensskydd igen.

  Ang. att polisen fått blod på händerna låter lite absurd. Man sköljer alltid av sin menskopp när man tagit ut, så länge man är i närheten av vatten. Sköljer man inte koppen, så är det ändå ingen mens som riktigt stannar kvar, man tömmer ju den. Alltså var det völ i värsta fall lite blodrester kvar inuti den lilla koppen. Inte farligare än att hen skulle tagit i ett dörrhandtag eller plockat med lite mynt egentligen.

 4. Har den i just nu! Jag har inte använt den mer än en gång förrut eftersom jag tycker/tyckte den är bökig att sätta in, men jag hade inga rena trosor så….. Men träna och för sjutton slappna av när ni sätter in den!

 5. ”Han fick mensblod på fingrarna = kan ha fått någon sjukdom.”

  antar jag syftar på blodsmitta, och det *är* ju generellt bra att inte få blod på sig från folk som man inte vet om de har några infektioner som smittar via blod. Inte för att jag tror att hon har det, men i alla fall. Just den inställningen tycker jag känns ganska rimlig – inte för att det är mensblod, utan för att det är *blod*.

  Situationen med barnet och ”nappen” ser jag däremot verkligen ingen fara i.

  För övrigt är även jag en nöjd menskoppsanvändare sedan flera år tillbaka. Visst finns det en del nackdelar – lite pillrigare, jag fick lite mer mensvärk – men jag tycker ändå att fördelarna helt klart gör den värd dem.

  1. Jo, fast jag tror inte hon varit så lugn med situationen i filmen om hon hade haft smittsam blodsjukdom.

 6. Jag har funderat på att skaffa en menskopp på rekommendation från en nära vän, men tvekar ännu. Mest för att man blir beroende av fräscha toaletter med rinnande vatten på en helt ny nivå (och av någon dum anledning finns det inte tvättfat på många offentliga toaletter). Jag vill definitivt skölja ur den efter att jag tömt den innan jag sätter in den igen.

  //Emma Hå

 7. Emma Hå: Jag har använt min menskopp under festivaler, på resor och när jag varit ute i skogen. Funkar galant. Slipper fundera på vart jag ska göra av tampongen/bindan, och det går inte åt mycket vatten för att skölja koppen. Finns det inget annat så funkar det bra med lite vatten från en vattenflaska, går åt max en deciliter, eller en pappersservett för att bara torka av. Varje gång har jag iaf känt att menskoppen är smidigare än alternativen.

 8. Det är superbra, men hygienen är jätteviktig. Jag lyckades dra på mig bakteriell vaginos och fick sluta för ett tag; hade i den för länge etc. Och är ganska känslig för just bv annars också; tror inte jag skulle fixa det som Varken ovan, men det ska i princip funka. Men det är superbra på natten, har återgått till tamponger nu och det är ett himla räknande av timmar nu ju.

 9. Om en har en slida som är känsligare än min verkar vara så kan en väl ha några tamponger eller bindor med sig i fickan, om en behöver byta skydd innan en kommer till ett ställe där menskoppen kan göras nöjaktigt ren. Så har en menskoppen när det funkar, torkar av och lägger i en plastpåse och använder andra skydd när det passar situationen bättre.

  1. Jag är ganska okänslig för infektioner och sådant. Men tack för tipset i vilket fall. Man kan ju ha två menskoppar och växla också.

 10. Rekommenderar menskopp till alla! Har inte fattat folk som säger ”nää usch” men det är ju deras egen sak då om de inte vill vara ekologiska eller ekonomiska. I Finland finns menskoppar i varje apotek nästan, en gång glömde jag ha med min och gick och köpte en till. De går även att beställa riktigt enkelt via internet bl.a. från England mooncup.co.uk eller från Finland lunette.fi.

  Och har man med sig några näsdukar och en flaska vatten kan man skölja koppen var som helst. Inga problem!

  1. Nu tkr jag förvisso inte det är ”deras egen sak” om de vill vara ekologiska, även om menskoppsanvänding kanske inte är det som kmr stoppa den globala uppvärmningen. Konstigt att tycka det är äckligt ja, det är ju bara blod.

 11. Älskar också min menskopp! Har haft den sen 2008 och jag kan nog säga att jag inte köpt nåt vettigare än den sen dess. Argumentet att den är äcklig har jag mycket svårt att förstå. Det är tusen gånger äckligare att tömma en papperskorg med en veckas använda tamponger och bindor i (lukten!) än att tömma ut ”färskt” blod i toaletten. Berättade för den om en killkompis för någon månad sen, han hade aldrig hört talas om den men han tyckte det var genialiskt ”man kan fan tillverka vad som helst av silikon!” Haha.

 12. Är också mitt bästa köp någonsin! Förut fick jag alltid panikspringa ner på ICA för att köpa bindor, eftersom jag aldrig bara hade det hemma, och så är det ju så grymt ekonomiskt. Kan tycka den är lite krånglig att he in, är rätt känslig för sånt, men om man jämför med tamponger (som torkar ut slemhinnorna vid första kontakt) är det ju en baggis. Kan inte tänka mig något annat typ av skydd nu när jag har den.

 13. Sedan jag använde menskopp för första gången har jag funnit det helt otänkbart att någonsin stoppa upp en uttorkande tampong i mig igen. Problematik för mig har varit viss smärta vid uttagning av koppen och stundvisa smärtor i nedre bukområdet när jag använt den, men det kan vara felplacering av koppen; är en noob. Recensera gärna menskoppen när du har provat om du ska prova alt. om du redan provat!

  Mycket trevlig blogg du har här, också. Måste verkligen läsa mer i den när jag hinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *