Mer om tjejer som umgås med killar.

Kvinnor som pratar om kvinnlig konkurrens och att det är så mycket jobbigare att umgås med tjejer än killar på grund av allt skitsnack är fan alltid de som själva är värst. När jag funderar lite på det så har samtlig kvinnor jag träffat som varit så varit otroligt duktiga på att själv gå bakom ryggen och baktala andra kvinnor. Däremot brukar de ha en extremt förlåtande attityd mot precis alla män i sin närhet.

Tanja Suhinina skrev något intressant apropå detta:

Det som kom fram […] var att snygga tjejer kan lätt få bilden av att killar är enklare att umgås med än tjejer. Varför? Jo, för att vänskap och umgänge är svårt, det kräver ansträngning. Man ska hålla löften, vara trevlig, ställa upp. Som snygg tjej kan man få saftig rabatt på det när man umgås med killar. Man kan häva ur sig saker, glömma tider, strunta i löften – och komma undan med det. Umgås man med tjejer har man inte samma makt över dem och måste anstränga sig och vara hygglig.

Nu gillar jag i och för sin inte konceptet ”kvinnors sexuella makt” men jag tror det ligger väldigt mycket i detta. Kvinnor som är väldigt attraktiva har såklart allt att tjäna på att hänga mycket med heterosexuella män eftersom de kommer ha överseende med det mesta så länge de har hopp om att få ligga, om nu ens det behövs. Dessutom tror jag alltid att man tenderar att ah mer överseende med personer som man inte konkurrerar med på något vis. Om vi utgår från att dessa personer följer sina könsroller, vilket de oftast gör, så har en man och en kvinna knappt några områden där de behöver känna att de konkurrerar om samma saker.

Däremot tror jag att även attraktiva män åtnjuter samma fördel i kvinnligt sällskap. Jag har flera gånger sett det med egna ögon, att snygga killar förlåts både det ena och det andra av kvinnorna i deras omgivning. Ändå ser jag inte dessa män tala om att kvinnligt sällskap är så mycket bättre.

Jag tror alltså att det finns andra faktorer med i spelet också. Män kan mycket väl dra fördelar ur sitt umgänge med kvinnor men de har inget behov av att alltid skryta om att de har så mycket kvinnliga vänner. Vad beror det på? Mitt svar är att det fortfarande är mer statusfyllt att ha manliga vänner för en kvinna än tvärtom. Men jag tror absolut Suhinina har helt rätt i att det ställs mycket mindre krav på attraktiva kvinnor som hänger med killar än i deras vänskaper med andra kvinnor, och då upplever man det såklart som jobbigt när någon plötsligt kommer och tycker att man inte kan bete sig hur som helst.

8 reaktioner till “Mer om tjejer som umgås med killar.”

 1. Bra inlägg! Tycker överlag att snygga personer kan vara drygare i vänskapsrelationer och ändå komma undan med det. De har ju en tillgång – sitt utseende som kan öppna nya portar och därmed behöver de inte vara supertrevliga för att vara en del i en relation.

 2. Varför gillar du inte konceptet ”kvinnors sexuella makt”, av ren nyfikenhet?

  Jag tror att det är väldigt förenklat att tro att attraktiva kvinnor och män är såpass beräknande och själviska. Jag skulle inte säga att det som regel skulle gå till på detta sättet. Det finns säkert dom som är det, men kan det vara så att detta har lite med det att göra att vi inte vill tycka om attraktiva människor, att vi vill projicera dåliga kvalitéer på dom?
  Gällande idén att attraktiva kvinnor har ”mycket att tjäna” på att vara tillsammans med heterosexuella män tror jag också att den är något för enkel. Det man letar efter i en vän är ofta inte kvaliteter som att man kan trampa på dom, eller att dom aldrig tröttnar på att ta ens skit. Däremot tror jag att en kvalitet man absolut INTE letar efter är att kompisen försöker ligga med en.
  Sedan tror jag inte heller att män går med på att vara dörrmattor i åratal i hopp att äntligen få ligga.

  Igen, det finns säkert situationer som denna. Men jag tror inte att det är så i regel.

 3. Min erfarenhet är den rakt motsatta. Bland de kvinnliga vännerna med ett normerat attraktivt utseende finns det snarare en väldig besvikelse och misstänksamhet mot män just på grund av att så många visat sig inte alls vara intresserade av att lära känna dem som personer, utan bara vill komma in i byxorna. Jag klandrar dem inte. Så många killar har socialiserats in i en kultur av svinighet.

  Ofta slutar det så klart med att det är tjejen som skuldbeläggs när det visat sig att hon varit trevlig och social utan några baktankar om sex. Män som känner sig besvikna verkar anse sig ha rätt att säga vad som helst.

 4. ”If a girl looks swell when you meet her, who gives a damn if she’s late”
  Känner igen allt det där. Men jag tror att killar har mycket att tjäna på att ha kvinnliga vänner. Jag tror killar pratar mer om känslor och sånt med tjejkompisar, samt att de gillar att bli sedda med dem, även om de inte får ligga.

 5. Jag fick lite aha-upplevelse när Tanja skrev det där. Även om jag inte ser mig själv som ”attraktiv kvinna” så har jag ändå mer saker att ”spela på” när jag umgås med killar än med tjejer. Typ det är lättare att charma killar dit man vill ha dem än tjejer för att jag som heterotjej är van att sända ut en annan typ av signaler till det s.k. motsatta könet. Är dessutom övertygad om att vissa killar i min bekantskapskrets använder samma tekniker på mig. Tycker det är helt okej, så länge ingen blir sårad för att man får falska förhoppningar. Men det är ju alltid intressant att veta vad man håller på med. Tror ju inte de flesta gör det med flit, utan det är ett beteende som kommer naturligt.

 6. Håller med Lisa. Sedan kan det FAKTISKT vara bättre att hänga med killar, överlag, för SOMLIGA tjejer verkar nästan se det som sin plikt att kommentera andra tjejers utseende och beteende, oftast inte på ett trevligt sätt heller… Inte alls lika vanligt bland killar enligt min erfarenheter. Givetvis är de allra flesta tjejer inte sådana, och det är väl tur. Med det sagt förstår jag ändå tjejer som framhäver fördelarna med att umgås med killar, jag gör det själv ibland. Tror min egen ”bekantskapskrets” är ca 40/60, något fler tjejer, med andra ord (beror på hur man räknar dock).

 7. En baksida med det där som jag börjat störa mig på som in i helvete är att tjejer som säger emot varandra och bråkar ofta avfärdas med ”kvinnlig rivalitet” eller att tjejer snackar skit och bara bråkar med varandra. vet inte hur ofta jag har kritiserat något som en tjej sagt/skrivit/gjort, och fått höra ”men guuuuu så typiskt oss tjejer att alltid tjafsa och sabba. vi borde hålla ihop istället va, inte snacka skit om varandra”. Det är skitstörigt, om någon ger uttryck för något som jag tycker är fel tänker jag protestera, oavsett vilket kön personen har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *