När börjar själva groomingen.

Tydligen så har brottet grooming instiftats i sexualbrottslagstiftningen.

Sedan två år finns ett nytt brott som kallas grooming. Grooming innebär att någon förbereder för övergrepp. I de flesta fall handlar det om män eller kvinnor som söker kontakt med unga flickor eller pojkar. Kontakten etableras på chatforum eller via kontaktannonser på Internet. När relationen har utvecklats föreslås en träff i sexuellt syfte.

Jag skulle hemskt gärna vilja veta när själva brottet begås. Är det när man tar kontakt, när man chattat ett tag, när man styr in samtalen på sex eller när man stämmer träff.

För inte kan det väl vara förbjudet för vuxna att sexchatta med ungdomar? Det vore faktiskt bara konstigt. Jag tycker egentligen inte heller att det ska vara lagligt att stämma träff, men det är mer förståeligt.

Förberedelse för brott är väl dessutom alltid olagligt, så det täcks ju redan upp.

Såhär är det: många många ungdomar utforskar sin sexualitet innan de fyllt femton. Detta görs inte bara genom sexuellt umgänge med jämnåriga utan också, till stor del, över internet. Ungdomar sexchattar, har kontakt med äldre personer med klara sexuella preferenser och lär sig vad de gillar. Detta är inget konstigt eller farligt alls.

Jag tror att det i många fall är bättre att ha kontakt med någon betydligt äldre på säkert avstånd och anonymt, än att ha en sexuell relation med någon som bara är två år äldre som är fysisk. I en chatt kan man alltid stänga av, men ändå lära känna sina preferenser. Det är ett otroligt säkert sätt att utforska sin sexualitet på och jag tror att många av er som läser har gjort det själva.

Vissa av dessa kontakter slutar illa, det är sant. Men hur många är det egentligen? I de flesta fall så drar sig någon av parterna ur, eller så var det inte tanken att träffas ens från början. Det finns säkert många vuxna som tänder på tanken att ligga med tonåringar men inte vill realisera det också, för sådana är fantasier.

Jag tycker inte att man ska förbjuda eller problematisera sexchattandet. Jag vågar hävda att sexchattande i 99 fall av 100 inte leder till något möte alls, och att det i många fall är en positiv upplevelse. Att ungdomar lär sig sina gränser och preferenser på ett absolut riskfritt sätt.

13 reaktioner till “När börjar själva groomingen.”

 1. Jag tycker att just sexchatta är ett synnerligen hälsosamt sätt att upptäcka sin sexualitet. Du får inte sjukdomar, riskerar inte att bli gravid, det är totalt riskfritt (så länge du inte skriver ut personuppgifter om dig själv) och du kan ”göra” vad som helst utan att det blir pinsam stämning. Det kan du inte få med en jämnårig partner, hur många kondomer man än använder. =)

  //Emma Hå

  1. Precis min mening. Om folk får utforska sin sexualitet ”själva, genom sexchatter, sexnoveller och porr, innan själva debuten, så kan de vara mer säkra på sin sexualitet vid den faktiska debuten.

 2. Jag har ingen erfarenhet av nätsex men är inte den nya lagstiftningen i första hand ett
  uttryck för ”moralpanik” och effektiv lobby-verksamhet ifrån Rädda Barnen och BRIS.

  1. Absolut. Men det är väldigt tråkigt om det är så att nga förvägras det här sättet att utforska sin sexualitet. Sedan tror jag att ytterst få bli dömda och att de som blir det blir det på groda grunder (typ att de upprepade gånger försökt få kontakt med mindreåriga för sexuella möten), så det är inget stort problem i realiteten.

 3. Intressant. Man får nog gräva i förarbeten för att få reda på det svaret. Jag tycker helt klart att det inte borde vara olagligt förrän man stämmer träff, eller försöker göra detsamma. Även om det råkar vara ”äckliga gubbar” som stöter på unga tjejer så kan man ju inte direkt påstå att någon skada skett förrän de faktiskt träffats eller förrän de gör stora påtryckningar för att det ska ske. En chattruta går ju att kryssa ner, liksom.

 4. Intressant ämne, här har du en som inte håller med. Tycker absolut man ska problematisera sexchatt mellan vuxna och barn/tonåringar under 18!
  Varför? för att… jädrar i helvete, vad mycket grov otäck skit som skrivs (been there, då som den unge) … alltså, är det då en nyfiken unge blir det så väldigt lätt att bli lurad att gå långt övergränsen. Lämna en msn som går att spåra, bli övertalad att lämna nummer. Visa bilder eller annat. Säga för mycket.. Men framför allt: få en bild av vuxna och sexualitet som är helt skruvad. Eftersom internet är ”anonymt” kan du ju tänka dig att det skrivs fantasier och liknande som visserligen kanske den som skriver inte står för irl. Men som barn fattar man fan inte det fullt ut, inbillar jag mig. Personligen drogs jag till slut till as av olika slag som beskrev vad de ville göra med mig på ett så ingående sätt att jag fortfarande får upp mentala bilder av det 10 år senare. Saker jag aldrig ville höra. Varför slutade jag inte då? För att jag var nyfiken. Är man vuxen eller kanske tom en gammal gubbe/kärring och sexchattar med en 14-15 åring ska man fanimej ta och kamma sig, skärpa till sig. Det är så oansvarigt. En del ungdomar kanske inte tar skada av det, men för att skydda dem som gör det.. borde det vara straffbart.
  ”En chattruta går ju att kryssa ner, liksom” säger Elsa här. Problemet är att många unga mår dåligt och söker trygghet, bekräftelse osv och skaffar nätrelationer med vuxna. Den vuxna har makten. Om kryssa ner innebär att du inte får uppmärksamhet, även om du skadas av det på sikt… då kryssar du inte ner. Jag hoppas inte detta låter allt för onyanserat, men det råkar vara så att jag känner väldigt starkt över det här och det gör mig förbannad. Ungdomar kan chatta med varandra. Verbala övergrepp och verbal makt ska inte underskattas

  1. Månne. Frågan man alltid måste ställa sig i den här situationen är om det ska lagstiftas kring det.

  2. Klart att mitt inlägg och framförallt den meningen var lite onyanserad. Jag förstår absolut vilken problematik du snackar om, men frågan är som sagt på vilken nivå vi ska kräva lagstiftningsåtgärder. Någonstans kan jag känna att föräldrar ändå borde främst bära det ansvaret för underåriga barn. Se till att deras 12-åringar inte är utlämnade på en chatt varje kväll utan att de har pejl alls på vad ungarna sysslar med.

   1. Ogillar generellt tendensen att vilja lagstifta kring allt man ogillar.

  3. Är det inte bättre att vi pratar med våra barn och ungdomar om chattande och sexchattande, och att det kan gå över ens gräns, än att lagstifta om det? I slutänden kommer bara allt sånt här att leda till att allt chattande blir olagligt, för folk stämmer ju träff med varandra även utanför sexchattar OCH TÄNK OM DEN ENA ÄR VÅLDTÄKTSMAN/KVINNA!

 5. Det är ju skillnad på om ett barn går in på en chatt för att just sexchatta och när en vuxen går in på en spelsajt för barn och utger sig för att vara 12.

 6. Av förekommen anledning, nämligen att internet ännu låg i sin linda när jag gick i högstadiet, så sexchattade jag inte då jag var i den åldern. Hade internet funnits hade jag definitivt gjort det! Och det tror jag också att jag hade mått bara bra av, men jag kan själv se att det faktiskt hade funnits en risk att jag hade stämt träff med någon jag chattade med. Dock utsatte jag mig själv för sånt riskbeteende alldeles utmärkt också utan internet, men med internet så hade jag ju åtminstone fått ut lite sexchattande av det också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *