Om att det inte är ”fel” att dricka alkohol.

Jag har alltså bestämt mig för att testa det här med nykterism. Skälen är många. Dels för att jag känner att det är rätt av ideologiska skäl, något jag kan gå in mer på senare.

Vad som är intressant som jag noterat när jag talat om detta är hur extremt snabba folk är på att säga att det ju inte är ”fel” att dricka alkohol även om de såklart förstår problematiken kring den, detta utan att jag över huvud taget har sagt att jag tycker att det skulle finnas något ”fel” i det. Jag beskyller såklart ingen som dricker alkohol, däremot så ser jag hur alkoholkulturen i vårt samhälle är destruktiv och jag är intresserad av att göra mitt för att bryta den.

Jag tror att samhället i stort skulle bli bättre om alkoholkulturens grepp blev mindre. Detta betyder inte att jag beskyller varje enskild individ som dricker för att själv upprätthålla hela denna kultur, däremot är det klart som fan att en kan ta ställning emot detta genom att välja att själv inte ingå i det. Den som inte gör så gör väl inte ”fel”, men det är klart att jag tycker valet nykterhet är bättre.

Varför är det är viktigt för andra att ständigt påpeka detta, att alkohol faktiskt inte är ”fel”, för personer som tagit ställning emot detta och slutat dricka själva? Jag gör vad jag finner moraliskt riktigt i mitt liv. Jag är varken intresserad av att skuldbelägga andra som inte göra samma val eller av att bekräfta deras val genom att säga att det valet är moraliskt likställt med det val jag har gjort, för det tycker jag helt enkelt inte

49 reaktioner till “Om att det inte är ”fel” att dricka alkohol.”

 1. Det är inte konstigt eftersom många nykterister inte gör som du utan moraliserar över andras drickande. Detta gör att folk beter sig efter den bild de har av nykterister. Så det är inte konstigare än andra generaliseringar som sker på grund av grupptillhörighet och tyvärr glömmer många bort att bara för att man tillhör en grupp så delar man nödvändigtvis inte gruppens värderingar.

  1. Det är en vanlig fördom om nykterister. Aldrig sett några skäl för den dock. Alla nykterister jag träffat har varit mkt toleranta.

   1. Det är tyvärr inte min erfarenhet utan snarare tvärtom. Har ofta upplevt en översittar mentalitet, vi som vet och ni som inte förstått. Samma inställning som de mer fundamentalistika kristna har. Hoppas att du i fortsättningen bemöts med respekt för ditt val.

    1. Att tycka att andra inte förstått är inte detsamma som att vara dömande eller tycka andra gör ”fel”. En behöver inte umgås med nykterister, men en behöver inte heller tjata på dem för att de ska bekräfta ens livsval.

     1. Nej, klart att det inte är samma sak, det är bara ett nedlåtande beteende och ett exempel.

      Det förekommer många tillfällen då man inte har val om vilka man ska umgås med…

      1. Vaddå, har någon tvingat på dig umgänge? En kan alltid säga nej.

       1. kan komma på många situationer där man inte väljer vilka man omger sig med. skola, jobb, förening, kompisens middag… klart man inte är tvigad, men ni förstår nog utan att överdriva åt något håll.

  2. Fast alltså, jämfört med hur många som dricker alkohol som försöker få dig att dricka och ”inte vara så tråkig” när en inte dricker så tycker jag inte att en ska klaga på nykterister. Samma sak med vegetarianism – vi blir ofta beskyllda för att tvinga på andra våra åsikter när jag så otroligt ofta får höra att det faktiskt inte är fel att äta kött och jag borde göra det och det är så nyttigt och bra för allting. När jag inte en enda gång försökt tala om för någon att jag tycker det är fel att äta kött/dricka alkohol utan att denna person först frågat mig varför jag inte gör det.

   Jag tror det handlar om att dom känner sig osäkra för att en inte gör som dom, och då måste dom överkompensera sitt dåliga samvete typ.

   1. Vissa är helt okänsliga inför den press andra utsätts för, men reagerar blixtsnabbt på minsta lilla mot sig själva.

 2. Jag skulle gärna vilja läsa mer om de ideologiska skälen. Särskilt eftersom jag kommer från en alkoholcentrerad och mycket destruktiv krets. Trots mina 22 år faller jag får grupptryck och skulle behöva ”låna” någons argument för att övertyga mig själv om att klippa helt.

 3. Åh, vad jag känner igen mig. Jag dricker inte heller alkohol och har stött på det där flera gånger. Jag har attityden att jag vill inte dricka för jag gillar det inte, men skiter i vad andra gör med sitt liv. Klart jag tycker världen vore en bättre plats utan alkohol men jag tänker inte lägga mig i andras liv. Jag förväntar mig den respekten tillbaka också, att inte behöva bli ifrågasatt. Däremot kan jag diskutera alkohol med någon som är intresserad av att prata om det, men skulle aldrig gå på någon som dricker.

  1. Jag har nog en mycket mer politisk ingångspunkt till det hela vilket gör att den per definition blir mer ”moralisk”. Det betyder inte att jag går omkring och dömmer folk som dricker.

 4. När jag hör folk som inte dricker alkohol skyndsamt påpeka att de ”inte är nykterister” (vanligt) eller ”inte har några synpunkter på att andra dricker” eller att ”det inte är fel att dricka alkohol” tror jag att de gör det för att förebygga ett flame-angrepp från förtrytsamma alkoholdrickare som automatiskt går in i försvars-mode så snart någon avviker från den lokala alkoholnormen. Det behöver inte ens vara fråga om att personen det gäller tagit ett aktivt beslut att sluta dricka alkohol, utan det kan räcka med att hon/han dricker mindre än vad övriga tycker är normalt och trevligt.

  Har tyvärr sett det hända MÅNGA gånger, både i studentkretsar och bland äldre människor.

  1. Jag brukar säga att jag inte är nykterist (eller, nån annan hinner ALLTID säga det & då säger jag emot) för well, dels är jag inte nykterist eftersom jag brukar andra berusningsmedel än alkohol men inte heller då jag varken knarkade eller drack var jag nykterist då det är ett ställningstagande (som i Fannys fall) & att bara vara nykter är inte ett ställningstagande – det är bara att vara. Jag tycker att det är viktigt att människor lär sig skillnaden så jag är snabb med att svara att jag inte är nykterist. Det är så trist att alla vill ge en benämning på den som inte dricker. I alla andra fall är det den som brukar drogen som ’kallas’ någonting: rökare, stoner, pundare etc. men vad gäller alkohol ska alla alltid dra till med ’nykterist’ men den som dricker.. ptja, den bara är, utan att kallas någonting särskilt.

   1. Tyvärr är ju nykterhet ett ställningstagande idag, eller uppfattas i alla fall så. Det är väl det som är grejen med att vara nykterist, att vilja normalisera nykterhet i diverse sammanhang.

 5. Anledningen att människor kommenterar detta är för att det sticker ut, precis som det är okej att kommentera folk med konstig klädsel, tjocka människor, anorektiska människor, människor med stora näsor osv osv…

  Allting som sticker ut i dagens samhälle och inte följer rådande norm är det okej att kommentera/kritisera/förlöjliga.

  Kanske människan naturligt är xenofob?

  1. Fast det intressanta är inte att det kommenteras utan att man tvingas bekräfta andra människors livsval.

  1. Jag är inte med i nykterhetsrörelsen men ser mitt ställningstagande som politiskt.

 6. Det är ett återkommande mönster hos folk som dricker, röker, är rasister eller äter kött. De vet att deras livsstil är svårast att moraliskt rättfärdiga och blir därför förbannade så fort de känner sig i underläge eller ifrågasatta. De vill leva sitt liv med sina värderingar och är livrädda för att någon med andra värderingar ska döma dem. Eller överdriver jag?

  1. Jo, fast när det gäller de olika beteendena du nämner skiljer ju sig rökning klart från att äta kött eller dricka alkohol genom att det inte är någon norm i dagens Sverige (mindre än 15 procent av svenskarna röker dagligen (ULF), och dessutom har rökningen blivit koncentrerad till marginaliserade grupper). Men Göran Hägg beskriver i sin bok Välfärdsåren situationen bland ungdomar i 60-talets Stockholm: om du inte rökte och inte hade giltiga skäl, som idrott eller sjukdom, blev du betraktad med samma misstänksamhet som fortfarande drabbar helnykterister.

   1. Jag tror dock att det förekommer i mindre utsträckning idag, då rökning väl i de flesta samhällsgrupper ses som ngt dumt.

 7. Jag tror det här behovet att ursäkta sig själv genom att hävda att det inte är ”fel” att dricka är ungefär som hur köttätare beter sig när de möter vegetarianer. Jag ser det som två bidragande faktorer.

  Dels är det nog att folk ändå på något plan också kan känna att alkoholkulturen nog ändå kan vara skadlig, men att de inte orkar/vill ta den nivån av ställningstagande, vilket gör att de känner sig tvungna att försvara sig på något sätt.
  Och dels att de haft erfarenheter med mer ”missionerande” eller stigmatiserande nykterister. Nu påstår jag inte att alla är sådana, troligen är det bara en minoritet, men det är dock förekommande. Av de nykterister jag känt så har väl ungefär en tredjedel tyckt att de som dricker alkohol är vidriga kräk som förstör samhället, och dessutom varit väldigt snabba att påpeka det. Jag påstår dock inte att de är representativt för nykterister överlag, eftersom jag inte känner/känt tillräckligt många för att kunna göra några statistiska anspråk.

  Det är dock de mer ”aggressiva” som också är de som märks. En ”vanlig” nykterist gör helt enkelt inte tillräckligt mycket väsen av sig för att hen ska registreras som ”nykterist”, utan hen är bara en person som definieras av något annat, medan en person som ständigt stigmatiserar andra för det de gör blir minnesvärd i just egenskap av att vara nykterist. ”Nykterist” blir det definierande karaktärsdraget, och eftersom personen beter sig som en skit så kopplas också nykterister ihop med stigmatisering och fördömande.

  Det är lite det här problemet jag känner att feminister, vegetarianer och liknande också drabbas av. Att det finns ett fåtal idioter som genom att bete sig som rövhål förstör för alla vettiga genom att stjäla definitionsrätten av begreppen.

  1. Jag kan också förstå att en blir fruktansvärt irriterad när en gång på gång behöver förklara något för andra som borde vara självklart/irrelevant. Då är det inte konstigt att en någon gång får taggarna utåt, vilket tyvärr är det som folk kommer minnas. Men om du ALLTID ifrågasätts för att du inte dricker, och folk försöker få dig att dricka trots att du inte vill, så är det inte så konstigt om du till sist säger att det är dom andra som förstör samhället och borde ifrågasättas. Jag menar, en har inte ork till att vara tolerant varje gång ignoranta människor ifrågasätter dina livsval.

   1. Nu har jag ju inte talat om folk som bara ogillar att ständigt ifrågasättas. Det är något jag har full förståelse för, särskilt då jag själv som vegetarian utsätts en del för sådant. Ifall någon tjatar på en nykterist att hen borde dricka tycker jag det är fritt fram att verbalt bita huvudet av personen. Men de var som sagt inte de jag syftade på.

    De jag pratade om är de som mer ”går till attack” oprovocerat. Jag kan inte säga hur vanligt förekommande det är, eftersom det inte finns någon statistik på det och det är en för luddig definition för vetenskap, men av de jag träffat har det handlat om kanske en tredjedel. Där är det inte jag som börjar en diskussion, annat än i den bemärkelse att jag gör något personen i fråga anser vara fel, dvs dricker, och den personen som ser det som en invit att gå till ett besinningslöst angrepp mot mina livsval och min ”bristande” moraliska karaktär och då stämpla mig som ett vidrigt kräk för att jag väljer att ibland dricka alkohol.

    Nu menar jag inte att hävda att det är synd om mig eller så, och jag säger som sagt inte att de här skulle vara en särskilt stor del av alla nykterister. Det jag säger är att de som är sådana här är tillräckligt många och högljudda för att dra ned resten i smutsen.
    Nu påstår jag inte heller att alkoholbrukarna skulle vara oskyldiga. Tvärtom vill jag påstå att gruppen alkoholbrukare som hetsar mot nykterister är betydligt större än vice versa. Det hela är dock irrelevant i och med att min kommentar var ett försök att svara på frågan om hur det kommer sig att vissa alkoholbrukare känner sig nödgade att försvara sitt drickande så fort det är en nykterist i närheten. De har dåliga erfarenheter av nykterister.
    Och det är samma princip med nykterister som känner sig nödgade att försvara sin nykterism så fort det är alkoholbrukare i närheten. De har dåliga erfarenheter av alkoholbrukare.

  2. Så kan det säkert vara. Jag har dock aldrig stött på en av dessa ”agressiva” nykterister, dock vissa som är lite lätt nedlåtande.

 8. Jag har också funderat mycket på att sluta dricka. Alkohel leder till så mycket skit och förstör så många liv. Men samtidigt är det svårt. Vin är gott och det är kul att vara full liksom. Som det ser ut nu dricker jag bara ett fåtal gånger per år, men i framtiden kanske jag slutar helt.

  1. Problemet för mig är också delvis att jag dricker ganska mycket, och risken finns att det blir mer i och med studentliv. Då blir det skönare att bara sluta hela än att hålla på och begränsa. Om jag drack så lite som du hade jag kanske inte ens funderat på saken. Sedan tycker jag det kan vara värt att överväga ändå för det är ett viktigt ställningstagande.

 9. Men jag dör på Sveriges alkoholkultur. Jag har flera kompisar här i Tyskland som inte dricker alkohol, ibland bara för en kväll, ibland för en månad och vissa dricker inte alls och det kommer i princip aldrig upp till diskussion. Ingen höjer på ögonbrynet ifall du dricker en club mate eller cola istället för öl eller sprit. jag har aldrig någonsin varit med om att ngn här måste försvara sina dryckesvanor, men i Sverige blir det till värsta grejen ifall ngn inte dricker på en fest och alla ska tvätta sin byk offentlig och vädra sina alkoholvanor för folk är så himla ängsliga att vara alkoholister bara för att de gillar att bli berusade då och då.

  1. ABER JA. Jag har bott i Tyskland en kort period, och trots att det var skapligt mycket mer vardagsalkohol där än här i Sverige, så var det aldrig någon som tjatade om jag tackade nej. ALDRIG Det här är vad jag tycker är det största problemet med Sveriges alkoholkultur; att många verkar ha ett så komplicerat förhållande till sitt eget drickande att de går fullständigt i spinn om någon väljer annorlunda än de själva (i det här fallet inte dricker, eller inte dricker tillräckligt mycket).

  2. Jag märkte faktiskt även av det där i belgien, även fast jag mest hände med svenskar. Var mycket mer accepterat att skippa drickat.

 10. Jag hade nog blivit intresserad om jag stött på någon som inte drack alkohol ute på krogen. Inte för att jag tycker att det är fel eller jobbigt eller att jag antar att hen dömer mig, men för att jag funderar över varför folk väljer bort saker som många inte väljer bort.

  1. Jag tycker också livsval är intressanta och jag frågar generellt, men försöker att göra det på ett ödmjukt sätt. Vissa kanske blir irriterade för att de får många sådana frågor, men många vill nog gärna snacka om det.

 11. Apropå att vissa nykterister skulle vara översittare, som någon skrev här ovan, vill jag bara påpekar att vissa alkoholdrickande människor blir så provocerade av att en inte vill dricka alkohol att det är skrämmande. Vid vissa tillfällen räcker det med att jag säger ”Nej tack, jag dricker inte alkohol” för att någon ska ta illa upp och börja vråla om att det faktiskt inte är något fel med att dricka alkohol. Har ofta fått höra att jag inte ska tro att jag är bättre än alla andra osv. Och då är jag en människa som varken pratar eller visar känslor offentligt. Att jag existerar är liksom tillräckligt för att folk ska bli provocerade.

   1. Nå, fast detta är inte bara enskilda individer utan ngt man stöter på mkt ofta i olika grad.

 12. Blir SÅ glad att allt fler öppnar ögonen för denna skeva norm och vågar ifrågasätta. Bara det att du direkt här får kommentarer om att du minsann inte får vara ”en sån där” som trycker på andra din livsstil säger en hel del om detta!

  Jag är själv nykterist och har alltid varit. Jag drack till en början inte bara för att jag inte hade lust eller tyckte det verkade särskilt kul. Sen allt eftersom jag märke vilka reaktioner jag fick så blev det mer ett politiskt ställningstagande och nu kallar jag mig stolt för nykterist av många, många anledningar men främst för att det är en så otroligt stark norm i vårt samhälle som nästan ingen ifrågasätter trots att det faktiskt är en drog!

  Jag kan nog i vissa tillfällen vara en ”sån där” person som propagerar för nykterism men det handlar mest om att jag blivit leds på att bli så otroligt ifrågasatt av människor. Precis som flera redan varit inne på så tror jag ofta det handlar om att personer någonstans i magen känner att detta är lättare att försvara (precis som vegetarianism) och då direkt hamnar i försvarsställning. Jag tycker det är hemskt trist. För mig får folk supa hur mycket de vill (så länge de inte skadar sig själva eller andra vilket ju tyvärr är rätt vanligt) men jag vill att det ska vara ett medvetet val och inte ett icke-val som det är för de flesta idag.

 13. Jag har haft flera diskussioner på senaste där jag fört ett begrepp som jag skämtsamt kallar för ”följdfrågeträsket”. När någon med en alternativ filosofi blir successivt utfrågad om varför den valt som den gör, och därmed blir lite tryckt åt ett håll av ledande frågor.
  Det sätter sig som en tagg i foten hos folk, de är ”helt coola med att du är nykterist”. Men enklare svar som ”Jag känner helt enkelt inte för det” blir nästan alltid uppföljda om frågor om ens sociala liv! Hur umgås jag? -”Vadå, sitter du bara hemma och typ lanar eller nåt?” är en av minare senare favoriter.

  Jag är dock inte bitter över det, det är kul att folk är nyfikna. Det mest utmanande är att försöka nå fram till dem och få dem att börja ifrågasätta varför de gör som de gör. Och ifall detta är mer av ett val, än av en inre rädsla om att bli utelämnade av sin sociala krets.

  Jag kan förstå frustrationen ifall vem som helst propagerar för hur den gör, jag gör det då verkligen inte. (Jag hoppas det är så, banne mig ifall min självinsikt sviker mig.)
  Men jag är sådan att jag umgåtts länge nog med Folket Och Alkoholen att jag börjat se mönster som tyder på att vissa inte helt trivs, eller att de rent ut sagt mår dåligt av det.
  Och då menar jag inte nödvändigtvis de som har problem med själva drickandet, utan också de som hamnar i kläm av dynamiken som uppstår när Effekten träder in i sammanhanget.

  När jag ser någon som inte trivs av det så känner jag en plikt att åtminstone försöka föra upp en diskussion om det med dem.

  Det är synd att det är så många som känner sig provocerade av att man tar upp problem med alkoholen som inte nödvändigtvis handlar om just alkoholister. Utan också de sociala komplikationer som hade kunnat undanstyras ifall folk bara hade en vilja att kunna ta ansvar för sig själva.

  Bahh.. jag vet inte vad jag svamlar om längre..

  Det är kul att du känner för att vara nykterist iallafall! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *