Om tiggarligor.

Har hört från flera olika håll nu om detta med att vissa av tiggarna ingår i tiggarligor som bara vill ”tjäna pengar” (vilket väl såklart är syftet bakom allt tiggeri, har svårt att tänka mig något annat nämligen). Ser två olika scenarion framför mig:

  1. Tiggarna är utsatta för människohandel och har blivit inforslade till Sverige med löften om jobb och blir sedan tvingade att tigga och ge pengarna till människosmugglarna. Detta är n teori det finns viss bäring för som jag förstått det. Detta är förvisso ett legitimt argument till att inte ge dem pengar eftersom pengarna troligen bara går till människosmugglarna och dessutom understödjer verksamheten. Däremot rör det sig väl knappast om att tiggarna själva är ohederliga eller försöker luras, de gör ju fortfarande bara vad de kan för att klara uppehället. Så visst, strunta i att ge dem pengar om ni misstänker människohandel men det är inget argument för att misstro tiggarna.
  2. Scenario två är att några tiggare helt enkelt kommit överens om att dela på inkomsterna. Jag ser detta som extremt osannolikt då jag tvivlar på att personer i den situationen kan ha sådan samordning, men om det skulle vara så så ser jag inget problem i det. Bara för att delar på inkomsterna så är de väl inte mindre tiggare för det?

Jag står i alla fall fast vid min ståndpunkt att det är ytterst ovanligt att folk tigger om de har andra valmöjligheter. Den som inte är övertygad rekommenderar jag att göra det någon dag på ”skoj” och känna efter om du skulle vilja tjäna pengar på det viset om du hade andra valmöjligheter. Har fan svårt att tänka mig det.

3 reaktioner till “Om tiggarligor.”

  1. Tiggarligorna finns säkert. Eftersom ALLT finns liksom. Men oftast är det en specialdesignad fantasi för att slippa öppna plånboken. Det handlar i verkligheten alltsomoftast bara om fattiga mamma och lika fattiga pappa som tror att medelklassturisterna kanske skulle kunna vara en aning mer benägna att ge pengar till ett utsatt barn än en utsatt vuxen och därför någongångibland av taktikskäl skickar fram ungarna. Det enda fel de gör i detta är väl att de öppnar för ännu mer av medelklassgnäll och hopsnickrande av rövarhistorier…

    1. Jag har fått intrycket av att det är ganska vanligt faktiskt, t.ex. i stockholm finns ett gäng som alla har fioler och dragspel från samma märke och spelar samma låtar, känns som om det skulle kunna vara organiserat, speciellt då precis samma sak förekommer i bryssel. Oavsett så är tiggarna själva fortfarande inga snikna bedragare utan gör väl vad de kan för uppehället.

  2. Nu brukar ju folk inte – åtminstonen därifrån jag kommer – kalla så kallade ”gatumusikanter” för tiggare. Men visst, den gruppen kan nog för all del vara organiserad på något vis. Frågan är väl också om man ska kalla dessa utfattiga ”entreprenörer” som hankar sig fram för en liga? Kan nog inte finnas många arbeten som betalar sig så pass uselt som gatudragspelande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *