Oskulden.

En grej som jag funderat lite på på sista tiden är den här grejen med att så många tjejer trodde att det skulle göra ont att förlora oskulden när sex- och samlevnad diskuterades i högstadiet. Hela grejen var ju liksom att det skulle göra ont just specifikt förra gången och sedan skulle det jobbiga vara över och så skulle man ha en massa asskönt sex sedan. Men man skulle genomlida det där första smärtsamma samlaget innan.

Alltså, var det verkligen såhär eller är det bara jag som inbillar mig efter att ha kollat på för mycket amerikanska tv-serier om högstadieelever? Vad trodde ni om hur det skulle vara?

21 reaktioner till “Oskulden.”

 1. jag trodde det skulle göra jätteont! och det hade vi fått veta på sexualkunskapen, samt tutats i oss av otaliga nummer av frida-tidningen. när det väl skedde gjorde det inte ont alls. men ja, kommer verkligen ihåg hur man gick omkring och oroade sig för hur ont det skulle göra. allt de vuxna sa måste ju vara sant, liksom.

 2. Upplever det också på det viset. Man var skitnervös, så jag såg till att vara full. Så jävla onödigt. Gjorde inte ont då eller gångerna efter det heller.

 3. Jag kommer också ihåg att det gjordes en stor affär av det att det skulle göra ont. Minns dock inte att man trodde att man efter det där smärtsamma samlaget skulle ha skön sex, jag kan inte komma ihåg att man överhuvudtaget pratade om eller funderade på vad som skulle hända sen. Det var väl snarare så att förlora oskulden sågs som Det Stora. Att man trodde att det skulle göra ont berodde väl dels på en massa skräckhistorier, dels på att då levde ännu föreställningen kvar om mödomshinnan som en verklig hinna som skulle spräckas. Eller ja, det gör den väl tyvärr fortfarande, även om en del gör sitt bästa för att ta död på den myten genom att istället tala om slidkransen osv. Skulle man inte snacka en massa om någon mödomshinna/slidkrans som kommer att ”brista och göra ont” plus framhålla att det är positivt att använda glidmedel så skulle säkerligen betydligt färre tjejer uppleva det första samlaget som obehagligt. Om det gör ont så tror jag att det ofta kan bero på att tjejen är torr. Är man rädd för att det ska göra ont så blir man inte tillräckligt våt + spänner sig. Klart det gör ont då.

 4. Jag tänkte inte på det ett dugg faktiskt, var snarare mer upptagen vid att det skulle bli ”bra”, vad nu det betydde. Blev förvånad när det kändes, inte ont kanske, var mer oförberedd. Sen gick känslan över på ca 3 sekunder. Tror att outhärdlig smärta vid oskulden nästan är nån grej som man bara ’måste’ varit med om, det låter ju nästan så på många.

 5. Jag minns inte riktigt hur det pratades, men det jag minns att ja trodde att det skulle göra ont, samt att man var beredd på att det eventuellt kunde blöda lite.

  Jag ångrar inte direkt mitt oskuldsförlorande, men inte fan var det bra. Gjorde jätteont, kuken kom knappt in (var 14 år- inte fan förstod jag förspel!)

 6. Detta är en jätteviktig fråga som du tar upp och jag minns det som att vi blev lärda att det första gången gör det ont, för att det är så bara. Och att det var något som en skulle stå ut med och så var det inte så mycket mer med det. Jag tror även att det har att göra med mödomshinnan och att det länge (ibland fortfarande även idag) pratades om något som ”skulle spräckas hål på”, och därmed skulle det göra ont.

  Det måste ske en förändring kring föreställningarna om första gången, samt att mödomshinnan inte existerar och normen att tjejen ska ha ont måste bort.

 7. Jag trodde att det skulle göra ont. Det gjorde det också. Blev dock förvånad över att det blödde, det hade man ju hört att det kunde göra men jag trodde det var ovanligt (det är det säkert också).

 8. Trodde inte att det tvunget måste göra ont – till skillnad från många av mina vänner som trodde att det var meningen att ”mödomshinnan” (-alltså slidkransen) skulle spricka. Det gjorde inte ont för mig heller, vi använde glidmedel för säkerhets skull och tog det lugnt.

  Tror att villfarelsen om att det kommer göra så himla ont gör att många blir väldigt spända – då gör det ont också.

 9. Ja, minns att det var en himla stor affär kring att det skulle vara fruuuuhuuuuktansvärt smärtsamt och man skulle blöda som en gris. Skräckhistorier till höger och vänster. Detta kanske är en efterhandskonstruktion, men har för mig att jag aldrig oroade mig speciellt mycket, jag var mest förväntansfull. Blev alltså inte speciellt chockad när min första gången inte gjorde speciellt ont alls.

 10. Hade ingen idé alls om hur det skulle kännas. Minns inte hur det kändes heller, men det gjorde inte ont. & det var inte skönt. Blev inte skönt förrän efter kanske trettio knull – DET har jag däremot inte hört någon snacka om, men det var kul ändå även innan dess. Kul sysselsättning liksom.

 11. Fast grejen är ju att det är så himla individuellt. Som jag minns det pratades det om att det kunde komma att göra ont, men också att det kanske inte alls skulle göra ont. Jag hade å andra sidan väldigt bra sex och samlevnadsundervisning i skolan, där det hela tiden poängterades att sexupplevelser är just individuella.
  Dessutom är det ju förbannat svårt att förklara för någon som aldrig haft sex hur det kommer kännas, eller hur? När jag blev av med oskulden (och det var med en främling, för att få det gjort, så det var nervöst och dåligt och inget förspel) gjorde det jätteont, jag blödde och kunde inte sitta på två dagar efteråt utan att det gjorde ont, och jag tänkte att vad fan, ska det vara så här? Men sen blev det bättre med tiden, och ju fler gånger jag hade sex desto skönare blev det.
  Så för mig var det rätt mycket så: ont till en början, men sen bra.Det är ju liksom ingen myt att det gör ont, det är helt enkelt olika för olika personer i olika situationer. Visst, det kanske inte är bra att tjejer går och är rädda för att ha sex första gången av rädsla för att det ska göra ont, men för egen del tyckte jag det var bra att vara förberedd på det, annars hade jag nog inte fått det gjort, med tanke på hur ont det gjorde.

 12. Jag trodde att det skulle göra ont men det gjorde det inte, det var trevligt, fint och skönt! Var nykter och med en man som var ganska mycket äldre och erfaren. Vi hade mycket förspel och använde glid.

  Tycker för övrigt att detta med glidmedel är viktigt att prata om. Det är helt normalt/väldigt vanligt att man inte alltid blir jättevåt och då bör man använda glidmedel för att minska risken för att att få ont och för att göra det skönare. Det är ok och inget man ska skämmas för. Likaså om man använder kondom kan många behöva glidmedel för att inte få obehag av kondomen.

 13. Jag fick veta av Frida och skolan att det skulle göra ont. I alla fall var det något man skulle vara beredd på. Jag gick även och köpte glidmedel i flera år istället för att lyssna på min kropp (gah vad töntigt uttryck) som verkligen inte behövde glidmedel. Min första gång gjorde inte ont och var skön men det tog ett tag för att det skulle bli sådär underbart skönt.

 14. Jag håller med Penny. Det år så individuellt om det gör ont eller inte.
  jag tror att föreställningarna kring mödomshinna och att det ska göra skitont bidrar till att en del tjejer spänner sig och att det faktiskt gör ont. Sen spelar säkert avsaknaden av kunskap om hur den egna kroppen fungerar säkert också roll.

 15. Jag trodde att det skulle göra ont och det gjorde det också. Extremt jävla pissont. Som kock(!)knivar som högg. Inte bara första gången heller. Samma sak säger nästan alla mina tjejkompisar. Blir jätteförvånad när jag läser här att många inte tyckte det gjorde ont alls.

 16. För mig gjorde det ganska ont fastän killen var försiktig och allt det där. Det beror kanske delvis på om mödomshinnan är kvar och hur stor den är. Är ju inte en hinna mer som en kant om jag fattat det rätt men alla har olika mycket.

  Jag hade definitivt min kvar och det blödde. Det blödde väldigt mycket och länge (tyckte jag då). Minns inte exakt men blev så orolig att jag ringde min faster som är gynekolog men hon sa att det kan blöda rejält och att det är individuellt.

  Men att sex efter första gången inte gör ont är fel. Finns många anledningar till varför det kan göra ont fler gånger såsom inte tillräckligt långt förspel, mediciner som gör det svårare att bli upphetsad, att man omedvetet spänner sig, könssjukdomar och knytor i slidan. Säkert mer än dessa men i alla fall några.

 17. Det gjorde rejält ont för min del iaf, inte bara första utan andra och tredje gången. Trodde att det var överdrivet snack om smärtan innan, men för min del var det fan smärtsamt.

 18. Gjorde lite ont, men mest var det bara trångt. Trångt utan att göra ont, liksom. Sen blödde det lite efteråt, men ingen större fara. Dessutom blev sex inte skönt för mig förrän efter typ 10 gånger kanske. Och riktigt skönt blev det inte förrän jag träffade min nuvarande pojkvän 2010. Så det tog sin lilla tid & det har jag inte hört mycket om. Folk säger att oskulden är inte skön att förlora & det gör ont, men sen blir det sååå skönt & underbart. Men nej, det tog ett bra tag innan det blev det för mig. Inte så att jag led före det blev så där skönt, det var ju ändå en trevlig grej att pyssla med… men, tja, inte nåt jag tycker att folk är så flitiga på att tala om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *