Patriarkatet är inte förnuftigt.

wpid-img_20140519_110150.jpgDet här är ett argument en stöter på sjukt ofta och det gör mig så oerhört provocerad. Ingen ”förnuftig” människa skulle göra det ena eller det andra. Nej, det må vara sant, men så upprätthålls ju inte heller patriarkatet för att det är ett ”förnuftigt” samhällssystem.

Även om ”ingen” skulle följa The bro code till punkt och pricka så är det sättet att resonera en del i en patriarkal kultur. Män praktiserar ofta delar av den gentemot varandra, de värderar ”brödraskapet” högst och nedvärderar sina relationer till kvinnor (”bros before hoes”), de förhåller sig till kvinnor som varandras egendom och ser sina relationer med kvinnor i ljuset av sin relationer med män (diverse regler kring hur en får och inte får närma sig sina manliga vänners ex/ragg). Detta är patriarkal hederskultur, oavsett om en har en regelbok för den eller ej.

Sen om det inte är lika extremt som i denna tvserie så är det fortfarande väldigt påtaglig verklighet. Det kommer inte från ingenstans, det är inte ren fiktion. Den förstärker också denna verklighet; män skrattar igenkännande åt ”the bro code” och refererar till den i samtal om hur det är rimligt att bete sig gentemot varandra (hört detta flera gånger), även om de kanske väljer bort vissa bitar. Jag hör ofta uttrycket ”bros before hoes” användas som någon slags roliga tvist på ett seriöst resonemang.

Är detta förnuftigt? Nej, inte särskilt, men det spelar väl inte heller särskilt stor roll. Jag skiter i om den som förtrycker mig är ”förnuftig” eller inte. Patriarkatet är inte ”förnuftigt”, ändå finns det. Ja tänka sig, det finns en social verklighet utanför ditt ”förnuft” också…

8 reaktioner till “Patriarkatet är inte förnuftigt.”

  1. Heads up: Kvinnor kan också vara ”bro’s” (har flera stycken, de flesta killar jag känner har minst en kvinnlig ”bro”) eftersom att när en säger ”bro” menar den nära vän

    1. Att det ”kan vara” så betyder inte att det generellt är så. De flesta refererar till andra män när de pratar om bros. Dessutom är det i sig sexistiskt att använda ”bro” som synonym till ”nära vän” eftersom det baserar sig på synen att manlig vänskap är bättre än kvinnlig.

  2. Haha, jag använder bro typ hela tiden om polare oavsett kön. Jag tycker förvisso även att winga, cockblocka och game är rimliga ord att använda. Och bortsett från exposé över mitt dudebrovokabulär så håller jag med om att herregud klart folk inspireras av teveserier och får idéer, och idéerna finns där innan teveserierna också herregud folk skaffa en analys!

  3. Det som folk inte verkar fatta är hur Fanny’s inlägg skall tolkas. Det diskuteras på ett filosofiskt och sakligt plan, inte på ett ”the bro code är dåligt och kvinnorförtryckande, och därför ska den bort NU NU NU NU!!!!”. Det är en ANALYS för att folk ska fatta, inte en ny satanistisk bibel, herre jösses.

    1. Nu tycker jag ju iofs det ska bort, men är ju inte som att jag förväntar mig att det är det som kommer hända. Stör mig också på när folk tolkar det som typ ett lagförslag??

  4. Sisters before misters, säger jag och citerar en annan tv-serie… (och jag håller med om Fannys analys)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *