Rättvis transparens.

Rent principiellt har jag inget emot att man visar upp hur stor del av priset som består av moms genom att skriva ut priset exklusive moms i butiken och lägga på momsen i kassan som Annie Lööf har föreslagit. Framförallt tycker jag att de ska vara upp till butiksägaren själv att avgöra hur hen väljer att redovisa priset (dock att det då står om det är inklusive eller exklusive). Redan idag får man ju generellt (alltid?) ut momssumman på kvittot.

Men om frihetsivraren Annie Lööf nu vill tvinga alla butiksägare att skriva priserna exklusive moms i butiken även om kunderna ogillar tilltaget så tycker jag även att man i konsekvensens namn ska redovisa vad saker som t.ex. sjukvård, skola, förskola och infrastruktur hade kostat om man inte hade betalat skatt i ett land. Det tycker jag vore bra.

Att skattesystemet är transparent för medborgarna tycker jag är utmärkt, men det måste i så fall gå båda vägarna. Man ska få ses både från var skatten dras och till vad den används.

5 reaktioner till “Rättvis transparens.”

 1. NEJ NEJ NEJ… usch det här kör de med i USA. Moms ingår inte, och självklart är den en procent med två decimaler och olika på olika varor verkar det som. För man vet ALDRIG vad saken kostar innan expediten säger det.
  Att skriva inklusive moms handlar ju om att det ska vara lätt för konsumenten, vi ska slippa stå och huvudräkna och slå över och jämna ut och räkna fel och sen känna oss blåsta i kassan.

 2. Jag har förstått att man i USA måste räkna på både moms och dricks i huvudet. De måste ju vara jättebra på huvudräkning. Ur det perspektivet är jag för.

  Men som sagt, då vore det ju kul att komma in på sjukhuset, få reda på att ett läkarbesök egentligen kostar ett par tusen (eller vad det kan kosta) men att man får det för 150 spänn.

 3. ”Det är en rolig idé” Alltså, nä. Inte så rolig faktiskt. Och jag tänker att just i mataffären har väl folk hyfsad koll på hur mycket momsen ligger på? Eller kanske inte? Jag vet inte.
  Känns bara som att svenskar generellt fattar hur mycket vi betalar i skatt och så, men att de istället inte vet exakt vart det går..

 4. Momsen ska absolut vara inräknad i priset!Hur många har tid och ork och är bra på matte nog för att stå å räkna rätt varje gång man handlar!? Detta blir ju en klassfråga. För fattiga kan det vara väldigt viktigt att veta vad något faktiskt kostar för att veta om man egentligen har råd.

  Var skattepengarna gå håller jag verkligen med om att det skulle redovisas mer i t.ex. sjukvården. Människor skulle vara mer positiva till att betala skatt när de förstår bättre att den faktiskt gör gott.

 5. TantMango; Eh? En klassfråga att kunna räkna absolut grundläggande ekvationer? Det kunde man 4000 före Kristus. Det är fullkomligt bedrövligt hur lite matematik svensken i gemen kan. Den här inlärda hjälplösheten som florerar i etern är verkligen fantastisk. Någon annan ska räkna åt mig, någon annan ska betala min sjukvård åt mig (gäller oavsett om du har råd eller inte), någon annan… etc etc ad infinitum.

  57 kronor ex. moms. Okej, alltså faktor 1,25 med moms. Lägg på en fjärdedel. Totalpris: 57+(57/2)/2= 57+(28,5/2)=14,25+57=71,25

  eller

  Ah, den kostar 57 ex., alltså ca; 15 kronor moms.

  eller

  Ah, den kostar 57. Alltså moms = 5,7*2,5

  Ad infinitum.

  Överslagsräkning tar än mindre tid, likaså schablonräkning.

  Att man kan räkna rätt varje gång man handlar är väl ett praktiskt krav ö.h.t…

  Det tar längre tid att slå in koden på sitt kreditkort…

  Ett enkelt sätt att se var skattepengarna går är att låta medborgarna förfoga över sina egna resurser. Då ser man exakt vilka utgifter som finansierats, dela på 3 och du har utgifterna som skulle motsvarat skatten. Lägger inte individen pengarna på något ”gott” gör det inte mig någonting, till skillnad från om staten gjort detsamma.

  Förövrigt är det rimligtvis återförsäljaren som dikterar huruvida den beräkningen ska ingå i utsatt pris.

  I USA finns redan en .gov-hemsida där man tydligt kan se exakt var skatten går baserat på din inkomst. Någonting liknande i Sverige vore klart önskvärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *