Recept: hummus.

Jag ”lovade” ju att skriva om mat, så här kommer det. Det är ganska svårt att komma ifrån den oändligt stora prettostämpeln som omgärdar det hela, men jag är pretto. Renée Voltaire skulle nog ha beskrivit det såhär (jag är inte där än i alla fall):

Idag skriver jag om hummus, en röra av kikärtor som är både god, nyttig, naturlig och inte minst vacker! Jag brukar ha den till allt, en klick till maten, på mackan, göra vackra linfrögarnerade biffar av den. Det är viktigt att hämta inspiration från andra matkulturer!

Spiskummin (superlite), citronkoncentrat (flaskan på bilden är bäst, alla andra är keffa), olivolja, vitvinsvinäger…

…tahini (sesampasta som ofta hittas i s.k. turkaffärer), chili (färsk är bäst), vitlök, salt…

…och kikärtor såklart.

Jag brukar ta en liter blötlagda och kokta kikärtor, men det beror ju såklart på hur stor och stark ens hushållsassistent är. I regel går det inte att fylla hela, för då tar allt väldigt lång tid.

Bäst är att blötlägga själv, dels för att det är otroligt mycket billigare men också för att ”färdiga” kikärtor brukar vara på tok för mjuka i och med att de är till för att ha i grytor och så vidare, och dessutom har gojsats upp av den där sörjan de ligger i. Det är enkelt att göra själv, man bara blötlägger över natten och kokar typ 20-30 minuter. Om jag ska göra hummus så brukar jag göra dem al dente, i det här fallet precis så att dem är ätbara men fortfarande hårda. Det bästa är om dem nästan är lite för hårda inuti, då blir hummusen lite kornig vilket jag gillar.

Sen går det att göra hummus direkt, men det bästa är att ha dem i kylen nån dag också, dels för att dem då blir kalla vilket gör att du känner smaken bättre när du smakar av (hummus ska ju ätas kall) och dels för att det då försvinner en massa stärkelse som lägger sig på utsidan av kikärtorna, den är det bara att skölja bort. Då blir hummusen mindre kladdig.

Sen är det bara att mixa ihop allt. Börja ha i lite mer än hälften av kikärtorna i mixern och gör det till en smet. Ha först i olja, vitvinsvinäger och citron, proportionerna brukar vara ungefär hälften så mycket vitvinsvinäger som olja och återigen hälften så mycket citron som vitvinsvinäger, man kör på tills konsistensen och smaken är najs helt enkelt. Sen kör man i resten så att det blandas ut ordentligt i smeten och sen kör man i resten av kikärtorna. Detta är för att alla kryddor ska hinna bli ordentligt blandade innan man har i alla kikärtor, eftersom det lätt blir för dålig cirkulation då, så den ska vara lite överkryddad.

Sen så har man i mer av vätskan så att det blir en bra konsistens. Nu ska man inte ha så mycket olja bara för att få det rinnigt, eftersom det lätt blir sjukt mycket då, ta vatten istället. Tänk på att vitvinsvinäger och citron har en tendens att göra det mer rinnigt än man tror, då det behövs väldigt mycket, så ta vattnet sist när du vet att du har rätt smak.

Sen ere klart! Lägg det i nån jävla burk och ha massa på mackan. Gott och nyttigt! Ser dock ut som låtsasbajs.

2 reaktioner till “Recept: hummus.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *