Så otroligt mycket lidande skapas bara ur människors okunskap.

Jag fick ett mejl för några dagar sedan om en kampanj för att öka kännedomen om HIV som de ville att jag skulle delta i/informera om. Jag får ingen ersättning för detta utan skriver om det för att jag tycker att det är en bra grej.

”Lägg till en Vän”, inför World AIDS Day, 1:a december
Joakim, Toni och Marianne är tre helt vanliga personer – du kanske har mött dem i kön på ditt lokala snabbköp, på dansgolvet en lördagkväll, eller på skogspromenaden. För alla tre är hiv en del av vardagen, på ett eller annat sätt: Joakim och Toni är själva hivpositiva, och i Mariannes fall är det hennes mamma som är smittad.
Nu kan vem som helst lära känna dem och deras vardag genom att lägga till en eller flera av dem som vän på Facebook.
Du hittar dem på:
Besök gärna Smittskyddsintitutet / Hiv-Sveriges kampanjpage på www.facebook.com/rodabandet för att läsa mer.

HIV är en av de mest mytomspunna och stigmatiserande sjukdomarna som finns. Detta trots att det inte är särskilt smittsamt eller behöver påverka livet i särskilt hög utsträckning alls, rent medicinskt. Ändå finns det fortfarande personer som är rädda för att ens skaka hand med människor som har HIV. Därför tycker jag personligen att detta känns som en väldigt relevant kampanj kring ett relevant ämne.

Jag hade tänkt skriva ihop något mer seriöst om HIV till den första december också. Allvarligt talat så tycker jag att ni också ska göra det, för det är faktiskt ett otroligt viktigt ämne att informera om. Så otroligt mycket lidande skapas bara ur människors okunskap.

7 reaktioner till “Så otroligt mycket lidande skapas bara ur människors okunskap.”

 1. Ja, samtidigt som vi förstås skall motarbeta överdrivna föreställningar om smittsamheten hos HIV, bör vi kanske också se upp med att gå för långt i avdramatiserandet, så folk börjar tro att det inte vore speciellt farligt om de skulle bli smittade. HIV kräver ju (som det ser ut idag) livslång behandling för att inte livshotande infektion skall blossa upp. Behandlingen kan medföra en rad besvärliga biverkningar, och det beräknas att de smittade får klart reducerad livslängd jämfört med allmänbefolkningen trots behandling (studie från 2008).

  1. Jag tror att vi har ett jävla bra tag kvar tills att folk tar lätt på HIV-smitta faktiskt.

   1. Ja, det finns en rapport från 2008, som handlar om hur folks attityder i hiv-relaterade frågor utvecklats sedan 1987. Till en del verkar det som många blivit mindre och mindre intresserade av frågan, men samtidigt är det många som tänker sig att de kanske skulle undvika ”nära kontakt” med en arbets- eller skolkamrat de visste var hiv-smittad, så det finns uppenbarligen mycket att göra på den punkten.

 2. Mycket bra initiativ! Jag är själv en av de där utan kunskap, är livrädd för att få HIV och skulle inte våga närma mig en hivpositiv om jag visste om det. Jag känner själv att jag behöver upplysas, så att människor inte blir isolerade från omvärlden i onödan.

  1. Vi kan ju börja med det faktumet att risken för att bli smittad vid vanligt konsensuellt samlag är 0,3 % för kvinnor. Inte så stor risk alls.

    1. Givetvis ska man ändå skydda sig, men det är onödigt att överdriva risken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *