Sexfråga: mödomshinnan.

Jag tänkte köra vidare på detta med sexfrågor och undrar således: trodde ni på mödomshinnan när ni var ”små”? I så fall, hur länge trodde ni på den och var ni rädda för att den skulle ”spricka”?

Jag blev så jävla chockad när jag träffade en tjej som gick i typ tvåan i gymnasiet som fortfarande trodde på mödomshinnan, och det fick mig att fundera. Jag har inget minne av när jag fick iden om mödomshinnan krossad, men jag har ändå en bestämd uppfattning om att jag har trott på mödomshinnan men inte gjorde det när jag förlorade oskulden. Så jag undrar helt enkelt om ni trott på mödomshinnan och när ni slutade tro på den, och i så fall varför.

34 reaktioner till “Sexfråga: mödomshinnan.”

 1. Jag har ”alltid” vetat att mödomshinnan är ett veck/en krans. Men visst trodde jag att det skulle göra ont och eventuellt blöda. Jag var nog ganska uppskrämd av alla historier om att det skulle vara smärtsamt och något som skulle genomlidas. Får jag en dotter kommer jag nog ge en mer nyanserad bild av hur det är och kan vara. Att det kan vara skönt och bra om man ger det lite tid och eventuellt lite glid 🙂

 2. Jag har alltid vetat att ”mödomhinnan” är ett veck vid slidöppningen. Det fick jag lära mig av Kropp&Knopp i KP. Jag blev väääldigt förvirrad när jag senare i livet (i tonåren) fick veta att mödomshinnan inte finns!
  – Vadå inte finns?! undrade jag.
  – Nej, men mödomshinnan är bara ett veck vid slidöppningen, förklarade någon.
  – Ja? Det är ju det som är mödomshinnan? svarade jag. Vad menar du med att det inte finns?
  – Jo, asså, vissa tror att mödomshinnan är en HINNA som täpper till själva hålet. Som ett lock. Men så är det inte, utan att det är, som sagt, ett veck.
  – Eh jaa?! Vadå, vet inte folk om att det är ett veck?! Tror folk att det är en riktig HINNA?!

  Gud, jag blev så förvirrad.

 3. När jag var på sommarläger i Usa försökte dom febrilt förklara det här med mödomshinnan för mig och jag försökte ännu mer febrilt förklara att jag vet vad det är men att den inte finns. Jag tror inte dom köpte det.

 4. Eh.. ok, pinsamt, men jag är 27 år och jag ”tror på mödomshinnan”. Vadå? Är det något någon hittat på?
  Jag har aldrig brytt mig, inte varit rädd för att den ska ”spricka” eller så, men jag har väl aldrig trott att den har varit påhittad..

  1. Alltså, man talar om någon som heter ”slidkrans” som sitter runt fittöppningen och består av en massa veck. Detta ser olika ut för alla, men vissa ”tänjer ut” den när de har samlag, men även detta är ifrågasatt som begrepp, läs mer om det här: http://zettermark.blogg.se/2011/march/modomshinna-slidkrans-slidoppning.html. Att man är ”täckt” över slidöppningen är väldigt ovanligt och en fysisk deffekt, då måste man öppnas hos en doktor.

 5. jag fick till min förskräckelse veta om mödomshinnan av en kille i min parallellklass i mellanstadiet. men så vitt jag minns fick jag reda på sanningen ganska snabbt, antagligen av KP.
  jag får ofta övertyga folk om att den inte finns. Alla har varit över 15. Det är faktiskt helt sjukt att sexualundervisningen i skolan har misslyckats så pass mycket så att folk fortfarande tror på den.

 6. Jag trodde på mödomshinnan jättelänge. När jag hade sex första gången, 16 år gammal, trodde jag på den. Var skiträdd, spände mig som fan och så det gjorde svinont såklart. Vet inte exakt när jag fick reda på att det var en myt men blev helt paff när jag fick höra det. Jag har försökt förklara för min lillasyster att det är en myt men hon tycker mest att jag är dum i huvudet och berättar att hon minsann haft sexualkunskap för bara ett par veckor sedan. Kan inte bestämma mig för om jag ska skratta eller bara bli bestört.

  1. Men vaddå, har hon fått lära sig att den finns i sexualkunskapen? Det vore ju förfärligt.

   1. Vi såg en film på sexualkunskapen som glatt informerade om att man minsann kunde spräcka sin mödomshinna själv (och en animerad tjej som onanerade och petade lite i sig själv, och så *pop!*” WTF. Jag höll på att garva halvt ihjäl mig då, just för att jag inte visste att det var sant.

    Jag vet inte när jag slutade tro på den. Hade läst i KP att det var som en krans som kunde töjas ut som man tränade gymnastik,
    använde tampong eller red på hästar. Jag var ju hästtjej och använde tampong från min första mens så jag antar att jag aldrig har trott på det. Inte att det är en HINNA allafall…

 7. Jag trodde först att det var en hinna men lärde mig sen ändå ganska tidigt att det är ett hudveck, minns inte exakt när men långt innan jag själv blev sexuellt aktiv i alla fall.

 8. Jag trodde att mödomshinnan fanns under nästan hela tonårstiden. Ingen vuxen hade berättat för mig att ”hinnan” i själva verket är ett veck och nästan alla sa dessutom att det skulle göra jätte-ont när ”hinnan” sprack och att det skulle blöda massor. Samtidigt som man hade hets på sig från kompisar att bli av med oskulden så var det rena skrämselpropagandan typ.

  Jag blev chockad när jag väl hade min sexdebut då jag inte tyckte att det gjorde ont alls och att det inte blödde någonting, det kändes bara lite ”ovant”. Har ingen aning om det hade att göra med att jag verkligen kände mig redo och kände mig 100% trygg med personen som tog min oskuld eller om det är väldigt individuellt huruvida man tycker det gör ont eller inte och om det kommer blod??

  1. Men man kallar ”den” ju inte för mödomshinna egentligen just för att det är ett sjukt missvisande ord.

  2. Jag pullade mig aldrig då jag onanerade utan smekte bara & tampong kunde jag inte stoppa in innan jag hade haft sex för att det gjorde för ont, så jag gjorde aldrig någon visit i mitt kön & kände då inte att där inte fanns någon hinna

 9. Det ju inte alls så ovanligt tjejer blöder första gången de har sex, och som jag minns det så var det blodet man oroade sig för, lite diffust refererat till som något som kallades mödomshinna men inte riktigt var det. Man var ju inte precis orolig att någon skulle tro att man inte var oskuld (tvärtom), utan att det skulle bli äckligt och pinsamt med ”massa” blod, och då spelade det egentligen inte så stor roll om det där med mödom och hinna var en myt eller inte.

  1. Inte alla som resonerar så om sin kropp, men när man väl gör det faller ju iden om mödomshinnan på sin egen orimlighet.

 10. Jag har aldrig trott på mödomshinnan, jag läste KPs kropp och knopp så jävla mycket och en av frågesvararna upplyste ständigt mödomshinnan kom på tal att ”mödomshinnan är egentligen fel ord, hinnan är egentligen ett veck… etc etc”. så utbildar KP tidningsläsande unga och så även många vuxna KP läsare 😉

 11. Kan ju rapportera här ifrån Danmark att exempelvis organisationen ”Sex og Sundhed” har informationsfolders om sex och kropp där de skriver att ”jomfruhinden” är en hinna med små hål för att mensblod ska rinna ut (som INTE sitter långt in i slidan så man måste inte ha stor penis för att spräcka den), och som kan ”spricka” om man exempelvis använder tampong, sportar mycket eller rider på hästar.

  Själv fick jag veta det hela när jag utbildades till sexualinformatör på RFSU för 4 år sedan och tänkte ”MEN SJÄLVKLART!!!”. Min farmor höll med mig. Hon hade alltid tvivlat på den där jävla hinnan. 🙂

  1. Fan vad sjukt. Är detta en erkänd organisation eller är det bara ngt jävla trams?

 12. Tänker på alla de här jävla oskuldstesterna de utförde förr, och hur kvinnor med mindre slidkrans måste blivit fördömda helt utan anledning. *ryser* (Nu ska jag sluta spamma ditt kommentarsfält.)

  1. Men vaddå, typ alla kvinnor måste ju ha ”åkt dit”. Att man är helt täckt är ju extremt ovanligt.

   1. Vissa kvinnor har en hinna där nere men det är mycket ovanligt. Den operaras alltid bort i tonåren eftersom det blir infektioner när mensen inte kan ta sig ut.

 13. Jag blir sådär vadå trodde på den, varför skulle man inte ha gjort det. Man går ju inte omkring och tror att något man lär sig i biologin, i KP och så vidare är bara hittepå. Däremot var jag helt medveten om att det inte var någon hinna som skulle spräckas, för annars hade jag ju inte kunnat ha mens eller föra in saker när jag onanerade. Jag vet inte om jag hade tjejkompisar som verkligen trodde att det var en hinna. I så fall måste de ju, förhoppningsvis!, ha slutat tro det när de fick mens. Fattar inte liksom hur man kan ha mens och inte förstå det. Å andra sidan finns det en hel del tjejer som inte har någon koll på sin kvinnliga anatomi överhuvudtaget och tex tror att man kissar med slidan. Hur man nu skulle kunna kissa som oskuld då!

 14. Jag fick också höra att hinnan kan försvinna innan samlag om en rider mycket eller använder tampong (och eftersom jag gjorde bägge delarna innan jag blev sexuellt aktiv, bekymrade jag mig inte desto mer om min ”hinna”.) Sen gjorde det ont och blödde lite första gången jag hade samlag, men det berodde nog mera på nervositeten. (det onda då.)

 15. Jag trodde nog mer att det var fel på mig eftersom jag inte kunde hitta någon hinna på egen hand. Men ändå var man lite rädd att den skulle spricka och blöda när man skulle ha sex. Minns inte var jag lärde mig, kanske tidningen Frida? känns som att det tillhörde den allmänna uppfattningen förr att den finns, delvis även idag. Något är riktigt sjukt!

 16. minns att jag trodde på den när jag var ”liten” men har inget exakt minne av när jag reviderade det till ”slidkrans”, något jag fortfarande trodde på när jag knullade första gången (förlora oskulden är ett så missvisande begrepp, det är ju inget man tappar). jag tänkte således att min fitta var trång och skulle töjas ut och ont skulle det göra. jag hade hört något om att ”hinna” inte var ett särskilt beskrivande ord men aldrig riktigt kopplat att det inte finns något slags ”obruten förpackning” i mitt kön. det va först nu för nåt år sedan som vetskapen om mödomshinnans ickeexistens verkligen satte sig, och då var jag ändå 18 år fyllda. minns också att jag lite förbryllat lyssnade på min bästa vän i högstadiet (hon var sexton) som efter att ha erbjudit mig en tampong och jag tackat nej sa: ”är det för mödomshinnan? jag har använt tampong ett tag så jag har nog spräckt min nu”. jag undrade förvirrat om hon trodde på den, och hon blev lika förvirrad och undrade ad jag menade.

  Jag tror att det är gammal skrämselpropaganda för att kvinnor ska hålla på sig. ”Det kommer göra ont, det kommer blöda massa, om du fuskar innan bröllopsnatten så kommer det märkas, …” osv.

 17. Jag trodde på mödomshinnan tills jag var typ 20, vilket alltså även var efter att jag förlorat oskulden. Jag blödde pyttelite då jag förlorade oskulden & tänkte verkligen att ja, det måste ha varit mödomshinnan som SPRACK.

  Sen i 20 års-åldern började jag läsa på mer om sex & då började jag förstå hur det egentligen låg till. Innan dess hade jag inte läst så mycket om sex utan mer kört på ”pröva mig fram”, och det lilla jag lyckats läsa framstod mest som skrämselpropaganda. Ingen hade heller berättat för mig om sex, hemma var det lite av ett tabubelagt ämne. Man kunde skoja om sex, men absolut inte prata seriöst om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *