Sexism och rasism accepteras inom idrotten.

Det har kommit till min kännedom att tennisspelaren Wilander kommer att samarbeta med personen som driver tennissidorna Forzafabio och Vamosrafa. Wilander kommer att skriva om tennis för Forzafabio.

Dessa sidor drivs av en figur som twittrar under namnet @denstoreralf. På detta konto skriver hen en hel del om damidrott, men inte på något positivt sätt. Nej, det flödar av sexism och rasism.

Som till exempel här, där hen tycker att det är lämpligt att spekulera i kvinnliga fotbollsspelares sexualitet eftersom det är ”det enda intressanta”.

IMG_3356Eller här om att vi i Sverige lever i förnekelse eftersom vi faktiskt har ett intresse i damfotboll. Även några slags ofärdiga spekulationer om vilken hudfärg olika spelare har och vad de betyder, som inte avslutar eftersom ”det får en ju inte skriva om”. Vem har tystat hen? Pk-maffian, få en anta.

IMG_2938

Här skriver hen om att det vore en bra grej att ranka världens folkslag.

Skärmavbild 2013-09-06 kl. 23.56.34

Här skriver hen om att en ”kines” vunnit damgolfen som om det vore något negativt. Hen kan såklart inte hålla sig ifrån att slänga in en kommentar om hens utseende. Soft kombo av sexism och rasism.

IMG_3320

Här, en lång utläggning om vilken sexualitet olika kvinnliga fotbollsspelare har. Även här toppat med rasism, en utländsk fotbollsspelare ”får” tydligen inte gilla flickor.

IMG_3357Idrott är inget jag brukar bry mig särskilt mycket om, men jag bryr mig om sexism. Jag undrar hur Wilander tänker när hen tycker att det är en bra grej att samarbeta med en kvinnohatare och rasist likt detta. Jag undrar också hur Expekt som sponsrar spektaklet, alltså båda sidorna denna person driver, tänker.

Tycker de människor som ha samröre med den här personen att rasism och sexism är okej inom idrottsvärlden? Varför är det intresserade av att sponsra och samarbeta med en person som reducerar kvinnliga idrottare till deras kön eller som vill ranka världens folkslag? Det duger inte att säga att hen är bra i övrigt eller liknande, hen ger fortfarande uttryck för extremt unkna åsikter som skadar såväl kvinnor som ickevita.

Det är klart som fan att det inte är så kul att syssla med idrott som kvinna när detta är vad en möts av. Och ja, det kommer alltid att finnas ”enskilda rötägg”, frågan är hur omgivningen reagerar på dem. En kan antingen ta avstånd och själv jobba för en mindre sexistisk och rasistisk idrott, eller så kan en välja att samarbeta med och därmed även acceptera och understödja fanskapet. Människor som Wilander och företag som Expekt borde ta sitt ansvar och inte samarbeta med personer som ger uttryck för den här typen av åsikter.

Tipstack går till @boodazlabarr på twitter.

12 reaktioner till “Sexism och rasism accepteras inom idrotten.”

 1. Bra att du skriver om detta.
  Jag tränar själv ett 02- lag i fotboll. Ett lag på en liten ort utan jättebra storlag, så det är låg press. Än så länge är det faktiskt inga sådana problem alls i laget, men jag är väldigt glad att Amphi håller på och utvecklar en normkritisk värdegrundsutbildning för spelare 7-19 år. (Och jag kommer snart att jobba med det projektet!!)
  Tror det är viktigt att alla spelare möter det från början i samband med träning, speciellt som fotbollen når så många barn och ungdomar. Även om de slutar spela själva senare blir det ofta fans.
  Naturligtvis måste det också sättas press på de vuxna att sluta bete sig så förkastligt. Att du skriver om det är ett bra steg för att sprida information, men vad kan vi göra mer? Gammalpress?

 2. Detta med att det finns enskilda rötägg absolut hatar jag. Det finns enskilda rötägg, och så finns det samhällstrender, och att säga att någon är ett enskilt rötägg när hen egentligen är ett symptom på ett samhällsproblem är bara att förminska problemet.

  Jävla konstigt att damer inte är lika fokuserade på idrott som herrarna om man får det uppkört i ansiktet av en massa höhö-snubbar att man är oknullbar och lesbisk om man är framgångsrik i idrott. Jävla mellanstadiemobbing.

 3. Fyfan vad vidrigt!
  Kom nyss hem från loppis. Jag har i ca två år emellanåt pimpat mina naglar alla målade i olika färger, vilket är gött då det förenklar genom att generera en del tjejer som vågar ta kontakt osv. Idag på loppisen ställde sig en gubbe & synade mig uppifrån & ner, jag såg detta i ögonvrån & jag pallade inte vrida huvudet mot honom & konfrontera hans ogenerade stirrande, det händer ju för ofta för att man ska orka busta alla rövhål liksom. Men så kommenterar han sedan ljudligt, surt (antagligen för att jag inte lagt märke till hans ogillande stirrande) & med avsmak: ”Är det modernt att ha såna där BÖÖÖGnaglar nu för tiden? Som hooon där!” *pekar*
  Så jag pekade tillbaks & sa till mitt sällskap: ”Deeen GUBBEN tycker att jag har BÖÖÖGnaglar!”.
  Så jävla vidrigt, sexist som tar sig friheten att kommentera mitt utseende liksom för att läxa upp mig, få mig att skämmas & leda mig tillbaks till ”rätt” utseende-bana & uppenbart en homofob.
  Ville säga typ ”Vem bryr sig om det är modernt, vet du hur mycket brudar jag får eller? Förra helgen hade jag trekant med två heta babes & ikväll är jag hembjuden till en tjej som jobbar som modell, jorå så attee…” men det skulle ju kanske vart aningen kontraproduktivt för målet att ej se kvinnor som sexobjekt.

 4. Du kanske tycker det här är värsta stalkervarning nu men…jag tror jag sitter mitt emot dina föräldrar på tunnelbanan! Känner igen från bilder på bloggen :)Skulle vilja tacka dem för att bringat dig till världen och hjälpt till att forma dig till så fantastisk men vågar inte vara så creepy. Tack för att du finns iallafall!

 5. Om nu damfotboll är så intressant, varför är det så lite kvinnor på läktaren?
  När var du på en damfotbollsmatch senast?
  När var ni andra kvinnor som kommenterar här på en match?
  De allra flesta som betalar inträde är män men dom är få.
  I högsta serien är publiken sällan över 1000 personer.

   1. En för jobbig fråga?

    Varför går inte fler kvinnor på damidrott?
    Det tycker jag är en bra fråga i sammanhanget.
    Skit i herridrotten och manliga åskådare.
    Fyll läktarna själva ni kvinnor.
    Om det nu finns ett systerskap…

  1. För att män är bättre på fysiska sporter? Det finns få som säger att Damfotboll är lika intressant som herrfotboll, det är faktumet att kvinnliga fotbollsspelare förnedras på internet för något de inte kan ro för som är problemet. Såg du twitter-compilationen under Damfotbolls- VM? Vidrigt..

   1. Att män är bättre kan ju ha en del att göra med att kvinnor trakasseras och därför slutar, att damfotbollslagen får sämre träningstider etc etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *