Självförtroende.

Funderat på det Bloggkommentatorerna skrev om det är värre för tjejer nu när vi inte bara ska vara snygga och bra på att laga mat utan även ha en strålande karriär och så vidare. Och nej, det tror jag faktiskt inte. Jag tror inte att de flesta känner att de måste leva upp till allt detta samtidigt utan väljer det man tycker är viktigast. Dessutom tror jag att det är bra att tjejer i högre grad uppmuntras till att sätta sig själv i första rummet i relationer, såsom män gjort i typ tidernas begynnelse, vilket är något som börjat komma mer i och med det ökade fokuset på karriär.

Men en sak jag faktiskt tror sätter jävligt mycket press är detta tjat om självkänsla och självförtroende som finns precis överallt, i varenda tidning. Man ska vara så jävla framåt och ta för sig och det framställs liksom som om man inte kan komma någonvart i livet om man inte har detta och framförallt att den som har dålig självkänsla också av nödvändighet mår dåligt och det är ju fan jobbigt för vem som helst att höra att man egentligen mår dåligt.

Dessutom tror jag verkligen inte att de flesta lär sig att må bättre i sig själva av dessa tips som levereras. Jag tror snarare att det leder till ännu mer missnöje, stress och press.

3 reaktioner till “Självförtroende.”

  1. Ja, precis! När det skrivs att dålig självkänsla leder till det och det problemet och att man aldrig kommer att komma någon vart utan bra självkänsla, då börjar man bara må dåligt över att man har dålig självkänsla… Och känner den där pressen: ”jag BORDE må bra, men jag gör inte det.”
    Jag tror att det behövs fler artiklar som skriver att det är okej att må dåligt, okej att inte alltid vara framåt och våga och krama ur varenda droppe av livet.

  2. Du har absolut en poäng i det du skriver. Det är ett problem att tjejer fortsätter känna den där pressen när det i själva verket – enligt min mening – handlar om att vi ska vara nöjda med det vi gör, vare sig det är karriär, ett vardagligt liv i en medelstor stad eller ett lugnt liv på vischan. För vad det i grund och botten handlar om är att vi ska våga göra just vad vi vill, skita i vad andra gör och gå våran egen väg – vilken väg det än är.
    Men det är ett problem hur vi ska lyckas förmedla denna känslan och inkludera en stark självkänsla utan att nödvändigtvis blanda in karriär i det? 🙂

  3. Mycket intressant Fanny! Har aldrig tänkt i de här banorna innan, men nu när du skriver det så inser jag att du helt klart har en poäng. Tidigare har jag varit en sådan som slukat alla texter om självkänsla och självförtroende, och trott att det bara varit nyttigt. Kan väl tycka att en del som skrivs är tänkvärt och hjälpande, men mycket handlar ju också om att jag ska behöva ändra på den jag är för att lyckas. Jag kan ibland känna ett dåligt samvete för att jag tycker att jag borde kunna ta till mig de teoretiska tipsen för att lyckas, men klarar ändå inte av det. Det ligger väl helt enkelt inte i min natur, och det måste få vara OK!

    Tack för att du delar med dig av dina tankar. Tänk så lätt vi förblindas av vissa ämnen och kör på i samma spår. Beundrar verkligen ditt sätt att kunna tänka outside the box och se på saker och ting från andra perspektiv. Inte alla kan göra det, jag önskar att jag kunde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *