Ska man behöva stå där inför handläggaren och försvara hela sitt liv?

Detta är bara stört. Försäkringskassan har tydligen gjort kontroller vid en färja och upptäckt att sjukskrivna personer gått ombord. Jag fattar inte riktigt om det rör sig om en kryssning eller var det är, men jag tror det eftersom anledningen till kontrollen från första början var att upptäcka eventuellt köp för att langa vidare. Nåja, man hittade i alla fall 28 personer som erhåller ersättning från försäkringskassan och detta ska tydligen meddelas vidare till handläggare för att se om det kan leda till indragen ersättning.

Jag tycker bara att det är så jävla obehagligt att man på det här sättet utför kontroller på om folk är sjuka eller inte. Även om det inte var det grundläggande syftet så känns det så jävla skevt. Att man åker på kryssning en gång behöver inte betyda att man kan jobba, det kan ju vara en fråga om precis vad som helst.

Jag kan ärligt talat inte tänka mig en enda långtidssjukdom som skulle göra en helt inkapabel att, en vecka när man kände sig lite extra pigg, åka färja. Man kan ju ha gjort precis vad som helst på den där färjan, till exempel chillat i sängen i sin hytt. Sjukersättning ska ju bedömas av professionella läkare, personer som kan avgöra arbetsförmågan, inte ens eventuella fritidsgöromål.

Ska man behöva stå där inför handläggaren och försvara hela sitt liv? Det verkar vara det som är tanken, och det är fan i mig ytterst beklagligt.

13 reaktioner till “Ska man behöva stå där inför handläggaren och försvara hela sitt liv?”

 1. Min vän berättade om en bekant till henne som gick på någon slags ersättning. Vet inga detaljer men jag utgår från att historien är sann, för effektens skull om inte annat. Kvinnan hade köpt ett spel till sin son för runt 300 kr. Några månader senare var hon tvungen att åka på begravning som låg i en annan del av landet. Hon fick fråga sin handläggare/eller vem det nu var som hade kontrollen om reseersättning men blev,efter en genomgång av hennes utlägg den senaste tiden, ifrågasatt, bl.a. pga födelsedagspresenten till sonen som ansågs vara en ”onödigt dyr utgift”. Hur i helvete skulle hon kunnat planera in ett dödsfall i sina utgifter? Läskigt system.

  1. Hörde den grejen i ett reportage, men minns ej vilket. Sjukt.

 2. Lite så, om inte värre, är det om man erhåller socialbidrag. Då får man egentligen inte ens lämna stan eller ta en kort semester på en vecka och åka bort, eftersom man måste ägna varje dag åt att söka jobb och ständigt vara redo att hoppa in om en ihopfantiserad arbetsgivare plötsligt skulle ringa och behöva en.
  Det var åtminstone vad jag fick höra när jag fick bidrag för 3 år sen och skulle åka iväg en vecka. Det var sura miner och bittra muttranden från handläggarens sida. Och det tycker jag är helt vansinnigt, som om man skulle må bra av eller peppas av att vara så bunden vid sitt hem och förbjuden att lämna staden.

  1. Men herregud, vilket djävulskap. Själv har jag inte alls stött på det där, men nu har jag å andra sidan inte erhållit försörjningsstöd som arbetssökande, utan som sjukskriven. Jag har, tvärtom, blivit uppmuntrad att aktivera mig så mycket som möjligt och mina handläggare har varit väldigt stöttande och till och med glada de gånger jag lyckats resa bort. Det enda tråkiga var väl att jag fick en del av bidraget indraget när jag under en veckas tid agerade ledare på ett sommarläger för barn, med motiveringen att jag ju fick äta gratis där. Men å andra sidan är det ju heller inte ett orimligt agerande från deras sida.

   1. Man tycker ju onekligen att det borde vara en bra grej. Men icke, för synen numera är att folk mest bara vill suga ut staten på pengar.

 3. Ja, det måste man, jag var tvungen i alla fall. Tror som Dess säger att det är värre när man har ekonomiskt bistånd men det känns handikappande att hela tiden behöva avgöra om jag ”får” göra det här eller det här eller om det innebär att jag inte är tillräckligt sjuk för att vara sjukskriven.

  Jag tyckte först att det var oklart exakt vad de skulle meddela men för att använda ett uttjatat uttryck; Jag får en DDR-känsla av det hele. Att människor som ljugit om sjukdom för att få ersättning existerar är väl klart men det här misstänkliggör ju alla 28 personerna.

 4. Jag betänkte aldrig vad som vore lämpligt eller olämpligt för mig att göra som sjukskriven, kunde inte ens föreställa mig att det fanns sådana riktlinjer. Jag hade ångestproblematik & därav kunde jag gå på fest MEN jag kan inte räkna på mina fingrar & tår alla gånger jag har ställt in nöjen för att jag har mått för dåligt för att umgås eller lämna mitt hem. Så kan en ju inte arbeta: dyka upp när det passar & sen ligga ångestförlamad resterande dagar. Det är ju bara positivt för rehabiliteringen att aktivera sig. Gå från sängliggande till arbetande i ett nafs? Nja.. gå från sängliggande till fritidsaktiverad till arbetande? Ja tack!

  1. Lite så ja. Men det beror väl på vilken problematik man har också.

 5. Kul grej när jag var sjukskriven under tre månader för ångest: folk hade sett mig på en krog och tyckte att det var ju jävligt märkligt, ty med tanke på att jag var sjukskriven borde jag vara sängliggandes dygnet runt- i annat fall var jag tillräckligt frisk för att arbeta. På den tiden hade jag ingen ersättning från F-kassan och det kostade inte min arbetsgivare extrema summor eftersom hen av någon anledning vägrade betala ut sjuklön för första veckan, med andra ord kostade jag, ”fuskaren”, inte någon viktig myndighet eller liknande något. Men ändå, attityden folk hade… den fick mig att bli så jävla lack.

  Ärligt, folk måste ju ändå fatta att människor kan ha bättre dagar eller timmar utan att det betyder att de är kapabla att arbeta. Det är liksom stor skillnad på att en enda gång supa sig full och gå ut bland folk, för att detta är det enda sättet en kan hantera sin ångest på, och att gå till jobbet varje dag. Jag kan väl inte komma full till jobbet heller, bara för att det är det enda sättet på vilket jag klarar av att vara bland människor? Eller bara dyka upp en gång varannan vecka och ligga hemma med ångest de andra dagarna, folk måste ju fatta att det är ohållbart både för mig och arbetsgivaren. Dessutom tänker inte folk på att en människa som en gång ägnar sig åt ett måste eller en kul grej, kan ha ställt in tio, femton, tjugo, trettio grejer före denna.

  På samma sätt betyder inte en enstaka kryssning att en ljugit om sin sjukdom och egentligen är kapabel att återgå i arbete, för precis som du skriver kan det finnas massor av orsaker till den där kryssningen, det ger heller inte ger någon garanti för att en är fullt frisk. Jag tänker ibland att det borde väl t.o.m. en femåring fatta, men tydligen är det skitsvårt att greppa att folk, som är sjukskrivna av olika anledningar, kan ha en eller flera bättre dagar utan att det är detsamma som att dessa är friska. Sicket svartvittänk: antingen är en sjuk varje dag, eller så har en enstaka bättre dagar och då kan en lika gärna arbeta. Och så säger de att borderline-patienter tänker svartvitt… geez, jag vågar påstå att jag tänker mycket mindre i svartvitt än vad människor i allmänhet gör. (Vill även tillägga att en inte kommer att börja må bättre om en inte försöker rehabilitera sig, på vilket sätt det nu kan röra sig om. Dessutom, hur ska en någonsin veta om en är redo för det där arbetslivet, om en inte testar att utsätta sig för det som normalt sett brukar vara skitsvårt?)

  Dock att en, i äkta Stasi-anda, faktiskt MÅSTE rapportera till F-kassan om en åker utomlands, eftersom detta kan påverka ens rätt till ersättning. Jag gissar att de här personerna inte hade informerat FK om det. Detta betyder dock inte att FK:s metoder är mindre äckliga, jag menar… det är faktiskt väldigt skrämmande att en myndighet fungerar på det här sättet. De som arbetar där är dessutom inte läkare, så när FK tror sig kunna bedöma att en person som vid ett enda tillfälle gjort en grej som inte passar in i normen av ”sjuk människa”, är förmögen att börja arbeta igen, är detta att spotta kunnig sjukvårdspersonal i ansiktet.

  Visst förstår jag att det inte finns hur mycket ersättning som helst att ge till människor, resurserna är ju begränsade och därför är det nödvändigt att följa upp misstänkta fall av fusk, men nu handlade det ju uppenbarligen inte om misstänkta fall av fusk. Snarare verkar det handla om att vi ska vara lydiga medborgare.

  1. Men herregud. Tycker man ska införa medborgarlön omedelbart ist så man slipper all denna skit.

 6. Väldigt skevt system ja. Undrar vad dom skulle säga om dom visste att jag tänker ägna två veckor åt hejdlöst supande på festival snart.
  Förstår inte den här attityden att alla ska jobba ihjäl sig, man ska jobba och efter jobbet ska man vara så trött att man ligger utslagen tills det är dags att jobba igen. SKEVT.

 7. Jag läste också det där men blev inte klar över om haken för FK var att de åkte utomlands, gjorde något som de enligt sitt sjukintyg borde vara för friska för att göra eller fuskade genom att skaffa sig inkomster att langa alkohol. Det framgick aldrig av artikeln som var väldigt dåligt skriven. Men det är kanske inte meningen att man ska förstå?

  1. Jag tror att det var det förstnämnda. Om det rörde sig om alkohol så är det ju ett lagbrott som ska behandlas av polis, Fk kan väl inte dra in ersättningen med motivationen att de skaffar pengar via brottslighet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *