Slöseri med liv.

”Slöseri med liv” är ett uttryck jag använder ganska ofta som jag tycker är bra. Jag ogillar uttrycket ”slöseri med tid” eftersom det ger mig konnotationer till att man ska vara tidseffektiv vilket är ett koncept jag ogillar (håller på att formulera en kritik mot något som jag kallar effektivitetsmyten men är inte riktigt klar än). Slöseri med liv är bättre tycker jag för det förmedlar mer var jag vill säga. Ett typiskt exempel på slöseri med liv är i min mening att läsa en massa hälsotips som är motstridiga, ger en ångest och inte förbättrar ens hälsa. Det handlar inte om att man inte är tillräckligt effektiv i vad man faktiskt ägnar sig åt (för tillfället läsa och lära sig utantill) utan om att man ägnar sig åt fel saker i förhållande till vad man är intresserad av att uppnå (i fallet en bättre hälsa) samt att man i viss mån har konstiga uppfattningar om vad för saker som är värdefulla i livet. I hälsoexemplet kan det handla om att man har en ide om att optimal hälsa skulle få en att vara lyckligare och därför hänger upp hela sitt liv på just hälsan istället för att se till andra faktorer.

Jag använder ofta det här uttrycket när jag motiverar varför jag valt att inte raka mig, sminka mig (till vardags), syssla med hudvård, bära klackar eller någon annan skit man anses vara obligerad att göra. Det är för att jag tycker att det är slöseri med liv, kort och gott. Att säga slöseri med tid i den kontexten skulle vara missvisande för det handlar inte bara om de extra minuter man lägger på hårborttagning, sminkning eller hudvård den veckan, det handlar också om de pengar och den psykiska möda man lägger ner på det. I exemplet med klackskor eller obekväma men snygga kläder blir det än mer tydligt att det inte handlar om tid utan om annat, psykiskt välbefinnande framförallt. Jag tänker mig också att jag på en lite längre sikt vinner mycket mer tid än vad dessa aktiviteter på pappret tar eftersom jag helt slutar lägga ner tankekraft på att bestämma under vilka omständigheter de ska uträttas.

7 reaktioner till “Slöseri med liv.”

  1. Är verkligen ett bra uttryck, ska jag se till att börja använda.

    Tänker på hälsoexemplet du gav. Pysslade också mycket med det där förr och fan det gav verkligen ingenting. Blåbär är bra, nötter är bra och en massa småtips om alla antioxidanter och allt det där. Ofta även helt motstridiga råd där kaffe är livsfarligt ena dan och bra för en massa grejjer varje dag. Hittade senaste igår en påse goijbär i skafferiet från den tiden – slöseri med liv!

  2. Jag tycker det är så himla synd att effektivitet har blivit norm i många arbeten till och med i yrken där effektivitet är något väldigt problematiskt som i vården. Effektivitet inom vården motverkar bra service och bemötande eftersom en ofta måste negligera vårdtagarens behov för att hinna med arbetet.

  3. Effektiviteten inom vården tycker jag är en svår fråga. Den mesta tid en patient spenderar på sjukhus är t ex väntetid som inte är speciellt värdefull tid för patienten. Remisser skickas t ex kl 16 på em istället för kl 8 på morgonen och ett helt vårddygn rasslar iväg.

    Har tidigare jobbat på ett ställe som var för effektiviserat och idag jobbar jag på ett ställe som är galet ineffektivt! Vet inte vilket som är värst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *