Sluta använda förbud som alltings lösning.

Det är himla problematiskt att vissa personer ägnar sig åt självskadebeteende. Än mer problematiskt är såklart att det är väldigt vanligt. Men jag har svårt att tycka att någon annan ska kunna anses skyldig för att hen har haft bdsm-sex med en person som ägnar sig åt självskadebeteende. Visst kan man ha ett större omdöme och undvika att ha sexuella kontakter med personer som kanske inte är 100 % ”sunda” i sin sexualitet, men juridiskt har jag svårt att se det som ett brott att ha, visserligen ganska grovt, sex med någon som är självdestruktiv.

Det finns ju många som ägnar sig åt sex på ett självdestruktivt sätt, det är jag medveten om. Dock blir man inte fucked for life bara för att man är lite självdestruktiv som ung. Jag har också ägnat mig åt självdestruktivitet gällande båda sex, ätande och rent självskadebeteende, men det är okej med mig ändå. Det var en, visserligen smärtsam, period jag gick igenom men jag kom ut på andra sidan.

Den här äldre mannen har inte lindat in sina intentioner i några ridåer. Det har från första början varit fullkomligt ärligt att de ska ses och att de ska knulla under dessa omständigheter. Visst kan man tycka att han borde ha backat om han misstänkte självskadebeteende, men samtidigt så måste det respekteras att tjejen är stor nog att bestämma själv över sitt liv. Människor gör saker av dumma anledningar och det måste få vara okej, faktiskt.

Om en person ägnar sig åt sex som självskadebeteende så ligger problemet hos den personens psykiska hälsa, och då är lösningen inte att straffa människor som har sex med den personen, utan i att ge personen hjälp att må bättre. Sluta använda förbud som lösningen på allt i hela världen, börja ta hand om människor som mår dåligt istället. För att han konsensuellt sex med någon som är över 15 borde inte kunna vara straffbart, hur dåligt personen än mår. Det är ju faktiskt en form av omyndighetsförklarande, och det är inget jag är särskilt förtjust i.

21 reaktioner till “Sluta använda förbud som alltings lösning.”

 1. Sen behöver det ju inte ens vara problematiskt att man utsätts för våld under sex. Har man gått med på det blir man inte utnyttjad i ordets rätta bemärkelse (alltså, sexet kan handla om att en ska bli utnyttjad och plågad och att den andra är den s.k. plågaren, men båda har kommit överens om detta så det är ändå på lika villkor och handlar i grund och botten inte om utnyttjande).

  Visst finns det de som använder BDSM-sex istället för att självskada, men det stora flertalet tycks ändå ha det som en stor turn on-grej. Jag var intresserad av BDSM redan innan jag började självskada och har aldrig sett det som något som är istället för skärande eller andra destruktiva metoder, utan det är vad det är: våldsamt sex som jag tänder enormt på. Jag använder det inte för att stå ut, straffa mig eller liknande utan för att jag tänder på maktförhållandet och att bli ’utnyttjad’ i sängen. De gånger jag skurit mig har jag knappast blivit kåt, utan det har varit ett sätt att stå ut inre smärta.

  Nu menar jag inte att alla fungerar som jag, men jag vet att MÅNGA gör det oavsett de självskadat/självskadar eller inte. De tänder på maktförhållandet och att vara underlägsna. Det är deras läggning helt enkelt och det gör mig otroligt förbannad att folk inte kan inse det utan moraliserar, tycker synd om och vill förbjuda. Orsakerna till att de vill förbjuda är oftast att de inte förstår utan dömer- de är själva inte intresserade av BDSM och har svårt att inse hur någon på allvar kan tända på smärta i sängen, men de har hört om några tjejer som varit självskadare samtidigt och några som använt BDSM som ett sätt att skada sig… så då bara måste alla vara likadana. Och då bara måste man förbjuda, för tjejer kan ju TA SKADA AV DETTA! Men herre gud, låt folk göra eventuella misstag och lära sig av dem och låt folk ha sina sexuella preferenser utan att moraliser. Jag blir så jävla less. Extremt uttröttande också att man betraktar tjejer i BDSM-relationer som offer. Snacka om att betrakta dem som att de inte kan tänka själva och bara är trasiga individer. VÄLDIGT ofeministiskt om du frågar mig.

 2. För mig handlar det om att nunna tänka bortom det individuella perspektivet. som annars är väldigt populärt när det handlar om sex. Det Personliga är Politiskt – är mer eller mindre bannlyst när det handlar om sex.

  Vi kan nämnas prostitution, och sedan se likheter med det du skriver om BDSM. Samma argument kan användas för att försvara prostitution som du nu använder om BDSM.

  ” Dock blir man inte fucked for life bara för att man är lite självdestruktiv som ung. Jag har också ägnat mig åt självdestruktivitet gällande båda sex, ätande och rent självskadebeteende, men det är okej med mig ändå. Det var en, visserligen smärtsam, period jag gick igenom men jag kom ut på andra sidan.”

  Vet du hur tjejen mådde? För att det gick bra för dig betyder inte att det går bra för henne eller andra som inte kom ut bra på andra sidan. Det handlar om mer än en själv, vilket är just jag menar att många gärna använder jag-argumentet för att försvara allt möjligt. Det individuella perspektivet alltså.

  Själv tänker jag att BDSM precis som annat i samhället har mönster kopplade till kön. Varför ser det ut som det gör om så mycket bara handlar om fria väl av personer som tänder på det?

  1. Man kan absolut analysera det ur ett djupare perspektiv. Däremot så kan jag fortfarande inte betrakta det som brottsligt att ha konsensuellt bdsm-sex. Problemet måste lösas på ett annat sätt imo.

   1. Fanny:

    Min poäng var inte att säga att consent är problemet. Utan att det handlar om mer än bara någon som samtycker. Det jag var inne på när jag skrev om att många gärna använder jag-argumentet.

    1. Alltså, jag greppar att det är kopplat till könsroller men jag orkar inte politisera mitt eller andras sexliv. Jag tänder på en viss sak, jag tänker inte sluta knulla på ett sätt jag uppskattar för att vara politiskt korrekt.

     1. Så andra som inte knullar på det sättet är ”politiskt korrekta”? Vad är politiskt korrekt sex? I don’t get it.

      Frågar för jag är trött på det där att om en person inte gillar typ hårt förnedring sex så måste det vara något fel på en, eller så ska en gilla missionären. Så klyschigt svartvitt. Det finns liksom annat än BDSM och heterosex. Nej jag säger inte att du säger att det är såhär. Bara lite trötta bittra tankar.

      Men i alla fall, min poäng var att Det Personliga är politiskt inte är något som välkomnas när det handlar om sex och vad en tänder på/fantiserar om/tittar på. Då bara ”är” det så, eller så är allt ett fritt val. Okej men vi kanske ska börja säga detsamma om allt annat i samhället och lägga ner all analys för ingen orkar ändå att bry sig…

      Sorry, bitter igen.

      1. Nej, absolut inte. Du få knulla som du vill, jag gör det som jag vill. Det var verkligen inte så jag menade, och har faktiskt lite svårt att förstå hur du tolkade det så. Jag upplever inte heller att folk har en ickeacceptans för andra typer av sex, men jag vet inte vilka kontakter du har. Vad jag vet: jag tänder på ”hårda tag”, andra gör det inte.

       Jag säger inte att detta är något som bara ”är. Däremot så skulle jag känna mig extremt begränsad om jag skulle anpassa mitt sexliv detta, och därför gör jag det inte. Jag är inte feminist för att bli mer begränsad, jag är det för att bli friare, och jag får ingen frihet av att lägga bojor på min sexualitet.

       1. Nej, som jag skrev att du inte menade att det är så – med det så menade jag du inte sa hur jag skulle göra gällande mitt sexliv.

        Och jag förstår vad du menar, jag bara yttrade lite trötta och bittra tankar gällande just sex och normer. Hur så mycket tas ”för givet”, ungefär.

        Annars så tycker jag att det är svårt att diskutera sådant här, känsligt och för öppet, eller vad jag ska säga. Eller whatever.

        1. Alltså, grejen är att jag inte har några problem med att erkänna att mitt sexuella mönster bygger till viss det på könsroller. Dock så känner jag inget behov av att omvärdera mitt mönster här, då det inte är något som är en begränsning i mitt liv eller som skadar mig. Jag har haft destruktiva sexuella beteendemönster som varit bundna till könsroller och dessa har jag förändrat, men jag känner inte att jag behöver förändra allt.

      2. Men det är väl ingen som sagt att det är något fel på den som inte gillar hårt sex? Däremot säger folk att det är problematiskt när den som inte gillar hårt sex inte tycks kunna acceptera att andra gör det. Precis som Fanny skriver- du knullar som du vill. Men det gör jag också.

  2. Själv tänker jag att BDSM precis som annat i samhället har mönster kopplade till kön. Varför ser det ut som det gör om så mycket bara handlar om fria väl av personer som tänder på det?

   Hur menar du att kön spelar in i BDSM? Jag menar, det finns ju samkönade par som ägnar sig åt detta. Och par där kvinnan är den dominanta.

   1. Jag tänker exempelvis på att det finns så många, många fler kvinnor som kallar sig undergivna än dominanta inom BDSM. Varför ser det ut så?

    Jag tänker då till exempel på könsnormer och hur vi växer upp.

 3. För mig blir det att lämna henne i sticket. ”Jag du får skylla dig själv, du är 16 så då spelar det mindre roll hur du mådde, felet är ditt” – så tycker jag reaktionerna nu varit. Bara för att en person blir 15 så betyder inte det att hen automatiskt blir mogen.

  1. Sådär kan man alltid resonera kring mognad och myndighet. Dock så har detta skett under konsensus och hon har ej blivit lurad, så jag anser inte att mannen ska straffas.

 4. Alltså, att de flesta tycker något känns äckligt (typ, BDSM mellan en 16-åring och en äldre man) betyder ju inte att det är rätt att förbjuda det. Sen är det klart att det går en gräns någonstans, kanske vid att åsamka någon permanenta skador?

  1. Den juridiska gränsen för hur mycket våld man kan samtycka till går vid grov misshandel. Jag tycker det känns som en rätt rimlig gräns.

 5. Sex kan ju mycket väl vara en destruktiv handling även om något våld inte förekommer under akten. Om någon samtycker till sexuella handlingar (och är i skick att ge samtycke) så kan den andra parten knappast hållas ansvarig för vilka motiv de hade för att samtycka till dem.

  Att tjejen sedan mått dåligt under rättegångstiden känns som ett konstigt argument för att sexet har skadat henne. Jag hade nog också mått dåligt om min familj polisanmälde någon jag haft samtyckande sex med.

 6. Jag blir så himla irriterad på inställningen att bara för att man har ett självskadebeteende så har man ingen fri vilja alls. Utan allt man gör handlar om att skada, skada och skada. Ungefär som med prostituerade, så fort du sålt dig en gång tappar du all trovärdighet och blir stämplad som viljelös och ett offer.

  Jag har själv haft ett otal olika självskadebeteenden, och det är liksom inte riktigt så enkelt. Visst, självskadandet finns närvarande i mycket man gör och till viss del använder man andra människor till att skada sig själv. Men man har en fri vilja och blir man utnyttjad av någon är det snarare sig själv.

  Dessutom är jag så otroooligt trött på den här grejen att det alltid är någon annan som måste ta ansvar för kvinnor eller flickor. Vara sig vi horar eller skär oss eller knarkar så är det ett fasligt ojjande över att ingen (man) har kommit in och sagt ifrån, hjälpt oss, tagit sitt ansvar och räddat oss från en situation som vi uppenbarligen anses vara för handlingsförlamade för att ta oss ur själv. Kvinnor är liksom alltid offer för omständigheterna och kan inte avkrävas något ansvar överhuvudtaget, varken för sig själva eller sin livssituation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *