Supervalåret.

I år är det inte bara valår utan SUPERVALÅR då valet till Eu-parlamentet och rikdagen äger rum samma år. Alla vi som lever i denna liberala demokrati vet att det är vid val som Demokrati Äger Rum. Det är vid val som folket får något att säga till om hur politiken ska se ut nästkommande fyra (eller fem) år, och det är ju bra!!!

Bc90VXrCcAAQvOpValårsbild gjord av @klasskramp.

Jag känner mig lite äcklad av hela konceptet val just nu. Det är så uppenbart att det typ inte spelar någon roll eftersom de två största partierna i princip har samma politik och eftersom allt av relevans ändå bestäms av Eu, där parlamentet i princip saknar makt.

Jag förutspår att Moderaterna kommer att vinna regeringsmakten och styra med bland andra Sverigedemokraterna som inofficiellt stödparti.

Min förhoppning inför supervalåret är att demokratin ska resa sig som en fågel fenix ur askorna genom något slags återtagande av ”debatten” och makten, något slags underliggande hot som gör att partierna känner sig tvugna att skärpa till sig. Det hade varit roligt.

Själv tänkte jag nog faktiskt engagera mig i F!. Jag tror nog ändå att parlamentarsim kan vara en väg framåt när det kommer till feminism, och jag tror om inte annat att det hjälper till att skapa en fet rörelse knuten till partiet, oavsett om de kommer inte eller inte. Jag ser det som angeläget att det finns någon slags bredare feministisk organisation som inte bygger på stödarbete, som kvinno- och tjejjourer gör, och detta hoppas jag kunna finna i F!. Jag tror också att F! gör ett bra jobb med att få vänstern att ta feminism mer på allvar, oavsett om de kommer in i riksdagen eller inte.

36 reaktioner till “Supervalåret.”

 1. Jag får ont i magen av tanken på val.
  Att de blåa partierna med SD skall vinna igen.
  Att den fascistiska partigruppen som SD vill ingå i skall få makt i Europaparlamentet.

  F! låter som ett väldigt lockande alternativ.
  Du kommer säkerligen göra mycket gott där. 🙂

 2. Proplemet med F! ar bara att det troligtvis anda ej kommer in i riksdagen. Da kanns rosten lite bortkastad, for mig i alla fall.

  1. Notera att förutom 4%-spärren finns en viktig 1%-spärr som avgör hur mycket statligt ekonomiskt stöd ett parti får. F! kan mycket väl hamna kring den spärren, och då kan några hundra röster plus minus göra stor skillnad.

   Eftersom jag som Fanny (om jag uppfattat hen rätt) tror att det viktigaste arbetet partier kan tänkas ägna sig åt inte sker i riksdagssalen utan snarare handlar om att bygga en rörelse som agerar påpressande och utomparlamentariskt (om än via ett parti som ställer upp i parlamentsval) så ser jag F!’s ekonomi som ganska viktig, men en röst mer eller mindre på V tror jag inte påverkar mycket…

  2. Notera att förutom 4%-spärren finns en viktig 1%-spärr som avgör hur mycket statligt ekonomiskt stöd ett parti får. F! kan mycket väl hamna kring den spärren, och då kan några hundra röster plus minus göra stor skillnad.

   Eftersom jag som Fanny (om jag uppfattat hen rätt) tror att det viktigaste arbetet partier kan tänkas ägna sig åt inte sker i riksdagssalen utan snarare handlar om att bygga en rörelse som agerar påpressande och utomparlamentariskt (om än via ett parti som ställer upp i parlamentsval) så ser jag F!’s ekonomi som ganska viktig, men en röst mer eller mindre på V tror jag inte påverkar mycket…

 3. Ahahaha bilden.
  Jag har alltid röstat V, men nu funderar jag på F! istället. De verkade bra på alla områden utöver djurrätt då, där alla partier är helt värdelösa.

  1. Om det nu är så att det ”röda blocket” vinner är det bättre om Vänsterpartiet är större p.g.a. fler ministerposter och kan till viss del sätta press på de andra partierna. En ideé vore att rösta på F! i kommun och vänsterpartiet till riksdagen. Får F! Inte över 4% (vilket jag är tveksam på om de får då alla andra får 3% totalt) är det en ”bortkastad röst”. Visserligen kanske inte en ”röd” regering gör enorm skillnad, MEN då blir det iallafall inga fler jobbskatteavdrag och privatiseringar. Vänstern är uttalat feministiska och erkänner patriarkatet etc.

   1. Alltså, v kommer troligen inte få några ministerposter. Tror rom de har sagt att de inte vill samregera med s.

    1. Han har inte sagt ett absolut nej. Han har väl främst pratat om Miljöpartiet och vissa borgerliga partier. Jag tror detta är taktik för att fånga upp högersossarna. De som på grund av detta lämnar S går i såfall mest troligt över till MP eller V, vilket för Löfven är ”hans sida”. Sannolikheten är stor att regeringen, om de rödgröna får majoritet, kommer bestå av V, S och MP. Att man ej bjuder in V osv är, mycket troligt, för att få tillbaks högersossarma som S tappat 2006 och 2010. I slutändan blir det med all sannolikhet nog V och MP

     1. Jag tror verkligen inte det. Om V ska bli aktuella för samregering så lär dr behövs tvätta bort extremiststrämpeln så att partiet inte längre känns igen, och då vill jag inte ha något med dem att göra.

       1. Det samarbetet fungerade ju uppenbarligen inte? V har uttryckt att de inte tänker samregera, och S har ju börjat kolla eventuella samarbeten med Fp om jag förstått det rätt. Oavsett vilket så tror jag inte att V kan uträtta särskilt mycket parlamentariskt, oavsett om de sitter i regering eller ej.

        1. FP har sagt nej, och Sjöstedt vill ha en rödgrön regering. Detta vill även S och MPs väljare. Samarbetes fungerade inte p.g.a. att högern använde personangrepp istället för att diskutera politik. Media drev en hatkampanj mot Mona Sahlin etc.
         Nej det förstås, men mer än enbart S.

  2. Problemet med att rosta pa F! i kommun ar bara att det behovs hela 12% for att komma in pa lokal niva (ratta mig om jag har fel). Kolla i sa fall upp vad F! hade forra valet i din kommun, samt hur ”trenden” ser ut att peka i ar, sa att du ej ”kastar bort” din rost.

 4. Jag har dock svårt att tro att moderaterna kommer ta makten igen, sista valet vann de på marginalen, och bara ihop med övriga allianspartier. Idag har M ännu mindre stöd och alliansen har väl mer eller mindre splittrats. Lägg till att såväl C som KD ligger farligt när 4% spärren och att en stor del av deras väljarbas är äldre människor som kanske rent krasst inte längre är vid livet efter sommarens värmebölja. M kan alltså enbart få någon slags makt genom samarbete (förutom FP) med S (hoppas inte att Stefan ”dags att gå upp” Löfven inte sänker sig så lågt, men en vet fan inte med honom..) eller med MP (skulle inte aaalls förvåna mig..).

  Nej, personligen tror jag att S inte kommer att få full majoritet, men iaf ihop med MP samt eventuellt ett tredje parti (antingen V, FP eller C) kommer att lyckas ta makten och tja. Jag hyser inga större förhoppningar om att en S-regering kommer göra så jättemycket skillnad, men kanske kommer de i alla fall inte montera ner välfärden i lika snabb takt som den nuvarande regeringen gör, och då får vi vänstermänniskor lite mer tid på oss att försöka styra samhällsdiskursen rätt innan allt går (ännu mer) käpprätt åt helvete.

  1. MP är dock det parti som är mest lik V och tvärt om. Dessa ligger närmast om man tittar på hur partierna röstar.

 5. Kanske är jag som lever i en bubbla men jag tror verkligen på förändring på den politiska spelplanen i år. Jag tycker mig se att folk har tröttnat på Alliansens nedskärningspolitik och vill något annat. Att F! har vuxit radikalt senaste året och jag tror att med en bra valrörelse så kan det gå vägen i riksdagen. Jag tror, jag vill. Om inte annat så har de åtminstone i min hemkommun där de sitter i kommunfullmäktige gjort ett bra jobb med att starta debatter. Att de inte är ett gäng gubbar som över blockgränserna sitter och dunkar varandra i ryggen utan att det finns visioner för vad som kan uppnås genom politiken och att vilja dra in folk till att diskutera hur kommunen ska utvecklas. För även om mycket inte kan förändras inom den parlamentariska spelplanen så finns det samtidigt en hel del som kan.

  1. Problemet är att det är ett val mellan ”Högerpartiet 1” och ”Högerpartiet 2”. Socialdemokraterna vill tillåta vinster i välfärden. Det är inte Socialdemokrater man kan rösta på längre.

 6. Jag tror också att min röst kommer att gå till F! i år. Om SD ska sitta kvar i riksdagen (vilket de tyvärr verkar komma att göra) så tycker jag att det åtminstone vore skönt om vi kunde få in ett parti som kan vara nån form av positiv motkraft genom att ha mänskliga rättigheter som sitt tydligaste politiska ställningstagande.

  Jag har flera vänner som lutar åt att rösta på F! för första gången så vi behöver väl inte helt utesluta att de faktiskt kan komma upp i mer än 4%? Om många resonerar som att det ”är bortkastat” att rösta på dem så kommer det ju bli en självuppfyllande profetia att de inte kommer in. Så resonerade ju helt klart inte SDarna och det tjänade de ju uppenbarligen på.

  1. fast i arlighetens namn: Vad ar sannolikheten? En bortkastad rost blir ju liksom relativt mer utrymme for t.ex. SD…

   1. Om du hade läst inlägget hade du sett att jag anser det vara värt även om de ej kommer in i riksdagen.

 7. Är det bara jag eller börjar F! bli mer och mer populära? Det känns som att något bubblar under ytan, på något sätt. Jag vet att deras ungdomsförbund är det som växer snabbast just nu, och tycker mig även se fler och fler prata om dem. Har själv bytt från Ung Vänster till Unga feminister så det kan ju bara vara jag, men jag vet inte?

 8. Men alltså, som någon ovan skrev – om F! inte kommer in i riksdagen, det bidrar väl inte till att SD får mer plats – eller?

  Läste precis på mer om F! och de hade ju betydligt bredare politik än vad jag trodde! Jag tänker att det kanske är en förändring på g, själv röstade jag blått men kommer t.ex. inte göra det igen nu och har att fler av mina vänne börjar tänka om…

  1. Mjo, på ett sätt gör det det eftersom andra partier som en kanske hade kunnat tänkas rösta på (typ V) får mindre plats. Men samtidigt är det ett sätt att tänka som gör att nya röster får väldigt svårt att komma in, och som alltså blir konservativt. Jag tror dock som sagt att F! kommer kunna göra mycket även utan att nå upp till fyraprocentsspärren.

   1. Vänsterpartiet är dock det enda parti som inte är kapitalistiskt. Röstar folk på F! Istället för t.ex. borgerliga partierna blir både de borgerliga mindre och F! växer. Jag ser det dock som det värsta som kan hända att V blir mindre.

    1. Det finns inget parti i riksdagen idag som inte är kapitalistiskt. Däremot är vänsterpartiet det minst dåliga kapitalistiska partiet.

     När det gäller F! bygger mycket av deras politik på liberalism och borgerliga ideologiska tankegods. De saknar mångt och mycket en klasspolitik. Jag håller inte med i Fannys analys om att kapitalism och patriarkat behöver varandra. Däremot håller jag med om att utomparlamentarism är vägen att använda för att avskaffa kapitalismen och jag tror att F! kan fungera som en inspirationskälla gör många.

     1. Det låter mycket konstigt att ett parti med en gammal partiledare för Vänsterpartiet som startade detta skulle ha en borgerlig ideologi.

      1. Hej.

       Efter bara en liten snabb koll på F!:s hemsida där de presenterar sin politik dyker det upp ett antal grejer som visar på att de, är borgerliga.

       1: De är för EU.
       2: De stödjer privat vård, skolor, omsorg, mm.
       3: De accepterar och till viss del stödjer frihandel.
       4: osv.

       Det finns en himla massa bra grejer i F! partiprogram. Men det går inte att påstå att de är någonting annat än ett borgerligt parti, De måvara det progressivaste borgerliga partiet och kanske tillsammans med Mp och V socialliberalismens främsta företrädare men det ändrar inte faktum.

       Ett borgerligt parti är ett som stödjer privategendomen och inte arbetar för dess avskaffande. Det är själva kärnan i huruvida en är borgare/någonting annat.

        1. Det beror väl på vad en har för övrig politisk inställning? En del ser F1
         ! som en slags bred samlingsplattform för feminister i allmänhet. Då är F! bra mycket bättre än V ifall en är ute efter bred feminism tänker jag.

         Jag tror att Är en ute efter klassutjämning är F! heltlt fel. Som sagt; jag tror det lämpligaste partiet avgörs av ens andra politiska ståndpunkter än feminism.

 9. Även så anser jag att V inte är kapitalistiska. Samtidigt måste man anpassa sig efter reformbaserad politik. V tror jag inte har kapitalismen som vision på något sätt; men samtidigt kan denna inte avskaffas på fyra år. Partiet är i grund och botten fortfarande kommunistiskt. Man har anpassat sin retorik dock för att attrahera väljare.

  1. Det här är någonting jag definitivt vill diskutera om. Men inte här. Jag ska skriva en egen text om det och undviker att kladda ner Fannys sida med icke F!-relaterade inlägg.

 10. Jag har alltid röstat på Vänsterpartiet. Men nu vetifan, jag har nära noll förtroende för deras reformistiska strategi, av skäl som Malcom Kyeyune varit duktig på att belysa: http://tinkzorg.wordpress.com/

  Kanske röstar på F! då, jag vet inte, det är inte så viktigt vad man röstar på utan det viktiga är ju vad man gör alla andra 364 dagar.

 11. Jag är förvisso inte särskilt insatt i F!. Men jag föreställer mig att de inte vill ta tydlig ställning för arbetarklassen mot kapitalismen eftersom det… jag vet inte, skapar splittring i ledet och flyttar fokus bort från kvinnofrågorna? Men jag vet att F! inte resonerar så om antirasism t.ex. (för F! delar väl inte Vänsterns naiva syn på antirasism som något som ”alla, även vita tjänar på egentligen”?) och det är ju jävligt tråkigt när socialistiska grupper resonerar så apropå feminism.

  Självklart måste inte alla grupper och rörelser vara bra på allting för att vara bra i en del viktiga bemärkelser. Men jag känner att om jag själv ska engagera mig så ska det vara i en organisation som vågar se och erkänna samhällets alla motsättningar och konflikter – och ta ställning efter vad som är rätt och riktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *