Trolljägarna.

Jag har, som vissa noterat, varit med i programmet Trolljägarna på tv3. Jag har inte sett det aktuella avsnittet själv så jag kan inte riktigt kommentera min egen prestation, men jag såg avsnittet innan och vet att personen som trakasserade och mordhotade mig i somras blev uthängd med namn och bild.

Jag tycker att den här typen av program är problematiska på många vis. Det är problematiskt att ett strukturellt problem görs till en fråga om individer, det är problematiskt att rättsväsendet inte tar hand om dessa personer och att vi istället straffar dem genom att hänga ut dem offentligt, det är problematiskt att en man som Aschberg ska gå omkring och ”skydda” en massa kvinnor som blir utsatta för saker av De Riktiga Förtryckarna och så vidare.

Jag skulle inte ha medverkat i den här typen av produktion om den som skulle konfronteras var något vanligt flashbacktroll. Jag får vidriga kommentarer dagligen, men det gör inte att jag vill straffa alla de som utsätter mig för dem personligen eller hänga ut dem. Den här personen hade dock flera tusen följare på twitter, hade trakasserat mig under en lång tid och har även trakasserat åtskilligt fler. Jag visste också att hen var långt ifrån någon utsatt förlorare, utan tvärtom som jag förstått det ganska framgångsrik. Detta gjorde att jag ville medverka till att hen skulle få någon form av straff. Det har fungerat bland annat i och med att hen tog bort sitt första konto kvällen efter konfrontationen spelades in, och nu också tagit bort det nya konto hen skaffade efter det. Jag tror också att många av de som tyckte om och försvarade detta konto har tänkt om i frågan.

Sedan kan jag ju inte förneka att jag har ett visst personligt behov av hämnd och upprättelse. Den här personen utsatte mig för jävligt mycket skit, och det från ett konto med flera tusen följare som också kunde dras med i det. Jag kände mig, givetvis, jävligt utsatt, och jag vet att många andra har känt sig utsatta av hen.

Jag vet inte om jag gjorde rätt val att medverka eller inte, nu är det hur som helst redan gjort och inget jag kan göra något åt.

38 reaktioner till “Trolljägarna.”

 1. Du gjorde helt rätt tycker jag. Sen kan en tycka att programupplägg eller programledaren kan vara problematisk, men det är en annan fråga. Ibland krävs extrema metoder för att lösa problem. Och den här personen var ju uppenbarligen ett problem.
  <3

 2. Du gjorde helt klart ett bra val att medverka i programmet. Folk måste fatta att de inte kan bete sig hur som helst, en tankeställare!
  Jag är glad att #trolljägarna finns, är väldigt emot mobbning. De är INTE OK att bete sig så alls..
  Kram

 3. Eftersom utbudet av klockrena val som alltid känns 100% inte är stort får en ibland ta det som är minst dåligt. Tycker programmet fyller en bra funktion med att synliggöra ett fenomen som behöver göras något åt.

 4. Hej! Jag såg precis programmet själv.
  Kan jag fråga varför du i princip førsvarar att du har varit med? Eller førklarar de för dina läsare på ett sätt som gör att jag får intryck av att du egentligen inte ville vara med. Vet inte, men jag får lite dubbla budskap. Din ”spalt” var bra. Robert var bra. Du borde vara glad. Du gjorde något åt problemet. Och ”diamanttjuven” fick sig en rejäl wake up call. No regrets!

 5. Det hemska är att jag inte kan låta bli att tycka synd om diamanttjuven när han konfronteras. Han är så uppenbart skyldig och det känns jobbigt på något sätt, att se någon bli sådär obekväm. Fastän jag tycker hans beteende mot dig är oacceptabelt. Hur sjukt är inte den reaktionen..

 6. Jag har inte tittat på programmet och tror inte heller jag kommer göra det eftersom jag troligtvis kommer må dåligt av det. Men jag vill ändå säga att jag tycker det är starkt och fullt förståeligt att du ställde upp och medverkade. Jag hoppas att man i programmet problematiserar det faktum att människor måste vända sig till ett jävla tv-program istället för till polisen för att få upprättelse.

 7. Det var helt rätt av dig att ställa upp.
  Har själv aldrig varit intresserad av att följa någon blogg så jag känner bara till bloggaren blondinbella som man har hört talas om varesig man har velat det eller ej.
  Sen kan man ju ha åsikter om saker, man kan tycka att någons åsikt är fel, eller om man jämnför med mig, när jag såg programmet igår och det var den första bloggaren som till och med hade förstorat sina läppar så förstår jag att det väcker reaktioner. Tycker själv att det inte ser bra ut, men jag skulle aldrig i min värld kunna hota någon eller förolämpa den personen för det.
  Alla har rätt till sin åsikt samt hur man vill leva sitt liv men man ska inte behöva bli hotad med mera för det.

 8. Det finns sällan några optimala sätt att bli av med problem. Allting kan på något sätt kopplas till konsekvenser som upprätthåller patriarkatet. Det går bara att väga fördelar mot nackdelar och sedan välja det minst sämsta alternativet. Jag tycker att du gjorde rätt.

 9. Kan inte säga att jag inte njuter i fulla drag av att se dessa fega små stackare få smaka på lite av sin egen medicin… Tycker det är rätt åt dem!

  //Emma Hå

 10. Bra att du medverkade i programmet!

  Jag tittade på det igår, och usch, vad det finns för människor!
  Jag förstår inte hur man tänker när man kränker och hotar folk.
  Internet är inte en plats där man kan bryta mot regler och lagar.

  Läser din blogg dagligen, massor med kramar till dig! <3

 11. bra att han fick sig en känga, sånt är inte ok i ngt sammanhang !
  btw … fått dina 5 lax än 😉

 12. Din medverkan i programmet bidrar till att lyfta ett samhällsproblem. Publiceringen av omständigheterna i det enskilda fallet synliggör människorna bakom anonyma konton. Du har gjort en insats för alla som arbetar öppet med ämnen som väcker starka känslor.

  Kontot Grubblaren/Nitlotter/Diamanttjuven/Knattelandet har gjort anspråk på att syssla med satir. Men ironi fungerar bara om publiken kan uppfatta budskapet. Satir kräver en tydlig avsändare och en konsekvent hållning. Här har ordet satir utnyttjats som en förevändning för att blanda övergrepp och dråpligheter. En produktiv twittrare med många följare har avkrävts ansvar.

  Tack Fanny!

  /Maria Nyman

 13. Jag är glad att du var med, på så vis hittade jag till din blogg! 🙂

  Tycker det är så fruktansvärt hemskt med detta näthat och att brottet inte leder till större konsekvenser för förövaren än vad det gör, samtidigt som brottsoffret drabbas hårt.

  Problemet är att den stora massan tiger och på så vis legitimerar de hatfyllda åsikterna och kränkningarna.

  Ser vi till feminism, tvingas jag försvara kvinnors rättigheter att slippa följa någon norm dagligen. Trots att jag jobbar på en skola, och trots att mina flesta kollegor är kvinnor själva. De yngre män vi har på arbetsplatsen är väldigt mycket för jämnställdhet och ligger långt fram i genusdebatten, men kvinnorna i min ålder (40 +) resonerar som om vi fortfarande levde på 40-talet!

  Jag tror att det är viktigt att vi alla försvarar allas lika värde i diskussioner, på och utanför nätet, för att stoppa det här allmänna medgillandet.

 14. Tycker du var fantastisk och jag tycker man får se såna här program som polisens och rättsväsendets misslyckande med att skydda sina medborgare hellre än döma enskilda människor för deras behov av upprättelse och även att personerna slutar mordhota, förfölja och trakassera dem. Så här blir det till slut när detta är den enda hjälpen utsatta människor kan få. Inget konstigt alls.

 15. Du gjorde rätt som medverkade. Även om du kanske känner att du skulle klarat dig utan Aschbergs hjälp så är det här typ det enda som görs mot anonymt näthat. Förutom detta så kan folk trakassera vem som helst hur som helst. Du har ju ändå skinn på näsan och folk som stödjer dig, men många andra offer är nog rätt så ensamma. Jag tycker du ska vara stolt över att ha bidragit till att folk inte längre känner att dom kan försöka trakassera någon till självmord utan att åtminstone vara orolig över att människor runt omkring får reda på det.

 16. Helt rätt! Man måste lyfta problemet. Många vet nog inte ens att näthatet är så här stort och allvarligt!

  All cred till dig 🙂

 17. Jo du gjorde helt rätt i att medverka. men förstår dock inte varför du klankar ner på Aschberg när han faktist har hjälpt dig. Även om han råkar vara en man. Ge uppskattning när uppskattning ska ges.

 18. Jag tycker att du gjorde rätt i att ställa upp. Jag förstår dock din inställning till programmet, jag ser nämligen samma problematik själv. Problemet isoleras till en person istället för att fokusera på sammanhanget – klassisk kommersiell tv-journalistik. Jag reagerade till exempel på varför det inte ställdes några som helst frågor om hans kvinnosyn utan bara fokuserades på hans ”kriminella” beteende. Klassiskt. Hur som helst visade programmet hur skrämmande vårt samhälle är, och gjorde mig desto mer övertygad om hur oerhört viktigt det du och andra feminister gör är. Därför tycker jag att det var bra att du var med. Du är så himla modig och så jävla grym. Vi har en jävla lång bit kvar, men du gör verkligen skillnad.

 19. Program spelar ingen roll, du är så jävla cool och fantastisk Fanny så allt en får se av dig är grymt!!

 20. Din medverkan i programmet var jättebra! Du så extremt cool ut!

  På ett plan kan jag förstå att folk kritiserar programidén. Men jag tycker att vi måste säga ifrån då rättssystemet brister. Det går inte bara att luta sig tillbaka och säga att ”vi har lagar som reglerar detta”. Inte ens en ledarsida i DN om problemet med nättrakasserier skulle få lika stor effekt som det här programmet. Jag tror detta har väckt en medvetenhet om problemet i många svenska tv-soffor. Och jag tror även att många som själva näthatar kan ha börjat reflektera lite kring sitt beteende.

 21. Du gjorde helt rätt och detta visar också på, att polisen misslyckas med eller orkar inte att ta tag i problemet. Det måste nu till en egen avdelning inom polisen som enbart arbetar med dessa problem då det bara växer och växer.

  Och den här Peter Kempe som plötsligt blev som en liten rädd pojke med sitt nervösa tuggande var fantastiskt att se. För det är så att alla dessa hatare av olika slag är små och ynkliga som projicerar sin egen skit på andra. Dessutom var denna hatare en intensiv kvinnohatare och jag undrar över vad han har i sitt bagage men det ursäktar inte på något sätt hans beteende.

  Jag läser din blogg regelbundet och du slår huvudet på spiken åtskilliga gånger!
  :-}

 22. Bra att du var med för allas väl och ve, väldigt modigt gjort och du gjorde dig fint i tv!!!

  Den där Peter borde ju med all anledning skämts som tusan om han såg programmet… Hans svar var ju så fruktansvärt pinsamma att jag nästan inte klarade av att titta.. Jisses!

  Skönt att höra att det blivit konsekvenser av programmet.. Men som någon redan skrivit så är det ju för jävligt att en ska behöva vända sig till tv istället för polisen för att det ska hända något..

  Hur som helst, snyggt jobbat 🙂

 23. Jag såg programmet här om dagen, och det är så sorgligt att det ska behövas.. men det känns som att det verkligen gör det. Jag förstår verkligen inte hur folk kan häva ur sig saker enbart för att göra en annan människa illa, och sen bli jävligt upprörd och kränkt över att bli konfronterad.

 24. Självklart var det bra att du var med i programmet. Och du gjorde ”bra ifrån dig”, vad en nu menar med det i detta sammanhang. Jag fattar dock att du inte tycker att programmet är optimalt, för det är det inte. Det största problemet med programmet är enligt mig just individualiseringen av problemen – både med avseende på offer och gärningsmän (Någon som är förvånad att det rör sig om just män, med få undantag?). Det borde verkligen ges utrymme för samhällsanalys men istället ligger fokus på att enskilda personer blir ledsna och rädda på grund av att andra enskilda personer kommer med kränkande och hotfulla trakasserier. Jag tycker inte att det hade kostat producenterna varken programtid eller ”bra TV” att ställa frågan VARFÖR så många använder exempelvis horstigmat för att förtrycka andra (kvinnor). Och vad lägger dessa människor i begreppet ”hora”? ”Om nån är en hora så har hon väl gjort sig förtjänt av det!”, säger mannen bakom ”Hult hatar”. Några bra följdfrågor, som jag verkligen hade uppskattat : ”Vad gör någon till en hora? Vad innebär det enligt dig att vara en hora? Varför anser du att horor ”förtjänar” värre behandling än personer som inte passar in i dina ramar för vad en hora är? Har horor lägre värde än andra människor?” Exempelvis. Helt ärligt mår jag så satans ILLA av att det finns unga män som anser sig ha en självklar rätt att förakta kvinnor som på något vis ger uttryck för sexualitet, eller som dessa män projicerar sina egna sexuella föreställningar på. ”Hora” är tamejfan historiens mest ologiska förtryckarmekanism. VARFÖR är en kvinna/flicka som knullar/hånglar/ser ut på ett visst sätt/existerar öht en s.k. ”hora” medan en man/kille som gör samma sak inte är det? Det är OLOGISKT. Varför tas inte detta upp under sexualundervisningen i skolan? Varför ifrågasätts det inte oftare? Att inte dessa sexister förstår vanlig, enkel logik?
  Kommer aldrig mer se programmet. Mår illa.
  Kram å hej.

 25. Kan bara stämma in i hyllningskören! Din medverkan i programmet är jätteviktig Fanny, inte minst så satte du fokus på kvinnohatet och feministhatet som det annars talas tyst om i massmedia.

  Din stalkare gjorde bort sig totalt, det var riktig pinsamt att bevittna men trots allt mycket underhållande att lyssna till hans patetiska självförsvar i form av lögner och förnekande.

 26. Jag tycker också att du gjorde rätt i att ställa upp. Alla ska få ha åsikter utan att bli hotade till livet. Sedan var det intressant att se hur han skylde ifrån sig och inte vågade stå för det han faktiskt gjort.

 27. Det gjorde den rätta valet. Jag är stolt över dig. Tystnaden kan vara fel ibland. Jag citerar Martin Neomöller’s berömda tal.

  First they came for the Socialists, and I did not speak out– Because I was not a Socialist.

  Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out– Because I was not a Trade Unionist.

  Then they came for the Jews, and I did not speak out– Because I was not a Jew.

  Then they came for me–and there was no one left to speak for me.

  MVH Saad

 28. För det första vill jag säga att du var jättebra i programmet. Funderar på om det är vanligt med nättroll (ursäktar om detta kan uppfattas som ett förminskade av handlingen, kommer bara inte på något bättre ordval nu) i den positionen? Bilden jag får i mitt huvud av nättroll är att de flesta är lågutbildade, arbetslösa eller sjukskrivna. (Tror absolut inte lågutbildadade, arbetslösa, sjukskrivna automatiskt är sådär, utan det handlar snarare om en mindre andel isåfall). Kanske har jag fått en skev bild om hur nättroll är o om det finns i alla samhällsgrupper?

  I övrigt har jag faktiskt inte märkt problemet med indvidualiseringen i programmet, men det kanske handlar om att jag tänker att det är ett struktuellt problem: tänker att många som skriver om antirasism, jämställdhet osv blir hotade o påhoppade personligen (kvinnor får kommentarer om sitt utseende) osv. Och att detta är nedprioriterat av polisen. Eller är det något jag missat?

 29. Jag har inte varit här på din blogg på länge (eller någon blogg över huvudtaget), me oj vad jag hajade till när du plötsligt dök upp i rutan!

  Jag tyckte att du var jättebra i TV och framförde din syn på saken väldigt konsekvent och tydligt på ett sätt som jag tror gjorde att alla som såg det höll med dig. Däremot är det skit att detta ens ska behövas och att du har sådana dårar efter dig överhuvudtaget.

  Jag är inte heller något fan av det här programmet. Till det positiva kan sägas att det lyfter upp ett stort dolt problem till ytan, men jag ogillar starkt Aschbergs stil. Det blir lite stereotypmanlig medborgargardeskänsla över honom vilket absolut inte är trevligt. Det är lite som ”Kryp! Jag är den stora hunden. Här får du ett stämningskuvert”. Det känns som han njuter av det lite för mycket och på det viset har något gemensamt med de han jagar.
  Jag hade hellre sett en mjukare approach där de dels får någon näthatare att ändra sitt beteende samt förklara hur hen hamnade där, utan att på något sätt flytta skulden eller förringa offrens upplevelser naturligtvis.

  Fast när det gäller killen som har varit på dig får jag nog erkänna att jag nästan blev lite skadeglad.

 30. Du gjorde helt rätt! Det va starkt av dig och jag hoppas verkligen att du slipper sånt här nu och att du mår bättre!

  Och jag personligen tycker inte ett dugg synd om dessa personer.
  Ska man hålla på att hota, förnedra och förstöra andras liv så ska dom även kunna ta konsekvenserna av detta, för jag tror inte dom är så pass dumma att dom inte förstår att det dom håller på med är jävligt fel och även olagligt i vissa fall.
  Så ska dom (tyvärr) hålla på med detta så ska dom också stå för vad dom sagt och gjort och ta sitt straff! Det är iaf vad jag tycker 🙂

 31. Astrid. . Jag håller med dig. POLISEN prioritirar inte hot på nätet fast det är olagligt samt man kan spåra IP adress OSV.

  Vilks får skydd för miljoner dagligen och det, med all rätt för vi ska skydda honom mot de idioter som hotar honom. MEN VI SKA OCKSÅ SKYDDA ALLA ANDRA skatte-betalare som hotas Till livet och därmed till tystnad. DETTA FÖR ATT RÄDDA DEMOKRATIN OCH YTTRANDEFRIHETEN.

  KVINNLIGA JOURNALISTER OCH FEMINIST-BLOGGARE ÄR EXTRA UTSATTA.

  MVH

 32. Så förbannat tragiskt att folk tror att de kan spy ut sig vilken skit som helst. ”Jag var arg där och då, därför skrev jag vidriga saker om löften om våldtäkt men jag menar inget med det” Från en av många idioter som de har konfronterat. Speciellt illa var det när kända kvinnor läste upp de värsta kommentarerna inför tv-tittarna på uppdrag granskning. Allt näthat är vidrigt men det som gör mig så förbryllad är att folk inte kan starta en vettig debatt. Jag håller inte med mycket av det du skriver Fanny, men det får mig att tänka på saker vända på perspektiven.
  Vill verkligen inte hålla med om saker som är illa med manligheten men märker själv hur trött jag är på den.
  Möts även jag av hot i min yrkessituation de skall knulla min mamma slå mig sönder och samman. Jag får det kastat i ansiktet men hellre där och då där jag kan försvara mig än att min adress läggs ut på facebook. Det är viktigt att folk tar kampen mot näthatet och att folk som tänker annorlunda får göra det för att vi skall utvecklas och bli bättre människor. Själv så sitter jag och skäms. Jag skäms över folket som skriver vidriga saker, jag skäms när jag ser män hitta på en massa skit på gatorna och i hemmet. Jag skäms när de kommer undan med det pga av att kvinnan inte sa nej på ett sätt så att killen fattar det. Trött arg frustrerad och besviken är vad jag är på sådant beetende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *