Uppväxten formar oss alla, så varför måste det ständigt påpekas?

En sak som förundrar mig är när människor vill förklara olika sexuella böjelser med att man har varit med om diverse saker under sin uppväxt. För mig är det inget konstigt med att uppväxten formar ens sexualitet, jag ser det som en självklarhet. Uppväxten formar dock precis allt i våra personer så jag förstår inte varför det är så viktigt att påpeka.

Dessutom: om det nu är så att människor är till exempel homosexuella för att de varit med om något jobbigt i barndomen, vad är problemet? Det gör ju inte läggningen i sig mindre legitim eller ”naturlig” för den som har den. Väldigt ofta övergår sökandet efter förklaringar till att bli ett slags sjukdomsförklarande. Man tänker att folk inte har den läggningen ”på riktigt” eftersom hen inte hade varit så om det inte var för vissa omständigheter.

Ingen hade varit de personer de är om det inte var för deras uppväxt, så varför är det så viktigt att påpeka när det kommer till sexuella avvikelser? Jag ska börja säga till folk som är hetero att de inte hade varit hetero om det inte var för att de växte upp i kärnfamiljer.

6 reaktioner till “Uppväxten formar oss alla, så varför måste det ständigt påpekas?”

 1. Därför… 😛

  Nej men det är så vanligt tycker jag att många i sådana här debatter gärna struntar i sammanhanget och resonerar som att deras val och erfarenheter existerar i ett vakuum. Sen så brukar det inte vara homosexualitet en diskuterar utan exempelvis BDSM.

 2. Är det verkligen så? Finns det empiriskt stöd för den uppfattningen? Dela gärna med dig om så.

  Jag tror att du är ute på djupt vatten med dessa lekmansanalyser nämligen. Vad studerar ni och vid vilket lärosäte?

  1. Exakt vilket påstående vill du ha belägg för? Extremt roligt om du menar det om att folk blir hetero pga heterosexuella familjer eftersom din vilja att trycka ner mig isf har fått dig att förbise extremt uppenbar ironi.

 3. Vi har ganska nyligen diskuterat detta på psykologilektionerna (eller ja, i alla fall identitesskapande) och jag finner det väldigt intressant.

  Jag är av den uppfattningen att uppväxten formar oss till största del men jag har märkt att en hel del också tycker att man föds ”helt färdig”. Jag börjar känna mig lite kluven..

  1. Att vi skulle födas färdiga är ju helt enkelt inte sant. Det är klart som fan att vår uppväxt formar oss, även om en hel del avgörs genetiskt.

 4. Hur kan vi födas helt klara? Inom naturvetenskaperna pratar man exempelvis om att hjärnan är plastisk. Man lär sig och hjärnan utvecklas och växer. Att vi föds klara är lika flummigt som att säga att människor föds tomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *