Vad finns det för argument emot automatiserat barnafödande?

Det sägs att kvinnor tycker att det är asfett att föda barn för att det är så kallat ”biologiskt betingat” och då gillar en uppenbarligen att föda barn, för det är så naturen har ”menat” det. Personligen är jag inte kreationist och tror inte att naturen har ”menat” varken det ena eller det andra med någonting, må det vara sjukdomar eller graviditet. Jag ser inga skäl till att vi sa behandla graviditet på något annat sätt än vi behandlar andra mänskliga tillstånd som är skadliga och smärtsamma, det vill säga försöka kringgå dem.

Om det nu var så att kvinnor tyckte det var så jävla fett att föda barn, hur kommer det sig att kvinnors reproduktiva förmåga i så hög grad varit en av de främsta måltavlorna för att utöva makt och kontroll över kvinnor. Kvinnor har historiskt inte fått och får i låg grad ha makt över sina reproduktiva förmågor. Abort är verkligen inte något okontroversiellt ens idag, utan något som kvinnor har behövt och behöver kämpa sig till.

Jag förstår inte heller varför det skulle har blivit ordnat som så att kvinnor tycker att det är kul att föda barn eller att det skulle vara en hälsosam process. Historiskt sett har kvinnor inte riktigt haft något val i frågan, eftersom abort inte har varit en möjlighet av antingen historiska eller politiska skäl. Kvinnor har inte heller riktigt kunnat välja när de ska bli gravida eller inte eftersom vi blivit våldtagna på regelbunden basis. Det finns liksom inget skäl till varför kvinnor skulle behöva gilla att vara gravida för att det ska kunna bli av.

Många kvinnor är också väldigt rädda inför såväl graviditet som födsel, vilket inte är så konstigt eftersom en ska bör och föda fram ett jävla barn, en process som varken är smärt- eller riskfri. Uppenbarligen är det en process som många till och med i villiga att köpa sig fria ifrån (ja, folk köper surrogatmödraskap av andra skäl än att de själva inte kan föda barn, till exempel att de helt enkelt bara inte har någon lust att gå igenom den tidskrävande, smärtsamma och farliga process det är).

Jag har så svårt att förstå hur en kan gå omkring och ha det där oproblematiserande förhållningssättet till graviditet som typ bygger på att ”det är så det har varit och det är så det ska vara”. Jag fattar verkligen inte varför vi inte skulle eftersträva att befria kvinnor från detta, varför vi envisas vid att nagla fast barnproduktionen vid kvinnors kroppar. Finns det ett enda bra argument till att vi inte ska se över andra möjligheter till att skapa barn, alltså ett argument som inte bygger på misogyni i stil med att det är ”vackert” när kvinnor lider för att barn ska skapas och liknande?

54 reaktioner till “Vad finns det för argument emot automatiserat barnafödande?”

 1. Hej, tack för din fantastiska blogg. Personligen var min förlossning en av mitt livs traumatiska upplevelser och är livrädd inför en till förlossning vid eventuellt syskon till min bäbbä. Jag kan knappt tänka på förlossningen och motsägelsefullt nog poppar minnesbilder dagligen upp från den. Graviditeten va inte heller den mest festliga tiden i mitt liv, endå skulle en gå runt o mysa o va så där myslycklig för att inte verka otacksam och dålig blivande mor.

  Även det här att kvinnans kropp förändras så mkt och enligt norm ses som rätt förbrukad. Bristningar, hud som hänger på magen och ”slapp fitta”. Men gud nåde dig om du klagar att du känner dig ful, då är alla kvickt där och påpekar att ”jag har ju fått ett underbart barn, så du ska inte vara ledsen”. Men min sambo har ju oxo fått ett underbart barn och har samma kropp som alltid, HAN kan väl bara vara glad och jag kan väl få sörja min kropp som efter trettio år ser helt annorlunda ut över några månader… Tänker jag. Att va ledsen över kroppens förändring utesluter ju knappast glädjen över ett fint barn, men tacksam ska en va!

  Oh well. Jag tänkte requesta dig lite om det går för sig. Kan inte du skriva lite om det här med att använda ord för kvinnor som ett negativt adjektiv när beteenden beskrivs? ”Skrika som en tjej”, ”gnälla som en kärring” tex!?

  Keep up the good workk!

 2. Personligen tycker jag att graviditet och förlossning var oproblematiskt, 4 gånger på raken. Det jag ser som problemet är alla åsikter om hur en ska vara och känna när en är gravid och få barn, inte själva processen. Många trauman uppstår just pga dålig vård och uppskruvade förväntningar, inte från graviditeten/förlossnigen i sig.
  Det argument jag har mot automatiserat barnafödande är att det försöker koppla loss individernas behov av varandra. Att få ett barn är en långt större förändring av livet än vad många tror, det är att ställa om sin existens efter en annan människas behov. De fysiska förändringar som sker i kroppen är ingenting jämfört med det.

  1. Men män lyckas ju bli föräldrar utan att vara gravida; har de kopplats loss från individernas behov av varandra?

  2. ”Många trauman uppstår just pga dålig vård och uppskruvade förväntningar, inte från graviditeten/förlossnigen i sig.”

   Alltså va?! Även om du haft fyra förlossningar och de gick bra för dig så betyder ju inte det att det är så för alla! En förlossning ”i sig” kan mycket väl orsaka trauma! Sluta sprid en så grundlös uppfattning!

 3. ”Om det nu var så att kvinnor tyckte det var så jävla fett att föda barn, hur kommer det sig att kvinnors reproduktiva förmåga i så hög grad varit en av de främsta måltavlorna för att utöva makt och kontroll över kvinnor?”

  Nu säger jag inte att alla kvinnor tycker att det är så jävla fett att föda barn, men kanske det är just på grund av kvinnors tyckande kring sina kroppar som gör att man velat begränsa dem, snarare än trots? Sedan tror jag verkligen inte att kvinnor generellt vill vara gravida eller föda barn, utan tanken ligger nog snarare på att leva tillsammans med barnet efter graviditeten och förlossningen.

  Men jo, håller med om att barnanormen och mamman som madonna-martyr är problematisk och direkt farlig.

 4. Jag tror att det finns en anledning till att faktiskt vilja vara gravid och föda ett barn (iaf här i väst) och det är ren nyfikenhet. Alltså på hur det kan kännas att faktiskt vara gravid och föda. Det gäller ju förstås bara första barnet, för efter det så vet man ju. Resterande barn skulle iaf jag gärna få färdigbakade från någon ugn.

 5. Tycker personligen barnafödande verkar fett okul, men även om en tycker att det är fantastiskt så är det ju, som du skrev innan, inget som per automatik hindrar en från att föda old school bara för att automatiserat barnafödande görs möjligt och tillgängligt.

  En kan ju jämföra det med att föda hemma, något en liten grupp människor (däribland min mamma) tycker är fantastiskt. Att det nu finns möjlighet och är norm att föda på sjukhus med tillgång till smärtstillande etc gör det ju inte på något sätt omöjligt för de som vill att föda hemma. Däremot gör det att alla de som faktiskt inte ser någon lockelse i att utsätta sig för större fara slipper. Vilket ju knappast kan vara annat än bra.

 6. Jag håller med dig Fanny! Min syster födde barn förra veckan. Barnet förlorade puls under förlossningen och de fick skynda på sista biten. Min syster klipptes upp, barnet drogs ut med sugklocka ochpersonalen la sig på hennes mage och tryckte. Sen förlorade hon 2,5 liter blod och fick opereras i livmodern. Fatta vad hemskt!!! Hade hon inte bott i Sverige kanske hon hade dött! Nu är allt bra, och min syster ska lägga detta bakom sig och tänka på hur bra allt gick till slut. Jag tycker det är helt fruktansvärt! Ingen bryr dig liksom heller, attityden är att detta får man räkna med. Helt sjukt! Jag skulle gärna slippa vara gravid och föda!

 7. Hur kan du säga att ”vi naglar fast” barnafödandet på kvinnorna? Vi är faktiskt djur, men samtidigt är vi också djur som tagit kontroll över en hel del i våra liv. Att föda barn i västvärlden är nåt helt annat än att föda barn för 100 år sen eller i dag i en fattig del av världen. Så det utvecklas hela tiden, och om det går och om det finns behov kommer säkert artificiella livmödrar snart att stå till vårt förfogande.
  Ditt uppskruvade tonläge får mig att tro att du främst reagerar känslomässigt. Ingen lär tvinga dig att föda barn. Vad tycker du att vi ska göra åt livets ändlighet? Där har du nåt att yvas över.

  1. Det går ju att veta vad en snackar om och ändå ha ett uppskruvat tonläge. Det går att ha känslor i sina argument och ändå veta vad en snackar om. Varför tror du att Åström främst reagerar känslomässigt (snarare än med kunskap?) och vad innebär det?

  2. Jag tror inte Fanny behöver beskyddare.
   Men du gör mig lite nyfiken. Vad är känsloladdat i mitt inlägg och var ser du förnekelse och ignorans?

 8. En grej är att jag tror att iden om automatiserat barnafödande redan finns i huvudet hos en del forskare. Bra eller dåligt?! Visst är det så att all forskning om embryo-befruktning, livmoderstransplantationer, att rädda barn som föds i vecka 24 osv. är till för att hjälpa drabbade föräldrar/ofrivilligt barnlösa. MEN jag tror också att denna forskning drivs av att det är jättehög status i läkarvärlden att hålla på och mixtra med foster/nyfödda barn och kvinnors livmödrar och lyckas göra saker med dem som ingen annan lyckats med tidigare. Jag tror att det finns läkare går och drömmer om att vara först med att fixa fram ett barn oberoende av en kvinnas kropp. Skulle inte förvåna mig om man under min livstid får se försök till att få människofoster att utvecklas i en apas livmoder. (Om man tänker efter – idag krävs det ju endast att barnet/fostret befinner sig i kvinnans kropp drygt. 20 veckor, halva graviditeten, om man sätter in embryot två veckor gammalt och barnet föds i vecka 24 och kan räddas.). Visst skulle väl all denna forskning såsomåningom kunna leda till att det några priviligerade västerländska kvinnor slipper genomgå graviditet och förlossning. (Typ samma målgrupp som nu väljer surrogatmödraskap.) Men vad som behövs för att motverka patriarkatet är inte detta, utan att alla resurser satsas på att göra graviditet och förlossning så säkert och kontrollerat som möjligt för ALLA kvinnor i världen. Inte förrän vi har (åtminstone) den ”nivå” som vi har här i Sverige överallt tycker jag det är värt att satsa ett ruttet korvöre på att forska om automatiserat barnafödande. Tycker det är mer angeläget att disktera och satsa resurser på att alla kvinnor i världen ska kunna kontrollera sin reproduktivitet och få genomgå säkrare graviditet och förlossning. Det är tillräckligt utopiskt för mig.

  1. Nå, en kan diskutera flera olika saker. Skälet till att jag skriver om detta är inte för att jag ser det som det mest angelägna utan för att ifrågasätta idéer som finns kring barnafödande som jag upplever som mycket kvinnoförtryckande.

   1. Men visst efterfrågade du argument mot att vi inte ska se över andra möjligheter till att skapa barn? Skulle vara intressant att höra vad du tycker om det argument jag framförde. (Kanske var det ett rörigt inlägg jag skrev, otydligt?)

 9. Igentligen är det jävligt enkelt. Vill man inte vara gravid och föda barn så behöver man inte det. Antingen får man vara utan barn eller så kan man adoptera. Håller med kommentatorn ovan. Vi är djur. Det är så här naturen ser ut. Vi är födda med denna reproduktionsgång. Att hålla på och mixtra med naturens gång är för mig sjukt (exv konstgjorda livmödrar, kloning osv). Man kan inte jämföra barnafödande/graviditet med sjukdomar. Graviditeter är ju till för att befolka jorden med nya generationer människor medan sjukdomar gör att den inte blir överbefolkad (hemskt sagt men det är ju så).

  1. Vilken klassiker. Allt annat som uppfinns och förändras och ”mixtras” fram är bra, typ cancermedicin och det högst ”naturliga” i att resa ut i rymden, men direkt man kommer till att angripa saker som könsroller, barnafödande och liknande så hoppar plötsligt NATUREN in och ska göra sin röst hörd. Roligt.

   1. Självklart tycker jag mediciner är bra. Lever ju själv med en obotlig kronisk sjukdom som kräver flertalet mediciner för att jag ska må bra. Bl.a cellgifter i perioder. Rymdresor däremot, ser jag väl inte samma poäng med.

    1. Jag tycker bara det är skillnad på att automatisera barnafödandet och att ta fram mediciner.
     Alla har val. Skaffa barn eller inte. Antingen biologiska eller adoptera. Ingen blir tvingad att genomgå graviditet om man inte vill. Tar man bort den moraliska aspekten, så kanske det vore ok…kan bara inte förlika mig med tanken. Personligen skulle jag inte vilja att mitt barn skapades i en konstgjord livmoder. Då hade jag ändå en vidrig graviditet och ännu värre förlossning. Så länge man kan välja själv, så kanske…jag kan förlika mig med tanken 🙂

     1. Fast det är ju just detta jag problematiserar i texten, att det inte alls är något ”fritt” val då kvinnor fråntas makten över reproduktionen precis hela tiden.

  1. Fast den var väl ändå en relevant kommentar? Att det är en bra sak att kvinnor själva får välja om de vill vara gravida och föda eller få barn ”automatiserat”. Så tolkade jag det iaf.

    1. Haha, jag skulle nog säga att det är tvärtom. Generellt sett är kvinnor mycket sämre på rak och enkel kommunikation alla förstår.

      1. ”Så sjukt typiskt feminister att övertolka och hugga på allt män gör och sen generalisera utifrån detta…” är ju ett motargument till sådant.

       Asså shit. Jag försöker jag med:

       Låter vettigt. Val är ju i allmänhet något positivt.

       Min kvinnliga hjärna är dock annorlunda och förstår inte vad som åsyftas med låter rimligt och vaddå för val?? Prata kvinniska tack. Exotifiera mig tack.
       Ursäkta för raljerande men blir så jävla provocerad när medfeminister gör kvinnor till aliens eller förlåt menade venusbor.

       1. I’m completely lost as to what you are ”saying” burgschki, perhaps my limited Swedish.

        In any case, I thought I was clear in the original post but if not then Nina has spelled it out quite nicely which was namely my support for Fanny’s idea for women to be able to choose an ”automated” manner in having children (which, by the way jayz, would be to support eliminating a little piece of the patriarchy ; your twisting that around to end up with me continuing to ”upprätthålla förtrycket” is just plain bullshit).

        1. ok i såna fall på engelska

         although I fully understand Jaylaz’ critizism and I do understand where it comes from (women constantly havin to ”read” or interpret men, adjust to a man’s world and what have u not) in this case I find the criticism utterly bizarre. To me your comment was quite straight forward a no brainer. I could’ve written the exact same thing. As a feminist I object to when other feminists are trying to exotify me, telling me as a woman am completely different from a man. Not able to follow logic reasoning. As if I were from Venus(mmkay yeah sure). It simply rubs me the wrong way.

        2. tusan tack! i did eventually ”get it” on my own after reading it a couple more times plus reading jaylaz reply to you

         in any case, i really appreciate your spelling it out for me

       2. *criticism såklart.

        jo men visst, men i detta fall? var det inte väldigt subjektivt tolkat? tyckte, som jag skrev ovan, att det inte fanns ngn som helst oklarhet med brads kommentar.

      2. Är ju skillnad på att hur och vad man säger med. Jag syftade mer på hur, kvinnor kan oftare än män säga en sak och mena en annan som ”man borde förstå”. Det upplever jag inte lika vanligt bland män.

        1. and therein lies a HUGE part of our overall problem, we do not communicate well together on the whole (i.e. men and women don’t communicate well together generally)

         i’m not about to try and assert blame or even to explain why it is so, but i am 1000% convinced that it is so

         where women deserve all the credit is that they make much more of attempt to understand men than men do to understand women, generally speaking that is (in fact i’d say that my assertion is a vast understatement)

         1. Absolut. Jag menar ju att et till stor del är det manliga tolkningsföreträdet och de patriarkala rollerna som hindrar kommunikation. Jobbar extremt mkt på rak kommunikation i mina relationer, och kräver även av människor jag har relationer med att de ska börja förstå sina egna känslor så jag slipper gör det åt dem.

     1. Men verkligen inte! Man får ju för fan DRA ur män minsta lilla detalj, oavsett om det gäller instruktioner för att få en dator att göra det en vill eller om det gäller hur de känner inför ett visst scenario.

    2. Mm tack för dels dina asikter om hur alla bör skriva och kommunicera, dels för förolämpande och hintandet om att vi kvinnor som inte haller med fjäskar för patriarkatet. Jag är sa innerligt trött pa alla jävla ”feminister” som är snabba med att skamma andra feminsiter. Du använder feminismen som en ursäkt för att bete dig otrevligt.

    3. Jaylax/Maria – Please elaborate on some (how about just 2 or 3) of the ”betyda ungefär vad som helst” that you can think of in the 10 words I posted. I’m genuinely interested as I don’t understand how my original post can be misunderstood given the context of Fanny’s ”title post”.

 10. Jag tänker att en del av rädslan för automatiserat barnafödande grundar sig i att processen sker utanför den egna kroppens trygga sfär. Detta att överlåta kontrollen. Om ett särskilt organ har hand om barnaavlandet uppstår faror som maktmissbruk, terrorism, korruption vilket är risker som uppstår inom de flesta organisationer. Förmodligen även inom kommunismen, väl? Tycker dock att möjligheterna bör undersökas. Varför inte? Om det besparar kvinnor lidande är jag väldigt mycket för. Dock tror jag att det kan och kommer uppstå tvivelaktigheter, men det är ju inte som om barnafödandets nuvarande tillstånd är oproblematiskt. Dessutom skulle den ”naturliga” varianten samexistera med den automatiserade vilken då blott existerar som ett alternativ.

   1. Ja, precis. Därför tycker jag en ska ha det i åtanke utan att låta insikten stå i vägen för viktig samhällelig utveckling.

 11. Jag tycker att automatiserat barnafödande verkar vara helt sjukt bra på alla sätt. Jag ska inte sticka under stol med att graviditet och förlossning, med total ovisshet om vilket pris min kropp skulle tvingas betala både under tiden och även permanent, var en faktor när jag sakta kom till insikt om att jag inte ville skaffa barn.

  Särskilt intressant är det att fundera kring de hårda kraven på kvinnors utseende och att de ska vara attraktiva kombinerat med att de flesta kvinnor genomgår minst en graviditet. Jag läste nyligen Egalias döttrar och jag tyckte att det var så roligt när direktör Bram säger att en kvinnas utseende är betydelselöst eftersom de blir gravida och kan vara tjocka ibland och smala ibland. ”Det skulle vara absurt att ha ett idealmått för kvinnor.”

 12. Åh. Det här inlägget skall jag behålla som lugnande godnattsaga, för alla de gånger tankar kring barnabärar- och -födarnormer gör sig påminda. Tack tack tack.

 13. Pingback: 26 september |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *