Vad sägs om att män börjar ta ansvar för att inte ligga med någon som inte vill?

Idag har jag en debattartikel om samtycke på Nyheter24 som jag tycker ni ska läsa. Den går bland annat såhär:

Att inte vara medveten om den andra personens vilja är också ett val. En kan välja att vara medveten, en kan välja att helt enkelt inte bry sig så mycket. Män hävdar i rättegångar att de ”inte förstod” att kvinnan inte ville, trots att hon kanske sa nej. Till exempel den man som valde att tolka kvinnans nej som att hon initierade dominanssex. Kanske trodde han verkligen det, men om han hade prioriterat att inte tvinga sig på henne sexuellt skulle han såklart ha stannat upp, kollat av med henne om hans tolkning var korrekt. Men det gjorde han inte, han utgick från att han hade rätt och körde på, trots att hon inte ville. Han prioriterade inte hennes vilja tillräckligt högt för att bry sig om att fråga.

I ett samhälle där kvinnor generellt ses som objekt för mäns njutning så är det inte så konstigt att män inte har särskilt stort intresse av att faktiskt bry sig om vad kvinnor vill. En kvinnas vilja spelar helt enkelt inte särskilt stor roll, varken i sexuella sammanhang eller i största allmänhet. Detta är någonting vi lär oss i hur vi förhåller oss till varandra från tidig ålder.

Fick en ”rolig” kommentar på artikeln som förutom lite kränkt mansrättsbabbel innehåll denna godbit:

En nödlösning om man misstänker att den andre helt enkelt inte fattar, kan vara att bita sig i tungan så att det blöder, för den som inte avbryter när den andre är skadad kan inte hävda att denne trodde att det var ok.

Jag tycker mig rent spontant känna igen detta. Till exempel alla de gånger det sagts att om en säger nej klart och tydligt, ja då kommer personen att fatta att en inte vill. Eller om en puttar bort den. Eller om en säger ”nej” lite högre, med ett annat tonläge eller lite fler gånger och så vidare och så vidare. Jag har hört en massa olika förslag på exakt hur en ska gå till väga för att visa att en inte vill, det ena mer absurt än det andra. Det kan låta som att kvinnor borde stå framför spegeln och träna på olika korrekta sätt att säga ”nej” på så att de ska vara riktigt riktigt säkra på att de går fram. En tycker ju att det borde räcka med att inte visa samtycke för att någon ska strunta i att göra något med en.

Det här resonemanget bygger på premissen att mannen faktiskt har ett intresse av vad kvinnan vill och inte vill, och att det bara är upp till henne att tydliggöra detta så att det går in i hans manshjärna, som ju som känt kan vara lite trög ibland. Det är upp till henne att förmedla information, och om den inte går fram är det hennes fel. Men om mannen nu faktiskt hade haft ett intresse i att veta detta då hade det ju liksom inte gått så långt. Om en känner in sin partner så behöver en i regel liksom inte ens komma till stadiet där någon säger ”nej”, för en märker om det finns lust där eller inte. Att en ska skada sig själv för att få någon att sluta göra saker med en mot ens vilja är fullkomligt absurt och i sig ett övergrepp.

wpid-img_20140610_160302.jpgSedan tycker jag också att det är intressant att det finns en syn som bygger på att det viktigaste i en sådan här situation är att undvika att ”sex” äger rum. Ungefär som om det inte var en kränkning i sig att någon gör ovälkomna närmanden. Det är ju inte som att själva ”sexet” (vilket brukar likställas med penetration) är det centrala, det handlar ju om kränkningen av ens integritet. Även om till exempel tjat inte leder till sex för att en ”sätter gränser” så är tjatet i sig en kränkning, ett övergrepp och ett problem på sina egna meriter. Detsamma gäller om en person försöker flera gånger trots att en tydligt visat att en inte vill och så vidare.

Om jag hade varit i en sexuell situation där jag var tvungen att skada mig själv för att den skulle upphöra så hade jag känt mig utsatt för ett övergrepp. Samma sak gäller för de sexuella situationer där jag flertalet gånger behövt säga nej till olika saker. Även om personen i fråga till slut lagt ner så har han överträtt mina gränser. Att uppehålla sig vid idén om ”sex” som det centrala i det hela är ett mystifiera situationen. Det är samma gränsöverskridande beteende som leder till tafsande, som leder till tjat, som leder till att någon penetreras mot sin vilja. Det är olika resultat och det är olika grova handlingar MEN det är ingen skillnad på den grundläggande principen. Någon tar sig friheter, någon annan får ta ansvar för att den personen ska förstå att denne inte vill.

Min radikala lösning på detta problem är att män helt enkelt börjar ta lite ansvar för att inte ha sex med någon som inte vill istället. Vilken grej va!

6 reaktioner till “Vad sägs om att män börjar ta ansvar för att inte ligga med någon som inte vill?”

 1. Bita sig själv i tungan? För att någon annan ska uppmärksamma att en inte är okej? Ibland tappar jag helt tron på att en förändring är möjlig.

  Läste ett annat manligt råd i en ekonomiblogg. Att en skulle tvinga sig själv att kräkas om en blir våldtagen. De flesta män tycker nämligen detta är avtändande.

  Men..asså…?

 2. Tack, för de senaste dagarnas inlägg. Tack för att du hjälpt mig känna att min upplevelse är giltig. Att jag är giltig. Jag har inte vetat vad jag ska kalla det, vad jag kan kalla det, så jag har inte kunnat prata om det på flera år.

  Sen finns det väl fan och hans moster som kommer vilja ifrågasätta mig. Och det känns fördjävligt. Men det känns ändå bättre nu. Så tack.

 3. Vad är det för fel på oss män? Är det verkligen så viktigt att få stoppa in snoppen i någon att denna måste bita sig till blodvite för att man skall sluta försöka?

  Att följa dig och att läsa din blogg är att få inblick i ett intellektuellt mörker jag faktiskt skulle må bättre av att inte känna till. Menar då inte det du skriver, för det är knivskarpt och glasklart, utan de helt vansinniga kommentarerna. Bita sig i tungan? Jag vet inte vad jag skall ta mig till… så djävlar dumt!

 4. Alltså… Jag häpnar! Vad är det för empatistörda män som uttalar sig så?? Skada sig själv för att KANSKE avbryta ett pågående övergrepp?? Jaha, och OM det inte skulle fungera, vad är nästa steg, amputera något, börja gnaga på någon kroppsdel?
  Snacka om att lägga ansvaret på offret, bara på ett sjukare sätt än vad vi sett hittills. Tycker precis som du, kanske män kan ta lite ansvar någon jävla gång. Det får fan införas empatiövningar i till exempel skolan, män verkar ju inte kunna existera och respektera andra människor samtidigt!

 5. Läste också den kommentaren och ba, tja förutom att den framkallade cyniskt skratt så är den ologisk – säger man nej, puttar ifrån och mannen fortsätter – vad skulle ett blodigt bett i tungan göra? Rätten: Dömer till mannens fördel pga själskadebeteendet påvisar både psykisk ohälsa hos målsägande therefore icke tillförlitlig samt indikation på att hon faktiskt var into sadomasochism, huuur skulle mannen fattat?

 6. Alla de gånger jag sagt nej och fått den pinsamt dåliga frågan: öh nähä varför inte?
  För jag måste ha en legitim anledning till att, just då, inte vilja ha sex. Att viljan inte finns räcker inte, där och då måste jag harkla upp x antal ursäkter och förklaringar om mitt nej ska bli accepterat, godkänt och accepterat.
  ”jag vill inte” räcker inte. Du måste alltid ha minst ett RIKTIGT skäl (helst mens, klamydia, brist på preventivmedel) och ibland en kombo av allt.

  Fan vad jag hatar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *