Varför ens försöka?

Egmont har släppt två tidningar. En för tjejer och en för killar. Den för tjejer är om pyssel och djur och sånt, den för killar om fotboll. Här finns en intervju med en kvinna från Egmont. Hon tycker att dessa tidningar inte är specifikt riktade till killar eller tjejer trots att pressmedelandet lyder som följer:

Emma är en sprallig, kul och aktiverande tidning för flickor i åldern 6-9 år. Den är pysslig och tjejig med fokus på kreativitet och kunskap på ett charmigt och glatt sätt.
GOAL Junior är en cool fotbollstidning för killar i åldern 6 till 10 år. Tidningen presenterar mängder av spännande fakta och bilder om superstjärnorna och deras lag på ett fräckt och explosivt sätt, som garanterat tilltalar yngre fotbollstokiga killar.

Okej att man riktar barntidningar så specifikt till kön. Jag förstår att det är marknadsmässigt även om jag har svårt att begripa vilket stolpskott till förälder som tillåter sina barn att köpa sådant. Speciellt med tanke på hur extremt låg kvalitet det nästan genomgående är på innehållet.

Frågan är varför Egmont försöker förneka detta? Kan de inte bara vara ärliga och säga: ja, så är det, men så ser marknaden ut och vi är onda kapitalister som vill tjäna pengar.

För ärligt talat kan det inte vara någon som köper att dessa tidningar inte skulle vara riktade till tjejer respektive killar. Det är ju bara fånigt att hävda.

10 reaktioner till “Varför ens försöka?”

 1. ”Charmigt”, ”tjejig”, ”sprallig” respektive ”explosiv” och ”fräck”, tja uschiamej att de inte tar ett större ansvar för könsöverskridandet! Sen har de dessutom mage att hyckla om det också!

  Nåja, det kanske är lika bra att inse att det är sådant bjäfs ni vill läsa.

  1. … och när vi blir könsmogna läser killarna Slitz och tjejerna Mitt livs novell. Konstigt att ”vi” blir arga feminister. ”Vi” vill ju ha romantik och bli behandlade som människor medan ”ni” får lära er att tjejer inte är något annat än köttstycken. ”Vi” tittar på romantiska komedier för att förstå kärlek, ”ni” tittar på porr.

   Jag tror inte det har något med biologi att göra, det är hjärntvätt.

 2. Jag stör mig mest på att tjejerna jämt ska dras med rosa. Kunde inte normfolket valt en annan, trevligare färg till tjejerna? Allt är USAs & Kinas fel 😉 På min barndomstid klädde sig minsann tjej-tjejerna i rött, till och med grönt ibland. Idag är det antingen rosa el vitt som gäller :/

  1. Haha ja, jag AVSKYDDE rosa då jag var liten, sedan växte jag upp & lärde mig att uppskatta skiten.. men det är fan en rätt svår färg, varför måste dom pracka på kidzen den? :/

   1. Lite så ja. Speciellt när de har den dåliga smaken att kombinera den med lila *ryser*.

  2. Fram till 50-talet var rosa en pojkfärg och blått en flickfärg. Undrar vad det var som gjorde att ”de” skiftade det?

 3. Personligen blev jag mest upprörd över vad hon gav för svar på varför det inte förekom en enda tjej i fotbollsmagasinet, något i stil med att ”målgruppen enligt marknadsföring brytt sig mer om herrfotboll än om damfotboll”. Konstigt, när det i princip bara är den som uppmärksammas?

 4. Hello Kitty-tidning tar ändå priset i hjärndödhet (och den är inte ”ny”). Dottern fick en sån från den väldigt snälla mostern så nu måste jag ”läsa” den varje kväll. Det finns EN artikel och den handlar om vad man ska äta (nyttigt alltså, man ska ju bli ätstörd i tid) resten är bilder och reklam för Kitty-prylar. Inte ens ett ord om bak och husdjur, bara gull och rosa.

  Värst av allt är ändå de nyare My Little Pony filmerna. Den gamla (från 87) innehöll bråk och monster (snälla och elaka) och häxor och läskig lila sörja. De nya innehåller, utan att överdriva, varken konflikter eller ”skurkar” alla bara går runt och är söta och gör sig fina (”för sin egen skull”) och det händer ingenting. Eller jo, en ponny är allergisk och nyser av blommorna (det är ”gulligt hihi”) och en annan får panikångest över att hitta ett ogräs. Japp. Och så blir de alla prinsessor i slutet (för det är ju det alla flickor strävar efter).

  Blir ju så matt… Lilltjejen började gråta imorse för att hon var tvungen att ha stövlar och inte ”glitterskor”. Man kan ju undra varför jag låter henne se på såndär skit, det får bli Pippi fr o m nu. Inte ens Barna i Bullerbyn funkar ju (stora rosetter i håret funkar inte heller i sandlådan).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *