Varför jag inte litar på män som ligger runt.

Fick en fråga angående en grej jag nämnde på twitter, nämligen att jag inte litar på män som ligger runt och vad det beror på.

Såhär tänker jag: att som man ragga är en patriarkal praktik. I patriarkatet får kvinnor värde genom att få bekräftelse av män (för den som inte fattar detta påstående hänvisar jag till denna text där jag drar upp grunddragen för hur jag ser på patriarkatet), detta gör att män har ett klart maktövertag i hela ”spelet” kring att ragga, ligga och så vidare. Kvinnor är i en klart underordnad position eftersom sex och relationer med män för dem inte bara är just sex och relationer utan även en källa till patriarkal bekräftelse, det vill säga att bli bekräftade som kvinnor av män och därmed få högre värde i patriarkatet.

Män som ”ligger runt” kan antas ägna sig åt praktiken ”ragga” i en ganska mycket högre grad än andra män. Det vill säga närma sig kvinnor som könsvarelser, bekräfta dem som könsvarelser och så vidare.

På detta kan en svara att jag är en sexnegativ moralist som hindrar människor från att göra vad de vill, och det görs ju också ska gudarna veta. Men för mig är det ingen fråga om moralism, det vill säga att jag typ tycker att det är fel och smutsigt med sex som sådant, utan att jag:

 1. Anser att grunden för patriarkatet är heterosexuella relationer som vi ingår i som könsvarelser, alltså som män och kvinnor. En typiskt radikalfeministisk analys för den som undrar. Detta innebär dock inte nödvändigtvis att de inblandade är män och kvinnor, men att de framträder som sådana inom ramarna för heterosexualiteten.
 2. Inte tycker att konceptet ”fria val” för kvinnor är meningsfullt i patriarkatet. Det vill säga jag tror inte att kvinnor väljer fritt att ingå i dessa relationer eftersom det är en fråga om mäns sociala, kulturella och ekonomiska makt över kvinnor.

En man som raggar på många kvinnor och ligger med många kvinnor tar troligen inte sex på särskilt stort allvar. Han förstår troligen inte hur mycket lidande som kan komma ur aktiviteten ”sex” och allt som hör till för den som inte har makt i den typen av situationer. Nu menar jag inte för att en skulle vara ”kär” eller något liknande utan för att många män behandlar de de ligger med väldigt respektlöst, de ”raggar”, det vill säga närmar sig någon som könsvarelse, får tillgång till personen som könsvarelse och dumpar sedan personen när de fått vad de vill ha, det vill säga ”sex” eller något annat, inte vet jag. Centralt i allt detta är att de inte bryr sig särskilt mycket om personen ifråga utan objektifierar och reducerar till den generella, till könsvarelsen.

Detta är ett sätt på vilket män utövar sin patriarkala makt, och det tycker jag är förtryckande.

Så, det är alltså den objektifierande biten jag har något emot, och inte ”sex” som aktivitet. Det finns säkert de som får ligga skitmycket med masa olika personer utan att ragga men jag skulle säga att det hör till ovanligheterna. Om jag hör att en man har haft många olika kvinnliga partners så förhåller jag mig skeptisk, för jag ser att risken är betydligt större att han skulle utsätta mig eller någon annan jag bryr mig om för heterosexuell praktik och det är ingenting jag vill ska hända.

Om en har sex utan att ”ragga” så tycker jag att det är betydligt mycket mer okej, men inte för den sakens skull oproblematiskt. Faktum är dock att heteroraggande som utförs av män är en första objektifiering och gränsöverskridande som troligen kommer leda till mer av samma vara.

22 reaktioner till “Varför jag inte litar på män som ligger runt.”

  1. Man frågar. Kanske inte rakt ut, men ”vill du komma på efterfest?”, ”får jag kyssa dig?” och liknande. Jag har gått hem med en hel del snubbar som jag knappt har pratat med innan.

 1. Tänkte börja med ”inte alla män” nu men kom på mej själv! nyvaket misstag 🙂 Men det jag tänkte säga var att jag tyckte det var en intressant point of view.. Själv litar jag nästan mer på män som ligger runt eftersom jag förväntar mej mer förståelse från nån som haft med många kvinnor att göra. De som utger sej för att vara ”snälla killar” har ofta ett ägande behov som äcklar mej långt mer än att bli dumpad efter. Fast jag antar att det bara är två sidor av hora/madonna myntet egentligen…

  1. Inte alla män…. Bra att du insåg din tabbe. Det handlar inte om att generalisera utan att offentliggöra maktstrukturer

 2. Hur tänker du att alternativet till parlamentarismen ser ut? Vet inte om du kanske skrivit om det tidigare, men skulle vara intressant att läsa.

  1. Är inte så inläst på demokratimodeller, men tänker mig ngn form av direktdemokrati där en beslutar kring det som berör en, t.ex. arbetarna på ett sjukhus/fabrik etc bestämmer kring hur arbetet ska utföras osv.

   1. Också så kallade ”arbetar-styrda bedrifter”. Det är svårt att tänka sig hur något sådant fungerar när man lever i ett samhälle där sådant är helt frånvarande. Men när man ser hur det fungerar så framstår det samhälle man lever i som ganska undertryckande och lite demokratiskt. Ett exempel på ett sådant samhälle är Mondragon. En bra, britisk (så med andra ord, lite långsam) dokumentär på hur detta samhälle fungerar är ”The Mondragon experiment”.

    Där äger arbetarna bedrifterna som dom jobbar i. Så det är dom som skapar värdena som också får förtjänsten. Och i och med att arbetarna äger bedriften så är det dom som bestämmer vem som ska vara chef. Något som för till att i och med att chefen är demokratiskt vald så känner chefen ett ansvar för arbetarna först och främst, inte för att skapa profitt på arbetarnas bekostning.

    Men det är vad jag tycker och tänker. Det kan mycket väl hända att jag tar fel, det har hänt förut. Sist var en gång i 1998… : P

    Oj, har vi spårat av förresten? Ja, jo, killar som ligger runt… Det har lite med hönan och ägget att göra. Ligger dom runt för att dom har ett sjukt synssätt på kvinnor eller har dom fått ett sjukt synssätt på kvinnor (som objekt för egen tillfredsställelse) av att ligga runt?
    Jag håller i alla fall med om att det som regel (jag kan inte komma på något tillfälle där det inte är så) är killar som ser på tjejer/kvinnor som något att använda, som raggar upp.

    Saker ska man använda och människor ska man älska. Aldrig omvänt. Du har helt rätt i det! : )

 3. Själv har jag i mitt liv i stort sett aldrig gått hem med någon som raggat upp mig, det kan hänga ihop med ett försvar, ett sätt att försöka hantera det du skriver om.
  Istället har jag provat de förslag som var här ovanför och varit den som tagit initiativ och tagit intimiteten till nästa nivå.
  Jag tänker inte att det skyddar mig, men att det är en del av att jag maskuliniserat mig själv genom åren genom att anamma beteenden och useenden som jag uppfattar som maskulina i samhället.

  Men när det kommer till att ha sexuella partners har jag i några veckor försökt tänka på hur viktigt det kan vara att behandla andra med respekt istället för att försöka distansera mig för att jag är rädd att bli inblandad i något.

 4. Män blir ju också bekräftade som män i patriarkatet via liknande beteende.

  Gällande män som raggar runt alltså jag föredrar också män som inte har detta jaktbeteende utan ligger med dem de ligger med för att de ser ngt speciellt i den människan utöver instrument för egen njutning. Samtidigt kan jag känna att fan sex är bara sex och ibland vill man knulla och hoppas att partnern är med på noterna. Om detta görs klart från början är jag helt fime med det men tycker män som får med sig tjejer hem genom att ge illusionen om att de vill ngt mer tycker jag är så jävla obehagligt. Patriarkalt beteende eller ej är inte så viktigt för mig utan det handlar då för mig om att vissa beter sig som skit för att få sina behov uppfyllda.

  1. Jag har mött en del män, de har förvisso inte raggat på just mig, som raggar upp kvinnor med illusionen om att de vill ha något mer och som samtidigt tror på det själva.

   Men om man ber dem se på hur deras egen historik ser ut så är det ganska tydligt att de inte alls verkar vilja något mer, för hittills har ingen av de kvinnor de raggat upp och legat med fått så mycket mer. Men att för sig själva bevara bilden av ”den snälla killen” är detta en berättelse de berättar om sig själva.

   1. För mig spelar det iofs inte så stor roll om de vill mer eller inte, raggande är vidrigt oavsett.

     1. Hm ja nej är också förvirrad kring ragga. Och inte helt med på mäns raggning som del av struktur o därför oönskat o hinten om att kvinnor ej beter sig så eller att kvinnor skulle vara oförmögna att objektifiera.

      Tycker resonemangets koppling till strukturer är oklart.

 5. Jag förstår inte vad som skulle vara fel med att ’ragga’ på någon. Det går väl att göra på väldigt många olika sätt – bra och dåliga, om du så vill? Du träffar någon som attraherar dig och du visar det på ett eller annat sätt, för att få en indikation på huruvida attraktionen är besvarad. Både män och kvinnor gör det. Män förväntas ju göra det i större utsträckning, vilket man kan diskutera anledningen till, men det gör det väl inte automatiskt till ett negativt fenomen?

 6. När två ytliga personer raggar båda två på varandra då? Situationer där båda vet att den andre missrepresenterar sig själva men där de faktiskt struntar i varandra som personer och mest bara vill leva ut någon sexuell fantasi? I och med internet har ju människor ganska lätt att hitta folk som är funtade på samma sätt.

  Jag vet inte , men jag har svårt att se något större fel när två personer som båda är av töm&glöm-uppfattning och vet om det. Båda har ju i så fall genom någon tyst överenskommelse jämbördigt reducerat varandra till könsvarelser. Jag kan tycka att det är en trist och materialistisk syn på intimitet, men jag har svårt för att bedöma om det är rätt eller fel.

  Anledningen till att jag undrar är eftersom det här är ett beteende som ökar hos kvinnor också. Fler och fler vittnar om att dejtingplatser mest har blivit en snabb omsättning av kroppar för alla inblandade parter.

   1. Ja, jag skulle inte ha lätt att bara tolka signaler och subtila hintar lista ut precis vad folk är ute efter utifrån ett möte på krogen. Det har du nog rätt i.

    Fast jag tänkte mest på kontaktannonser och på sajter, där det ju ofta är uttalat från första början med fraser som ”vill mest bara ha lite kul”, ”ej på jakt efter något seriöst” osv.

    Jag tycker förstås att folk även i dessa sammanhang ska ta väldigt stort ansvar för varandra, men att det mest rör sig om snabb sexuell bekräftelse snarare än att på ett djupare plan ta sig an någon annan är ju ganska uppebart. Kort sagt ”knulla runt”.

 7. Intressant. Har nog träffat på ett antal som ligger runt, och det finns kanske de som skulle säga att jag gjort det själv. Känner dock inte igen detta med spel, ragga osv. Gillar att träffa människor och att göra det en får lust till. (Och det behöver inte alls innebära sex iofs) Känns ganska långt ifrån att vara förtryckt, upplever mer ett jämställt umgänge. Det kan ju vara så att jag bara börjat praktisera objektifieringen själv? Eller kan jämlikhet fungera i praktiken trots det patriarkala samhället vi lever i?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *