Varför jag inte vill ha någon jävla galleria vid Slussen.

Marcus Birro har i vanlig ordning skrivit en krönika där han ondgör sig över kulturvänstern, något som verkar vara ganska populärt just nu. Hon skriver om dessa personers förakt mot gallerior.

De stora, inflytelserika kulturmänniskorna slåss nu för att Slussen ska bevaras, eller i alla fall inte förvandlas till galleria. Galleria är ett av de vidrigaste orden kultur­eliten vet. Gallerior kryllar nämligen av vanligt folk. Sådana där som småmyser framför Melodifestivalen och gärna promenerar i gallerior och handlar sladdar på Clas Ohlson.

Som om det skulle tyda på något slags folklighetsförakt att tycka att det är något negativt att det offentliga rummet mer och mer kommersialiseras och glasas in. Jag förstår kritiken mot den såkallade kulturvänstern i det att vissa verkar vilja tvinga på sina intressen, som teater och böcker, på alla i någon slags folkbildningsanda.

Men att jag inte vill att mer utrymme ska gentrifieras in i galleriaträsket har inte att göra med att jag tycker att teater är en mer värdig underhållningsform, det handlar om att jag tycker att det måste finnas platser där folk kan mötas utan att det ska centrera kring att konsumera. Dessa platser blir det färre och färre av och det tror jag är något mycket negativt även för ”vanligt folk”. Man ska inte behöva ha pengar för att ha något att hämta i det ”offentliga” rummet.

Jag minns när jag var typ 15-16 och hängde på Lava. När jag var i den åldern var Lava (i kulturhuset) fortfarande ett ställe man kunde gå till bara för att hänga och jag vet hur mycket det betydde för många. Nu så finns det inget sådant längre utan ungdomarna är förpassade till att hänga på plattan och blir ständigt bortkörda.

Jag hade som tur var ett hem som var drägligt att vara i och där jag dessutom hade fri lejd för att ha med mig vänner så min ungdom behövde som tur är inte präglas av detta. Däremot vet jag många som inte hade så trivsamma hemförhållanden och dessutom var jävligt panka jämt och jag fattar verkligen hur mycket det måste ha sugit för dem. När det offentliga rummet dessutom ständigt krymper så blir det bara svårare.

Och detta rör sig ju om ungdomar som ju ändå har ungdomsgårdar att tillgå, om än i begränsad utsträckning. Men för en 20-åring utan gynnsamma hemförhållanden är det himla svårt att aktivera sig utan att spendera, något alla inte har medel för. Jag menar inte att alla ska få pengar, jag menar att det måste finnas saker att göra, ställen att vara på, där konsumtion inte är ett krav. Att det krävs närmare en tusenlapp i månaden för att ta sig runt är illa nog, speciellt om det inte finns något att ta sig till.

Så bygg för guds skull ingen jävla galleria vid slussen. Ni behöver inte bygga något kulturhus heller men nu får gärna upprätta platser där man kan vara utan att det ska behöva kosta. Det behöver inte handla om att folk ska se på finteater eller läsa böcker, bara om att man ska kunna träffas på sina egna villkor även om man saknar ett hem. En galleria är inte en sådan plats.

Där dagens ungdom hänger.

10 reaktioner till “Varför jag inte vill ha någon jävla galleria vid Slussen.”

 1. Word! Det saknas såna platser överallt nästan.

  För övrigt, Birros formuleringar alltså;
  ”Det är nog ingen överdrift att påstå att jag själv fallit offer för nämnda kulturvärlds totala brist på respekt. Man rör sig inte fritt och ostraffat mellan folklighet och elit i det här landet.”

  Lol.

 2. Håller med!! Som ungdom saknar jag verkligen ställen där man bara kan sitta och läsa eller prata med sina kompisar eller bara hänga, utan att behöva betala för sig. Bibblan finns iofs, fast där kan man ju inte hänga med kompisar på samma sätt då det ju ska vara tyst där. vad finns annars? Ehm…. busstationer/vänthallar…. (inte så jävla kul ställen. särskilt eftersom det åtminstone i min stad brukar sitta rätt många jobbiga typer där som inte tvekar att försöka få ens nummer eller på andra vis bara göra det obekvämt för en)…. vad mer? Vissa museum/konsthallar där det finns caféer (men där måste man ju betala för sig). SUCK! Jag har inte obegränsat med pengar men vill ändå kunna bara vara!!

 3. Helt rätt!
  Det är liksom inte någon jättebrist på gallerior i stan, dessutom. Söderhallarna ligger ju vid medis, ett stenkast bort. Och sen ligger det en på vägen mellan dessutom också, för att inte tala om både NK och Gallerian vid centralen. Det är ju knappast så att det behövs ytterligare en till på samma lilla område..

  Och jag gillar att Birro även i den här krönikan går in på hör stört jävla synd det alltid är om honom, och allt är alltid någon annans fel..

  1. Lite så ja. Folk som vill shoppa kan fan söka sig ngnannanstans. Är ju ändå precis samma utbud i alla jävla gallerior.

  1. Jag tycker inte nödvändigtvis att man måste satsa på kultur, däremot på mötesplatser.

 4. Inte i syfte att försvara gallerior utan bara en lustighet apropå, läste om en pensionärer i någon stad i USA som behövde röra sig, och bildade en promenadklubb som knallade runt i dagligen i en galleria (= lättframkomligt, ingen risk att halka, ingen trafik osv) helt utan att shoppa. Gillar iden, hur de kunde använda stället på sitt eget sätt och gå emot det planerade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *