Vem ska skämmas?

När jag var i Amsterdam och gick i red light-district så sade mitt sällskap förundrat: ”att de inte skäms” och åsyftade de prostituerade som stod i sina skyltfönster samtidigt som barnfamiljer passerade. Och jag tänkte att det faktum att de står där även mitt på dagen med barnfamiljer närvarande måste ju innebära att någon faktiskt kommer och köper sex av dem även då.

Jag tror säkert kvinnorna som står där skäms, men jag tror inte att de har något val. Däremot undrar jag verkligen över sexköparna. Jag undrar verkligen vad det är för typ av människa som köper sex och inte ens har vett att skämmas för det, utan gladligen gör det mitt på ljusa dagen, inför andra.

Visst förstår jag synen på prostitution som något skamfullt, men jag tycker att iden om vem som ska skämmas är så skev. Det är tragiskt att all den skam som kommer med fenomenet projiceras på de som faktiskt inte kan anses skyldiga i det hela. Det är ju inte de som står där som upprätthåller industrin, inte heller de som är de stora profitörerna.

Ska kan vara ett mäktigt vapen och jag tycker inte att det är fel i sig. Det finns gott om saker som man bör skämmas över. Men skammen måste riktas rätt, och alltför ofta så riktas den mot de som saknar valmöjligheter.

9 reaktioner till “Vem ska skämmas?”

  1. Supply and demand. No demand = no supply. Att skambelägga de prostituerade känns som att skjuta skammen ett steg.

  2. sånt tänker påminner om vad jag har hört om porrbrudar. jag har fått höra att alla inom porren förstörs & att den var misär för mig (men jag är ärligt neutral till det hela), MEN då jag har påpekat att om kvinnor inom porren saboterar sina liv i det dekadenta fördärvet, är det inte då än mer sorgligt att konsumera detta & upphetsas av det?

    det är alltid kvinnan som ska ära skam & förlust av värde då det kommer till sex.

    1. Ja, tyvärr. Jag ser en stor prostitutionsindustri som något negativt, eftersom det för det mesta inte rör sig om frivilligt säljande. Men det är samhället som ska skuldbeläggas, inte de enskilda kvinnorna.

  3. Jag kallar mig själv feminist, och vägrar av principsak att besöka red light district i Amsterdam eftersom jag anser att det är att passivt stödja prostitution. Jag tycker att även om man inte köper något, så uppmuntrar man ändå rörelsen (i brist på bättre ord) att fortsätta med denna människohandel, eftersom jag tycker att man visar att det är OK genom att betrakta det som en ”turistattraktion” och inte som det utnyttjande det är (eller, beror på betraktarens ögon, men jag ser det som ett utnyttjande av främst kvinnokroppen). Att strosa igenom dessa kvarter ger ju ändå på sätt och vis mer kunder, eftersom de som är ute efter sexköp får skydd av den stora grå massan, och ja, jag vet att det är lagligt med köp i Holland. Min fråga är: hur ser du på saken, är det ett passivt medgivande eller tycker du att jag är ute och cyklar? Är verkligen jätteintresserad av att höra ditt svar!

    1. Det är absolut en bra fråga och jag funderade mycket kring den innan och under min visit. För det första är red light-district inte bara prostitution utan en mycket integrerad del av staden. Mitt sällskap ville dessutom besöka stället, och då vi bara var två så ville jag inte att vi skulle gå på egen hand. Vad jag tycker är vidrigt är folk som turistar där på det viset att de står och pekar, tar bilder etc och behandlar de prostituerade som djur i bur, vilket jag var väldigt noga med att inte göra. Vi gick igenom ganska snabbt mest för att ha sett det. Jag skulle aldrig beskriva det som en turistattraktion, vilket många gör, men jag tycker att det är intressant att se olika aspekter av ett samhälle. Men ja, det är absolut ingen lätt fråga.

  4. Usch ja. En kommentar helt utan analys. Skämmas kanske inte hororna som behöver mat, utan torskarna, ska göra. Eller samhället som inte gör något åt fattigdomen och förtrycket som gör att folk tvingas till prostitution.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *