Vi kan inte slipa kanterna runda på hela jävla tillvaron.

Folk ibland alltså. Man tydligen känt sig nödgad att välta en del dåligt förankrade gravstenar under allahelgona eftersom ett barn tydligen fick en på sig och avled. Jag menar inte att förringa det sorgliga i att det skedde, men någon måtta får det väl ändå vara på trygghetshetsen. Det är en otroligt fånig åtgärd med tanke på att de flesta till exempel måste korsa en bilväg innan de kommer till kyrkogården, och risken att dö i en sådan olycka måste ju vara otroligt mycket större. När det dessutom går ut över de familjer som besöker kyrkogården för att hedra minnet av anhöriga som ligger begravna där så hamnar det ju helt ur proportion.

Orkar inte tänka på hur otroligt mycket pengar denna gravstensvältning måste ha kostat. Och hur mycket personligt lidande det har orsakat för de personer som fann målet för sitt besök skändat. Och jag känner bara: vad sägs om lite eget ansvar? Vad sägs om att föräldrar ser till att hålla koll på sina ungar när man är ute på promenad, speciellt om man är på en kyrkogård där det passar sig att visa respekt för andra besökande och således inte springa omkring och stimma.

Sen är det ju också såhär att livet är farligt och fullt av lidande och död. Så är det. Det är ingenting vi kommer kunna få bort hur mycket vi än försöker. Vi kan inte slipa ner kanterna på hela jävla tillvaron, tyvärr. Vi kan vidta rimliga försiktighetsåtgärder, men vi kan inte kräva att man ska välta gravstenar för att skydda oss för den extremt minimala möjligheten att den skulle råka trilla på någon. Det är helt enkelt en försiktighetsåtgärd helt ur proportion gentemot den risk för fallande gravstenar som annars finns.

15 reaktioner till “Vi kan inte slipa kanterna runda på hela jävla tillvaron.”

 1. De föräldrarna, som inte hade lyckats lära sin åttaåring (!) att man inte springer omkring hur som helst på en begravningsplats, jag undrar vad det var för några.

  1. Jag tycker att det är bra att de gör en inventering över vilka gravstenar som står säkert och vilka som inte gör det. Om de sedan måste välta dem för att säkra kyrkogården och för att veta vilka de ska åtgärda, ja då är det väl bara så.

 2. Känns som om en betydligt bättre åtgärd hade varit att uppmana föräldrar att se till så att deras barn inte använder kyrkogården som en lekplats..

 3. Jag kan inte hålla med dig den här gången. Även om kyrkogårdar inte är lämpliga lekplatser och även om föräldrarna borde ha hållit bättre uppsikt tycker jag inte att man när en åttaåring dör kan säga ”skyll dig själv”.

  Det är kyrkogårdsförvaltningens jobb att se till så att kyrkogården är en säkert plats, och i det här fallet hade de helt enkelt inte gjort sitt jobb. Sedan kan jag hålla med om att det var osmidigt att utföra detta i samband med Allhelgonahelgen, av respekt för anhöriga, men bättre det än att fler kom till skada. Det är också beklagligt att kyrkogårdsförvaltningens personal misslyckats med att skötta sitt arbete och att det måste krävas ett dödsfall för dem att skärpa sig.

 4. Men alltså… Hur ofta händer det att folk dör på grund av gravstenar?
  Min lillasyster slog huvudet i en bordskant och blödde över hela golvet en gång. Ska vi inte ta och kräva att alla IKEA:s bord är inslagna i mjukt, luddigt vadd? Eller att alla golv överallt ska ha halk skydd. Ska vi inte ta och utrota alla giftiga växter och alla djur med tänder?

  Jag kan inte se någon fördel med att alltid ”barnsäkra” världen. Världen är farlig. Folk skadar sig, folk blir sjuka, folk dör. Varför låta sina barn växa upp i en drömvärld där allt är regnbågar och skratt? Det kommer bli så förbannat jobbigt för dem när de sedan står där och inser att allting kanske inte var så rosenskimmrande ändå.

  1. Ok att man inte ska hålla på att ”slipa kanterna runda”, det kan verkligen gå till överdrift men jag ser hellre att man välter en gravsten, låt säga min mormors, om det skulle hindra nån från att bli krossad av den, de väger ju inte sällan 150 kg,(även om den här händelsen må vara en droppe i havet i jämförelse med att slå huvudet i ett bord och skadas.) Vare sig flickan lekt eller ej ska ju stenarna sitta fast. Sen kan det verkligen vara bra att informera anhöriga om det innan vältandet såklart, men jag skulle bara bli glad. Som jag ser det har ingen sagt att man ska låta barn växa upp i en regnbågsvärld bara för att man vill välta stenar. Man behöver ju inte introducera dem för sjukdom och död genom att låta lösa stenar stå som de är bara för att några anhöriga kan bli ledsna. Det tycker jag är att dalta med människor.

   1. När jag sa en droppe i havet menade jag alltså att det nog händer otroligt sällan i jämförelse med att skada sig på ett bord. Det kom ut lite fel där.

 5. Tycker inte heller att man kan barnsäkra världen från allt MEN flickan som omkom skulle hjälpa föräldrarna att hitta en släkting och försökte läsa namnet på stenen som välte över henne. Hon sprang alltså inte runt och lekte hejvilt på kyrkogården utan någon uppsikt. Tycker de är viktigt att poängtera det eftersom vissa verkar anse att de var föräldrarnas fel, lite lågt..

  1. Jag tycker att de som förvaltar gravplatserna ska sköta sitt jobb och därmed se till att gravstenarna är säkert fastsatta, däremot är det sjukt överdrivet att reagera som man gjort nu.

   1. Håller med dig att de är överdrivet att reagera på det sättet som man tydligen gjort! Det jag vänder mig mot är att skylla på/ifrågasätta föräldrarna för att de låtit sitt barn leka på kyrkogården när så inte var fallet.

 6. Nej, jävla fjant. Hoppas folk klagar så att de ställer upp gravstenarna igen. Sedan är det ju självklart jättesynd om den stackars familjen som förlorat den lilla flickan, men någon måtta får det ju vara.

 7. Om nu gravstenarna inte är ordentligt förankrade kunde de kanske sett till att förankra dem lite bättre för länge sedan? Att bara välta dem nu känns ju lite… osmakligt. Speciellt då det skett utan att först meddela de anhöriga till de begravna. Varför inte bara uppmana människor till försiktighet? De hade kunnat gå ut med information om att en del gravstenar kan sitta lite löst och att man därför inte bör röra vid dem förrän problemet är åtgärdat. Dessutom lär det ju vara sjukt ovanligt att någon dör av en gravsten som välter.

  1. Det handlar inte om att de var dåligt förankrade, det handlar om att förankringen eroderat genom åren. Något som kan ske olika beroende på jordmån. Men visst borde de gå och känna på gravstenarna oftare för att se vilka som behöver åtgärdas! Men det betyder ju att man får stå ut med att vissa gravstenar är välta ibland.

 8. Ibland händer det olyckor även om man är försiktig och även om man som drabbad inte har gjort något fel. Det betyder inte alltid att någon annan har gjort något fel eller att någon annan måste göra något åt det.

  Ibland är livet orättvist och ibland får man bara acceptera det.

 9. Det borde vara hjälmtvång överallt, och knä- och armbågsskydd, och flytväst, och suspensoar.
  Förr i tiden dog nämligen alla.

  Eller vänta nu… (!)

  Håller med, det där borde skötas mer långsiktigt, kyrkoförvaltningen kunde ju ha folk som går runt och har kontroller där de vickar lite på gravstenarna och ser om de sitter löst. Hetsen nu är ju klart överdriven.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *