Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

100-tals åsikter varje dag.

IMG_20130213_114306

Noterar denna reklam från pratradiokanalen Radio1. De har kört på samma budskap några månader tillbaka. Hundratals åsikter varje dag. Och jag känner bara: bevara oss från åsikterna.

Jag tycker ändå att det säger något om vår tid att åsikter i sig, alltså inte kvalitén på dem, argumenten för dem eller något, kan vara et säljargument. En apa kan ha åsikter, vad som kräver intellekt är att kunna argumentera för dem.

Vad som också fascinerar mig är det där lösrykta tyckandet som brukar prägla sådana program. Olika personer ska ”ta ställning” till olika ”snackisar”, helt utan någon slags förankring i en övergripande världsåskådning eller ideologi. De tyckare som jag personligen attraheras av är människor som har en viss ideologi och anlägger det som perspektiv på olika frågor. Men bara lösryckt tyckande? Jag greppar det inte.

Jag tänker att det är väldigt svårt att varje dag leverera kvalitativt tyckande om vitt skilda ämnen utan att koppla ihop det i ett större sammanhang, till exempel feminism som jag gör. Det blir liksom bara blaj till slut. Och jag förstår ärligt talat inte att folk orkar lyssna på det.

18 kommentarer till 100-tals åsikter varje dag.

 • Mella skriver:

  Jag håller med. Jag blir så himla trött på att folk ska tycka om precis allt, oavsett om de är insatta i det de ska tycka om eller ej. Själv känner jag mig verkligen inte bekväm med att tycka om saker jag inte har koll på.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Ja, jag har inte ifrågasatt att folk har åsikter, bara hur det kan vara intressant att lyssna på sådana program.

   Sedan så menar jag att dne som inte har en medveten och uttalad ideologi istället baserar sina åsikter på samhällsideologin, som ju är en dold ideologi.

   • Ja fast det där med att de baserar den på den dolda ideologin skriver du inte någonstans.
    Dessutom, många gånger när jag har lyssnat på program där folk har åsikter utan vidare grund, kan jag ändå få insikter om samhället, just för HUR de uttrycker sig.

    • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

     Ja, det r sant att det inte tas upp i mitt inlägg. Det är inte en bärande tes utan var mest en grej jag lade till på ämnet.

     Instämmer i att det kan vara intressant ibland att höra vad folk tycker om saker och ting, men dessa personer jobbar ju liksom som tyckare och då tycker jag att en kan ställa högre krav. Bara en massa åsikter från samma källa för sakens skull anser inte jag intressant. Men klart folk får lyssna på det om de vill liksom.

     • Alltså, jag tycker att den ideologiska diskussionen är intressant. Men jag tror den hör till en annan debatt. Hos Unni Drougge har det många gånger kommit upp den kulturella elitismens vara eller icke-vara, vilket ändå det här skulle kunna vara ett utfall av, eftersom radio är ett underhållnings- och samhällsnyttigt media.
      Vad som kommit fram hos henne flera gånger är att de många olika lagren behövs. Att både den mer tramsiga debatten och den mer tunga debatten. Det är det som skapar dissonansen som blir den faktor som faktiskt skapar debatten i sig. Det är bra.
      Personligen lyssnar jag nästan bara på P1, men ibland är radio 1 lite underhållande.

      • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

       Problemet imo är att väldigt mycket av median har börjat bli av det mer tramsiga slaget.

       • Det är visserligen sant. För de flesta människor är inte intresserade av en substans i sina liv. Det är tragiskt men sant. De flesta människor äter inte bara fast food för kroppen utan även för intellektet. Och det är väldigt lite av den djupare och mer analyserande underhållningen (läs sk. finkultur) och mer djuplodande debattprogram som genererar pengar och pengar är en väldigt viktig faktor i det hela. Tyvärr

        • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

         Tror inte det bara har att göra med hur människor är, utan även hur vår kultur ser ut. När mediabranschen blir pressad så kör företagen mer på billig produktion och säkra kort, till exempel, vilket gynnar dessa program. Vi har ju presstöd av en anledning, och det är att det är sjukt svårt att producera kvalitativ journalistik vinstdrivande. Vidare är även bildningsnivå och tid en har till att sätta sig in i saker en viktig faktor, och sådant beror ju på arbetsförhållanden och utbildning.

         • Jo, men det är ju också så att många saker tyder på att vi blir mer outbildade. Vår skolstatistik går ner och även om det inte på lika stor utsträckning har tagit sig in i högskolestatistiken än, är det påtagligt för grundskola och det i sin tur är ett viktigt led för att klara högskolestudier…
          Men jag tror det handlar om personligt intresse också. Jag var tämligen dålig i skolan, koncentrationssvårigheter (ADHD) och jag började inte ta högskolepoäng förrän efter 30 men jag har alltid varit noga med att läsa sådant som är kvalitativ litteratur iaf, både facklitteratur och skönlitteratur, för att jag anser att det gagnar mig. Det verkar dock inte vara så många som tänker så och då blir det också väldigt lukrativt att ha blajjig media.

          • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

           Klart det finns personliga faktorer också, men är ganska ointresserad av sådana utan bryr mig mer om hur samhället förändras i stort. Tror för övrigt att kostnadsfrågan idag är mer avgörande än bildning/intresse.

 • Nina S skriver:

  Lyssnade på det där programmet en gång, det var som ett kommentarsfält på Aftonbladet i ljudformat. Fick Ring P1 att framstå som sofistikerat.

 • Ellen skriver:

  Förstår din poäng men tycker att en del åsikter ändå har ett värde i sig utan att behöva kopplas till en ideologi. Speciellt åsikter som kopplas till ens känsloliv eller livsval. Om jag ex känner att jag är rädd för döden eller inte vill ha barn tycker inte jag att det krävs en ideologi bakom för att stödja det, utan att den egna känslan av vad som känns rätt och fel är tillräcklig i sig.

  • Den rabiata orakade flat-feministen Fanny. skriver:

   Alltså grejen är att det ju ofta tycks till i just politiska frågor, och det är där jag tycker det behöver bred ämneskunskap eller ideologi. Det borde jag såklart ha förtydligat, jag är så jävla inkörd på mitt politik-spår att jag inte tänker på att det finns annat i livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv