Strategier för att slippa hantera känslor.

Här är en liten ”serie” jag ritat med män som inte kan hantera känslor. Hoppas ni kan läsa. Eventuell likhet med verkliga personer är helt avsiktlig.
IMG_20131004_113421

IMG_20131004_103347

13 reaktioner till “Strategier för att slippa hantera känslor.”

    1. Bläddrade i Läkarboken från -79 och hittade där en rad uttalanden om könens natur vilket användes som underlag för att beskriva varför män och kvinnor var mer eller mindre mottagliga för diverse sjukdomar. Där står bland annat ”[…] Kvinnans mer känslobetonade inställning till tillvaron och hennes större möjligheter att avreagera sig skulle betyda en mindre uttalad benägenhet för magsår. Utgår man från tankegången att olustreaktioner och konflikter av varierande art utgör den yttersta orsaken till magsåret, skulle kvinnan ha större möjligheter att bli kvitt det psykiska tryck som uppstår vid dylika tillfällen. Med viss rätt har det också pekats på kvinnotårarnas funktion såsom säkerhetsventil; genom gråten avlastas själslivets påfrestningar, åtminstone delvis. Hos mannen skulle däremot motsvarande psykiska oegentligheter leda till mera utdragen missanpassning i tillvaron och den långvariga grämelsen skulle utgöra bakgrunden till hans större fallenhet för magsår.”

     Män var tydligen oförmögna att visa känslor redan på sjuttiotalet. Och som jag förstår det behövs ett visst explicit känsloliv för att uttrycka empati. Behöver jag ens tillägga att Läkarboken från -79 är ren dynga. Läs den inte (varför ni nu skulle överväga att göra det),

     1. Förstår inte riktigt vad som skiljer era åsikter från den där bokens åsikter – båda verkar ju tycka att män är känslomässigt störda?

      1. J påpekar att ”I patriarkatet finns ingen plats för män med känslor” vilket tydligt exemplifieras i Läkarboken där det står ”Hos mannen skulle däremot motsvarande psykiska oegentligheter leda till mera utdragen missanpassning i tillvaron”. Det var alltså en luddig hänvisning till att patriarkatet är skit som säger åt män att inte visa känslor eftersom det leder till ”missanpassning i tillvaron”. Ett sådant synsätt på manlighet leder troligtvis till att män får svårare att uttrycka exempelvis empati även om jag verkligen, verkligen inte åberopar biologism utan tror att mäns generaliserade svårighet att uttrycka sig är en social konstruktion. Dessutom tycker jag beskrivningen av kvinnas känslosamhet är överdriven liksom mannens oförmögenhet att göra detsamma förringas (det står liksom kvinnotårar som om män inte ens är fysiskt kapabla att gråta). Mitt ”Män var tydligen oförmögna att visa känslor redan på sjuttiotalet” är därför till hälften ironiskt, till hälften en känga till patriarkatet. Att Läkarboken är dynga beror delvis på det och att den är rasistisk, men främst att teorin om magsår är tagen ur luften och fullständigt fabulerad. Kvinnor är INTE skyddade från magsår pga förmåga att uttrycka sig och män är INTE mer drabbade av magsår pga skrala känslouttryck. Magsår orsakas av en bakterie och hör sedan Läkarboken från -79!

 1. Haha! Har stött på samtliga (treorna förmulerade/formulerar det dock inte sådär ”exakt”, men deras problematik var glasklar & det känns då logiskt att dom inte lyckas identifiera känslomysteriet/hittar ord för att beskriva detta. Har fått umptifjorton ”Omg *Silver*, du säger det jag känner innan jag hinner tänka ut det själv!”, så det får väl räknas som något. Följs ofta av ”Du är så himla smart!” & smajlande, & jag tänker ba ”Njae, jag har dock övat upp skills i att lösa tusen uppsjöar av känslomässig problematik sedan dagisben med bla ta-hand-om-lekar & gosedjurs/barbielek”).

  Alla fyra typerna passade in på snubben i mitt längsta parförhållande. Jag var utmattad varje dag, sov oroligt & utvecklade alkoholproblem (som är gone sedan fyra år tillbaka). Inte konstigt, jag fattade det inte då, men det måste ju ha påverkat att det var jag som var fattige FixareFrasse & han den tronsittande Krösus Sork dag ut & dag in.

 2. Snubben i gult är min pappa i ett nötskal. Har snart spenderat 21 år på denna jord, ändå känner jag knappt människan.

 3. åh, me like! mer såna ! Den sista har nog alla som gått i skolan på 00-talet hört någon yttra. Meeen vi fattade inte att hon blev ledsen hon måste ju säga något …även fast hon sprang iväg och satte sig i ett hörn och grät.

 4. Ytterligare en variant är ju ”Jamen du har ju sagt att [infoga valfri undanflykt]”.

  Att det där jag sade var för tre år sedan och att jag har sagt _massor_ av andra saker efter det som motsäger det jag först sa….det räknas tydligen inte !?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *