Man måste kunna säga att det som den här personen gjorde, det tycker jag är fel.

När jag skrev inlägget om Quetzala så var det en person som tyckte att det var fel av mig att skriva om henne och BB specifikt och att jag istället skulle skriva om ämnet generellt. För det var tydligen fel att ”peka ut” personer så som jag gjorde. Man ska diskutera strukturer, inte personer.

Jag kan tycka lite både och. Jag blir jävligt matt på alla de som tar tillfället att smutskasta personer som faller utanför ramen för hur en välartad kvinna ska vara i feminismens namn. Jag tycker att det är väldigt vanligt när till exempel Kissie diskuteras, som det moraliseras kring hennes operationer och ätstörningar då. Det tycker jag är fel.

Men samtidigt tycker jag att man ska kunna prata om enskilda personer och deras agerande. För det finns strukturer och så vidare, men det finns också enskilda individer som kan göra jävligt fel. Man kan inte förringa att människor har ansvar över sig själva och sitt agerande.

Om Quetzala skriver att Cissi Wallin ljuger när hon säger att hon blivit våldtagen ja då vill jag kunna säga att detta är fel, att hon agerar fel. Sedan kan det finnas tusentals orsaker till att hon har agerat fel men det gör inte hennes handlingar okej. Jag kan bli så trött på att allt ständigt måste sättas i perspektiv och diskuteras som ”koncept”, kan man inte bara få förkasta ett visst beteende som en person ägnar sig åt?

För personer kan göra fel helt på egen hand och personer borde konfronteras när de gör det. Oavsett om det är kvinnor eller män och oavsett vad som har fått dem att göra som de gör.

8 reaktioner till “Man måste kunna säga att det som den här personen gjorde, det tycker jag är fel.”

  1. Håller med helt. Vi har yttrandefrihet. Bättre att ge och ta ganska hårda slängar än att alla ska censurera sej själva.

  2. Är det konstruktiv kritik baserat på något någon verkligen skrivit tycker jag inte alls att det är nått problem med att skriva ut namnet.
    Gör man ämnet generellt så det istället bara är de som läst deras bloggar som fattar vem man skriver om kan det istället bli lite skitsnackskänsla. Som att man själv inte vågar riktigt stå för vad man skriver. Det är min uppfattning.

    1. Det också. Ibland blir det ju sjukt uppenbart vad en snackar om och då är det fan bättre att nämna personerna istället för att ta det ”generellt”.

  3. Det är viktigt att kritisera strukturer, men det ska ju inte användas som en ursäkt för att enskilda individer ska slippa konfronteras när de beter sig illa. Jag har till exempel problem med de strukturer som trivialiserar våldsbrott när en kvinna är förrövaren och en man är offret, men det hindrar mig inte från att tycka att kvinnor som misshandlar män ändå förtjänar individuell kritik (och rättsliga påföljder) för sina handlingar.

    Dessutom är det ju skillnad på handlingar som i sig inte är skadliga, men där de normer som finns kring dem är problematiska, och handlingar som faktiskt skadar andra personer.

  4. Jag brukar vara på andra att en ska tänka utifrån ett strukturellt perspektiv istället för att hela tiden göra det utifrån ett individuellt sådant, vilket så ofta missar sammanhanget.

    När du skrev om det här så tyckte jag att du tog upp en strukturer och för att öka förståelsen så skrev du även om personer. Som jag set det så skulle det ha varit väldigt svårt för dig att diskutera detta om du inte fick ta upp Quetzala Blanco. Sen måste en kunna ifrågasätta individers beteende, annars igen blir det väldigt svårt när en ska tala om ett problem men inte får ifrågasätta dom individer som förstärker det. Sen finns det dom som verkar tro att ifrågasätta är samma som att döma, nej det är det inte. Det beror på hur en säger det och hur en faktiskt menar.

    1. Det vore ju helt menlöst om jag bara skrev om Quetzala utan att försöka se det ”djupare” eller vad man ska säga. Dock var ju det inte fallet.

  5. Det är ju ändå människor som upprätthåller strukturerna, då måste man ju kunna diskutera vad enskilda människor gör också. Dessutom har både Quetzala och Blondinbella offentliga bloggar där de själva delar med sig av vad du hade som grund för ditt inlägg, så det är ju knappast att peka ut dem vi snackar om. Det har de ju gjort själva, liksom. Det gör jag också så snart jag bloggar öppet om något av mina problem eller någon åsikt jag har. Förväntar mig knappast att ingen ska reagera på det jag skriver- självklart kommer folk både att kommentera mina inlägg och använda dem som hänvisningar i egna blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *