Ung08.

För ett par dagar sedan var jag på den så kallade ung08-festivalen. Jag tycker att det är ett väldigt bra initiativ att ordna en gratis festival för ungdomar som kanske inte har råd att göra något annat roligt under sommaren, vilket är det som är ursprungstanken med festivalen även om den såklart är öppen även för andra. Vad jag dock tycker är deppigt är att hela festivalen är så otroligt nedlusad med företag. I princip alla tält innehöll företag eller någon myndighet som ville göra reklam för sig, väldigt få saker kändes som om de var för ungdomarnas egen skull och på deras villkor.

Festivalen har, som jag förstått det, målgruppen 12-18. Det är i alla fall det åldersspannet som är representerat. När man tillåter så mycket sponsring så är det inget annat är reklam som riktar sig mot just ungdomar, eftersom festivalen riktar sig mot ungdomar.

Jag tycker att det är tragiskt hur man tillåter denna festival att vara en så stor marknadsföringsyta mot ungdomar och att det motiveras med att det i alla fall är kul för dem att få ha en festival. Det tvivlar jag inte det minsta på att det är ett välkommet avbrott att få se artister live i stan, men samtidigt tänker jag på hur man urlakar annat kulturliv för ungdomar, som till exempel kulturskolan.

En möjlighet för ungdomar att konsumera och skapa kultur på sina egna villkor byts ut till ett årligt jippo där olika företag och myndigheter kan stärka sina relationer med ungdomarna. De tackar såklart och tar emot, fårman anta, ty vad som helst lär väl vara bättre än att sitta ute bland nedlagda ungdomsmottagningar och ungdomsgårdar.

Ung08 får gärna vara kvar, det är inte det jag vänder mig emot. Däremot önskar jag att man på allvar kunde ta tag i frågan om hur vi ska skapa möjligheter till en bra och konstruktiv fritid för ungdomar på deras villkor, året om. Inte bara ett reklamjippo en gång om året.

2 reaktioner till “Ung08.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *