Barnarbete.

IMG_20130614_190342

En förstår ju att vår arbetsmarknadsminister Engström är så hjärtlös när hen blev utsatt för arbetets fasor redan som 14-åring.

En grej jag tycker är märklig i det här landet är den avslappnade attityd vi har till barnarbete. Jag tror att det är 16-årsgräns på när en får lönearbete, vilket väl känns ganska rimligt med tanke på omständigheterna. Egentligen tycker jag såklart att allt arbete under 67 borde räknas som barnarbete, sedan kan en gå i pension. Däremot så finns det ju en massa barnarbete som äger rum innan dess.

Till exempel: sälja jultidningar för att få någon billig ”premie”. Detta verkar barn i alla åldrar få göra. Hur kan det vara okej? Det är ett extremt osäkert arbete med skitlön som något företag berikar sig på. Förbjud!

Vad som dock är etter värre är alla dessa ”lättsålda korvar” som barn säljer för att få råd med klassresor och så vidare. Detta är inte bara barnarbete utan ett barnarbete som sanktioneras av skolan. Jag minns när vi skulle sälja typ stora halvlitersförpackningar med äckligt äckligt godis. Burkarna kom till skolan och så fick vi ta och sälja. Det tog en massa undervisningstid att administrera detta, men det tycker väl vissa bara är utmärkt så barnen får lära sig typ ”företagsamhet”.

Jag ville absolut inte göra detta så det slutade med att min släkt och mina grannar fick köpa för att jag skulle komma upp till miniminivån. Vi hade någon slags tävling i klassen med den som sålde mest dessutom. Jag tänker mig att det här kan bli skitjobbigt för den som inte har grannar/vänner/släkt som har det bra ekonomiskt, som måste gå och typ knacka dörr fast hen inte vill. Verkar asvidrigt. Och någonstans sitter det där jävla företaget och berikar sig på de stackars barnens arbete.

Vissa menar att detta är bättre än att de som inte har pengar inte kan åka med. Jag tycker att detta vidriga profiterande på barn borde förbjudas och så kan en börja finansiera klassresor kollektivt istället, alltså som ett anslag i skolbudgeten. Det borde inte vara så att en måste välja mellan att betala själv eller att sälja tusen lättsålda salamikorvar som något jävla företag profiterar på.

Sluta indoktrinera barn i arbete och sluta acceptera att skolan på det här viset används som en kanal för företag som vill göra vinst på att barn ska sälja deras jävla produkter till släkt och vänner.

25 reaktioner till “Barnarbete.”

  1. Värst av allt är väl svensk direktreklam. Har hört att ungdomar får extremt dåligt betalt för att sortera och sedan dela ut den där reklamen.

    1. Ja fy. Jag gjorde det som mitt första jobb. Ibland kunde jag (ej tiden som det tar att vika inräknat) spendera en halv dag till att dra runt de där tidningarna och springa med dem i trapporna för typ 75kr. Fick jag över hundralappen var jag glad. Kunde spendrat mina helger på bättre saker än att bidra till skogskövligen och kapitalismen på samma gång.

  2. Jag håller verkligen med om att det är vidrigt att tvinga barn att gå ut och knacka dörr och sälja en massa skit, usch. Tycker så synd om de ungar som kommer och knackar på (även om det inte händer så ofta numera, tack och lov!) och man kan verkligen osa deras desperation.

    Det är också oerhört charmerande med den ”äldre generationen” som typ skryter om att de minsann började arbeta när de var typ tretton, OJ VAD JAG VAR DUKTIG osv osv. Har fått den harangen nedkörd i halsen så jävla många gånger av människor i min närhet, hatar det. Kul för dig, men det är nya tider och precis, det ÄR barnarbete det handlar om. Inget att glorifiera.

    1. Ja gud, det där jävla snacket om hur hårt folk slitit. En ba: bara för att du gjorde det betyder inte det att det är en bra grej,

  3. 16-årsgräns för lönearbete gäller som grundregel enligt arbetsmiljölagen 5 kap 2§ första stycket. Andra stycket säger: ”Utan hinder av första stycket får en minderårig som har fyllt tretton år anlitas till eller utföra lätt arbete som inte är av sådant slag att det kan inverka skadligt på den minderåriges hälsa, utveckling eller skolgång.”

  4. Men det finns så många sunda sätt för ungdomar att tjäna ihop pengar till en klassresa på. Jag minns själv hur vi i högstadiet bakade och sålde på torget, ordnade disco för de mindre barnen, kokade kaffe på föräldramöten m.m. för att få pengar till skolresan i nian. Det var kreativt och utvecklande. Sammansvetsade gruppen. Jag tror det är sunt att barn på ett tidigt stadie får lära sig att pengar inte bara är något som serveras utan att det kräver sin insats.

    Sen tycker jag precis som du att det är vansinne att barn ska behöva gå runt och sälja åt ett företag. Det är osäkert och förödmjukande. Antingen ska de sälja något de själva producerat eller också ska de utföra ett arbete som de redan på förhand vet hur mycket de kommer att få i lön för.

    1. Håller med om att sådant är att föredra, men tycker ändå det bästa vore om det ingick i skolbudgeten.

  5. På min sons skola får vi föräldrar finansiera skolresor själva men vi, och de flesta andra klasser, har startat ett konto där det är frivilligt att sätta in en slant varje månad. De allra flesta sätter in pengar och dessa går sedan oavkortat till de barnen som behöver ekonomisk hjälp med matsäck/skolresor osv.

    Kanske inte en optimal lösningen men i alla fall bättre än att vissa inte ska kunna åka med.

    1. Låter ändå bra tycker jag. Fungerade det? Om det sköts snyggt så gör det ju barnen mindre utsatta också.

  6. Fast… Alla är olika? Jag började sommarjobba som 17-åring, lillebror var 14. Vi jobbade i en matbutik, men inte har lillebror haft ont av det. Så att kalla det barnarbete känns aningen dramatiskt. Det är nyttigt att komma ut i arbete, man träffar nya människor, får bättre självförtroende osv. Sen är det kanske inte för alla, det är sant, men tror inte att de flesta 14-åringar i Sverige idag tvingas till lönearbete. Att sälja saker till klassresor, samt kultidningar tyckte jag var bara var skoj! Men det här med miniminivåer håller jag med om är dåligt!

    1. Hur vet du att hen inte haft och av det och varför ska det inte kallas barnarbete när barn arbetar.

  7. Jag satt nyss och skrev mitt CV och skämdes för det faktum att jag inte fick mitt första ”riktiga jobb” (Om vi nu ska exkludera alla tvångs-säljarjobb till förmån för klassresor till typ Gotland) förrän vid 18 års ålder. Trots att jag istället alltid har varit väldigt engagerad i mina studier.

    Och jag kommer ihåg stressen som mina jämnåriga vänner upplevde i att kombinera skola med jobb och fritidsaktiviteter som träning och socialt umgänge.

    Vidare så brukade jag rationalisera bort/ursäkta det faktum att jag inte hade ett extrajobb med att ”jag ändå skulle arbeta merparten av mitt resterande liv, så varför ha så bråttom?”. Nu inser jag att det var ju faktiskt ganska vettigt.

    Efter min gymnasieexamen tog jag dock ett sabbatsår och arbetade på heltid, och jag har personligen funnit det otroligt givande på flera plan. Men jag tror att det hade distraherat mig oerhört från mina studier under skolgången.

    Att inte behöva arbeta från tidig ålder är ett privilegium.

    1. Jag har sommarjobbat en del, om det nu räknas som ”riktigt jobb”. Men tycker att det är väldigt märkligt att det är något en förutsätts göra eller ens vilja göra. Har helt skippat sommarjobb nu eftersom jag har pengar för att få ihop det ändå.

  8. Hej!

    Jag ser verkligen inget problem med att ungdomar ska få extra jobba om de vill tjäna lite extra fickpengar. Förklara gärna vad problemet är förutom att du du tycker det är fel med barn som vill kunna tjäna lite egna pengar, antar att du var uppvuxen i en rik familj och fick pengar av dina föräldrar men så är det inte för alla barn tyvärr.

    Att du är lat och arbetsskygg kan står för dig men så är det tack och lov inte alla som är.

    Jag jobbade för SDR och visst var det inga stora summor jag tjänade på det men det var ändå betydande för mig eftersom att de flesta av mina kompisar fick högre månadspeng av sina föräldrar än vad jag fick då mina föräldrar inte had det så bra ställt när jag växte upp.

    Jag ser att du läser nationalekonomi så du borde ha någorlunda stor inblick i hur samhällsekonomin fungerar. Hur har du tänkt att samhället ska finansieras om ingen jobbar?

    1. Jag skriver tydligt i inlägget att det jag främst vänder mig emot är när detta sker genom skolan för att finansiera klassresor, och föreslår att klassresor istället finansieras genom skatten. Jag tycker att det vore bättre om barn slapp arbeta och vi istället hade starkare välfärd och mindre klassklyftor.

      Lönearbete är inte samma sak som arbete. Nationalekonomi handlar främst om hur en kapitalistisk stat fungerar, inte om alla möjliga samhällsekonomier. Att jag vet hur dagens system fungerar betyder inte att jag vill ha kvar det.

      1. Ok fair enough. Var lite svårt att veta hur man skulle tolka ”Egentligen tycker jag såklart att allt arbete under 67 borde räknas som barnarbete, sedan kan en gå i pension.”

        Jag tycker också att klassresor i så stor del som möjligt ska finansieras av skolan.

        Däremot att sälja jultidningar har jag aldrig hört att barn har tvingats till utan det har vad jag vet gjorts frivilligt. Om man tvingar sitt barn att sälja jultidningar är det så klart fel.

        1. Menar lönearbete. Men ja, jag tycker att lönearbetet ska avskaffas.

          Tycker inte att tvånget är den springande punkten här, utan exploateringen av barns arbete.

  9. Jag har också hemska minnen från de där förbannade gräddbullarna vi tvingades sälja i högstadiet…
    Jag minns också hur min kommun för några år sedan erbjöd ett slags ”sommarjobb” till ett antal ungdomar i kommunen. Detta sommarjobb varade i två veckor, och på förmiddagarna skulle man göra något ”lättare arbete” och på eftermiddagen skulle man delta i en ”obligatorisk aktivitet”. Vad fick man då, för detta arbete? Jo, tio kronor i timmen. Man skulle alltså arbeta åtta timmar om dagen i två veckor för åttahundra kronor. Och flera vuxna i min närhet blev arga på mig för att jag vägrade göra det.

    1. Haha, gud. Snacka om att lära ungdomar att acceptera skitvillkor. Tur att du vägrade.

  10. Intressant. Jag började jobba som 13-åring. Slet som ett djur på en sommarteater, byggde scen, städade loger, torkade fågelskit från 300 plaststolar varje jävla kväll och sålde popcorn. Fick 2000kronor för hela sommaren. Sommaren därpå fick jag ingenting. Galet. Men jag hade väldigt kul och kände mig vuxen och nyttig, ska inte förnekas…

  11. Och att gymnasieungdomar förväntas arbeta hela sommaren, och gärna på helger också. För skitlöner. Bara för att ”får erfarenhet” eller ”göra rätt för sig”. Strunt samma att gymnasiestudier är jobbiga och att man behöver semester och ledigt. Att ”lata sig” på sitt jobb när man t o m fortfarande går i skolan är tydligen världens synd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *