Kapitalismens förmåga att appropriera allt.

Kapitalismen alltså. Den har verkligen en förmåga att absorbera allt. Kolla till exempel på denna reklam från en bank som approprierar occupyrörelsens symbolik och försöker sälja in sin produkt. Detta är något jag finner otroligt äckligt.

Jag tänker på när jag läste boken No Logo av Klein, där hen tar upp just den här tendensen hos företag. Så fort något minsta subversivt vinner mark så försöker något jävla företag slå mynt på det. Ett exempel var hur Nike eller Adidas eller något annat av de där stora skoföretagen hade frågat en av förgrundsgestalterna bland de som kritiserar arbetsförhållandena i deras fabriker om inte hen kunde delta i en reklam genom att hålla upp en av deras skor, där det skulle stå typ ”ytterligare en skitsko producerad under förskräckliga arbetsförhållanden” eller liknande, minns inte exakt men det spelar heller ingen större roll för poängen.

Jag har i alla fall en rekommendation på temat, nämligen ett avsnitt ur miniserie Black Mirror som heter 15 Million Merits och som på ett väldigt tydligt och smärtsamt sätt porträtterar just detta: hur allting subversivt, allt ifrågasättande av kapitalismen, istället sugs upp i den och blir något nytt för den att profitera på.

Jag menar verkligen allvar med denna rekommendation. Inte för att det är roligt eller så, utan för att avsnittet säger något väldigt väsentligt om verkligheten. Jag mådde verkligen dåligt efter att jag sett det, just för att det kändes så obehagligt nära verkligheten om än i en överdriven och tillskruvad version. Men de grundläggande dragen känner en igen.

13 reaktioner till “Kapitalismens förmåga att appropriera allt.”

  1. Var kan man hitta det här avsnittet? Jag känner instinktivt att jag bara måste se det. I övrigt så förstår jag inte riktigt Danske Banks reklam. Vad exakt är det de vill säga med den här bilden? Jag har över huvud taget väldigt svårt att förstå varför det ligger i kapitalisternas intresse att försöka profitera på budskap om sina egna missförhållanden. Det torde vara något…kontraproduktivt? I mina ögon är det helt idiotiskt och jag begriper ännu mindre varför människor skulle lockas (eller att de faktiskt lockas) att köpa varan när den kontaminerats med uppenbar moraliskt förkastlighet. Det är ju inte att pudla precis. Eller har du någon analys vid handen? Det kanske är något jag missar eller helt enkelt inte förstår på egen hand.

    1. http://thepiratebay.se/torrent/7228131/Black_mirror_-_Del_2_av_3.avi (obs uppmanar ej till nedladdning, det är ju olagligt!)

      Anledningen till att det fungerar är att det förvandlar kritiken till en accessoar du kan konsumera. Du behöver inte längre kämpa för miljön, mot kapitalismen etc för du har handlat en ekologisk tröja eller whatever. Bekvämt sätt att vara ”kritisk” men fortfarande behålla sin status inom rådande system.

      1. Tack så mycket. Dock ska det erkännas att jag är långt efter de flesta andra när det kommer till nedladdning och delning. Jag vet helt enkelt inte hur man gör. Jag ska se om jag inte kan komma åt det på något annat sätt.

        När det gäller själva ämnet så är det fruktansvärt ledsamt. Att företagen kör över och manövrerar ut en med ens egen kritik och använder den i rent lukrativt syfte känns tröstlös och man funderar nästan på om det är något värt att fortsätta kämpa emot och ständigt påvisa missförhållanden och moraliskt förfall. Man önskar ju öppna ögonen på folk och få dem med sig i en rörelse, men när kapitalismens agenda segrar och effekten blir den motsatta, ja, vad har man då kvar.

        1. Jag använder klienten u-torrent som du kan ladda ner här: http://www.utorrent.com/ Sedan trycker du på ”get this torrent” och så öppnar du med utorrent, så kommer det igång av sig själv (kan vara så att du måste klicka ok för ngt också).

          Jag tror absolut det är värt att fortsätta kämpa! Det gäller bara att inte gå på dessa livstilsbluffar.

          1. Tack för det!

            Jo, det tror ju egentligen jag också. Jag hade aldrig orkat engagera mig politiskt om jag inte någonstans trodde på en förändrad värld i förlängningen.

  2. läser cultral studies programmet och då tar vi upp denna typ av problematik väldigt mycket, hur kulturens förmåga att förmedla kritik går försvunnen i processer som exempelvis gentrifiering och citybranding, individualiseringen osv och såklart i kapitalismen. Andra exempel är hur företag väljer att ta annars subversiva kulturrörelser som ex streetart och använda det som ren reklam. Ex sponsrade red bull 8 av de största street art konstnärerna för att måla och skapa vad de ville under ett helt år i en stad i tyskland. Red bull betalade all material och även juridiska kostnader. Det enda kravet var att ingen fick berätta att det var red bull som sponsrade, vilket ändå såklart hände (vilket red bull såklart visste skulle hända). Red bulls status lyftes, konstnärerna fick möjlighet att skapa fantastisk konst (men till vilket pris?) och de som blev mest upprörda var de lokala streetartartisterna i staden. Ett annat exempel är när en grupp konstnärer låtsades vara nike (eller om det var adiddas) och tog över en park för att illustrera hur mycket logor som människor bär på sig och hur omöjligt det är att komma undan reklam. Sportföretaget i fråga kopierade sen idén rakt av och gjorde en ”Nike/Adidas-park”.

  3. Intressant. Och som när moderaterna blir ”Sveriges enda arbetarparti” och börjar stå på torget en dimmig lördag och dela ut flygblad och ”prata med väljare”. Inte riktigt samma slags storskaliga appropriering, men ändå åt det hållet.

  4. Sett den innan och den är verkligen sjukt bra gjord. En riktig tankeställare.
    Efterlyser fler tips om ni har? Gärna böcker eller dokumentärer.
    Jag har kännt på sistone att jag är så påläst om feminism men när jag tillexempel ska diskutera kapitalism och strukturer i tillexempel krigsföring så har jag inte så mycket mer att säga än att ”det är skit”

  5. Anonym: jag tycker att du ska börja med att läsa Marx om du är intresserad av kapitalismkritik och om du vill lära dig terminologin. Sedan kan du läsa lite modernare litteratur på området som till exempel Först som tragedi sedan som fars. Sedan att lära känna ”den andra sidan”, dvs främst nyliberalismen och dess ideer är också bra så att man får hela perspektivet och vet vad det egentligen är man diskuterar/kritiserar. Någon som till exempel talar sig varm för att skatt är lika med stöld, och om minimal inblandning av staten är Robert Nozick. Mest läsvärt är kanske hans främsta verk Anarki, stat och utopi. Det finns naturlitvis en massa andra böcker skrivna av mer samtida författare, och det är bara att söka på nyckelord så hittar man en ocean. Men jag hänvisar gärna till urkunder att lägga grunden med, innan man går över till att läsa vad andra säger och vad andra tillskriver de olika ideologierna. Fråga på ditt bibliotek vetja. Det är bra om denna typ av litteratur utlånas eftersom utlåningsfrekvensen avgör om böcker gallras ut eller ej. Så, en liten uppmaning till alla som kan tänkas läsa den här kommentaren, och som är intresserade av politisk facklitteratur – låna och säkra deras fortsatta förekomst på biblioteken. Det är en ansvarsfull handling som leder till bevarande av viktig kunskap.

    Mvh bibliotekariestudenten

  6. Tack för tipset! Var just på jakt efter nån liten film att kolla på i kväll när vi ska ha VSF- häng, ska ha detta avsnitt som förslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *