Men vad händer sen?

Eftersom jag gillar att hålla mig updaterad så har jag givetvis sett jobbsökarna. Alltså femmans nya satsning som handlar om att långtidsarbetslösa ska få jobb med hjälp av en så kallad coach.

”Alla kan få jobb”, inleder coachen. Jaha, tänker jag.

Sen får huvudpersonen skit i tio minuter för att hon sagt till sin sambo att hon sökt jobb när hon inte gjort det. Sambon har fått sälja sin drömbil för att de ska ha råd med mat, och tjejen har inte ens sökt jobb. Hemskt omoraliskt.

Och jag blir så matt. Jag blir så matt på detta samhälle som befolkas av coacher. Men jag blir också så matt eftersom jag själv förstår varför folk inte kan ta arbetslöshetsproblemet på allvar.

För herregud; jag förstår verkligen varför folk tycker att huvudpersonen i programmet är keff. Hon ÄR ju keff. Ljuger för sin sambo. Har varit arbetslös hela sitt liv. Har sökt nio jobb på två år, det är väl vad jag söker på två dagar. Men så har jag ju jobb också.

I slutet av programmet får hon jobb. fast egentligen inte. Hon får liksom ingen anställning. Hon som ringer från caféet säger ju ordagrant att hon ska komma och ”prova”. Tänk om hon inte kan sköta sitt jobb? Tänk om hon faktiskt suger och får sparken. Vad händer då? Ska hon coachas till ännu ett jobb som hon också misslyckas på?

Det som ger mig mest ångest i hela denna ”du kan om du vill”-cirkus är att ingen snackar om vad som ska hända när man får ett jobb. Det är ju inte som att jobb är någon slags gudagåva, det kan ju vara otroligt jobbigt att jobba. I alla fall om det är heltid i nån slitig bransch, som restaurangbranschen. Man blir trött och sliten och får arbetsskador. Och så ska man presetera. Och tänk om man inte kan?

Detta förbises ju totalt. Det faktum att man inte bara ska få ett jobb utan att man måste vara bra på det också, eller i alla fall klara det. Att det faktiskt finns människor somär sämre än andra på att utföra en uppgift. Att det inte handlar om vem som vill och försöker mest utan att det också handlar om vem som är bäst när det kommer till kritan. Att det inte bara handlar om att våga satsa på sitt företag utan att man måste ha en bra ide, också.

För det är rimligt och sunt att vara lite orolig när det kommer till att satsa. Det är rimligt att tveka lite innan man säljer villan, säger upp sig och investerar alla pengar och alla tid i sin företagside. För alla lyckas inte, hur mycket de än brinner för vad de gör.

Jag skulle vilja att man pratade mer om hur det här med jobb funkar när man väl är där. Om att det faktiskt inte bara är guld och gröna skogar bara för att man har ett jobb. Och att det faktiskt är jävligt mycket att spendera drygt 10 timmar om dagen (som många gör) på jobbet, på lunch eller på väg till jobbet. Och att det faktiskt är en jävla risk och ett jävla arbete att starta eget, och att alla som försökt faktiskt inte lyckats även fast det verkligen gett allt.

3 reaktioner till “Men vad händer sen?”

  1. Det här säger du väldigt bra tycker jag. Programmet var väl inte så förfärligt som en del förhandskritiker sagt, men där fattas ju saker. Det stod i sluttexten att tjejen ”fick jobbet” men det kan väl i bästa fall ha varit en 6-mån provanställning.

  2. Självklart är inte alla arbetslösa lata- det finns de som försöker och försöker och försöker utan att det ger någonting och det kan verkligen trampa ned en människas självförtroende till botten. Men samtidigt, jag är inte helt emot coaching. Det krävs lite jävlaranamma för att komma någonstans här i livet. I ett land där bidragen är höga och det inte krävs särskilt mycket för att komma åt dem är det lätt att vara en slacker. Det är inte på liv och död. Jag har bott i USA och skulle absolut inte vilja att vårat samhälle efterliknade deras, men damn. Folk försöker verkligen. Jag blev oerhört fascinerad av den kämparglöd jag stötte på over there. Och ja, det sticker i ögonen när människor kämpar i mellanmjölks-Sverige. Men en spark i baken är nyttigt ibland. Det vet jag som är depressiv och behöver folk som drar upp mig genom pep-talk once in a while. Jag säger inte att det är lätt och att ”alla kan”, men jag tror defintivt att det finns många som kan göra MER för att ändra sin situation.

    1. Ja. För 5000 imånaden är verkligen mycket pengar att leva på. Elle rhur menar du med ”höga bidrag”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *