Oavsett om man vet vad man ger sig in på är inte elakheter en värdig underhållning.

Idol alltså. Jag blir så jävla trött på denna uppfattning att den som ”ger sig in i leken får leken tåla”. Problemet som jag ser det är inte att vissa människor får sina idoldrömmar krossade, utan att det betraktas som underhållning att vara elak mot människor.

Oavsett om man är en vuxen människa eller ett barn så tycker jag inte att det är smakfullt, faktiskt. Att ett av våra största underhållningsprogram har ett innehåll som åtminstone till hälften består i att förnedra människor och krossa deras drömmar, det tycker jag inte vittnar om ett sunt mediaklimat.

Sen känner jag ingen större sympati för människorna som blir utsatta för elakheterna, men det är liksom inte det detta handlar om. Det handlar om att för mycket av vår underhållning kretsar kring att vara jävligt plump, elak och ”gå över gränsen” på olika sätt. Jag skiter väl i om Alexander Bard sitter där och dissar någon, men att det anses vara så meningsfullt att det sända på bästa sändningstid, det övergår fan mitt förstånd.

16 reaktioner till “Oavsett om man vet vad man ger sig in på är inte elakheter en värdig underhållning.”

    1. Känner till den grejen. Mina egna erfarenheter av Bard förstärker min uppfattning.

    2. Bard brukar också säga sådant som att Sverige aldrig lyckats åstadkomma några betydande filosofer. Jag tänkte på det när författaren till denna bok, under en kurs för några år sedan, som utgick från manuskriptet till boken, sade att ”there are many great philosophers from Sweden”. Ni kan gissa vems åsikt jag har störst förtroende för, samtidigt som jag måste betraktas som partisk.

      1. Vissa människor har det där behovet av att ha åsikter om precis allt. Och jävligt bestämda och extrema sådana dessutom.

  1. Att bete sig som en jävla rövhatt må få många att kritisera det, men i slutändan så verkar det vara det som drar mest tittarsiffror. Folk kritiserar alltså men sitter ändå och njuter av det, eller minsta fascineras av det.

    Ett exempel är hur dom mest populära TV-serierna i USA också är dom som har mest andel chauvinistiska, misogyna, HBTQ-fobiska och rasitiska rövhattar. Oavsett om det är Two and a Half Men (den äldre med svinet Sheen), Familigy Guy, Game of Thrones, Mad Men, och snart en ny Serie baserad på Playboy Club som säkerligen bli poppis där, etc.

    Det är väl något med hat, förakt och fobi som lockar folk generellt.

    1. Tycker iofs att Mad men är riktigt bra. Även om serien innehåller svin så är själva serien inte misogynistisk, tycker jag.

      1. Har skrivit om detta att det är framför allt ”allt var bättre för – kvinnor var kvinnor och män var män” -tanken samt chauvinistiska och rasistiska män som är dom mest populära männen i serien. Tycker jag är talande faktiskt.

        1. Jag vet inte jag. T.ex. roger är ju inte så populär, och han är den som jag ser som mest rasistisk. Jag tycker att serien tar upp könsrollerna osv på ett bra sätt och skildrar kvinnorna som individer.

          1. vad jag läst är Roger en av dom mest populära faktiskt. Skrev om det på min blogg. Sen att han också har en stor skara med chauvinistiska manliga fans är nog ingen hemlighet. Blä.

            1. Det var ju tråkigt. Personligen ogillar jag Roger starkt och upplever inte heller att hans beteende skildras på ett positivt sätt. Jag tycker hur som helst inte att mad men i sig är misogynistiskt, dock finns det ju såklart folk som kommer gilla de mer osympatiska karaktärerna. Men jag tycker inte att serien i sig upphöjer dem.

        2. jag håller inte med. visst att mad men har med dessa olika aspekter, men jag tycker de problematiserar dem snarare än att normalisera dem.

  2. Jag tror iofs inte att de flesta ser på Idol för att hånskratta när juryn är elak, utan för att få tårar i ögonen när de hittar de riktigt duktiga. Det är det här med ”helt vanlig människa plockas upp från vardagslivet som korvkoisksassistent och blir stjärna”, som tilltalar. TV4 en elak jury för att höja sina tittarsiffor ja, men det behöver inte betyda att faktiskt fungerar. Tror Idol hade haft lika många tittar med ett programupplägg en snäll jury. Om inte fler.

    1. Kanske det. Oavsett så tycker jag att upplägget i nuvarande utformning är osmakligt. Vore skönt om det inte var den primära orsaken till att folk kollade.

  3. Jag får nästan intrycket av att vissa söker till programmet enbart för att få höra vilken slags avhysning de kommer att få, som någon slags tävlan om vem som kan reta upp juryn mest. Programmet hade varit såå mycket intressantare att titta på om de bara släppt in seriösa människor till juryn hade kunnat bete sig professionellt tillbaka.

  4. Det är ju ett underhållningsprogram så visst kan jag förstå tanken bakom sättet man går åt deltagarna, tycker dock inte att det är försvarbart. Inte ens om allt skulle vara uppgjort på förhand (tror en del av de s.k. avhyvlingarna är det) tycker jag det känns riktigt okej. Det handlar ju om vad man förmedlar också- är det verkligen sunt att förmedla att reell mobbning är nöje?

    1. Jag förstå ju tanken, men jag tycker inte att vad som helst är okej bara för att ”det säljer” eller ”är bra tv”, vilket vissa verkar tycka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *