Odla ditt klasshat.

Det finns ju en helt del som tycker att reaktionerna mot Allt åt alla är berättigade eftersom safarin trots allt hette ”odla ditt klasshat”. För det första så åsyftar klasshat generellt inte ett hat mot överklassen som sådan (alltså personerna i den) utan ett hat mot det system som skapat klasskillnaderna i vårt samhälle. Detta kan förvisso ta sig uttryck i hat mot specifika individer som nyttjat sitt klassprivilegium på ett särdeles dåligt vis eller på olika sätt förstärkt klasskillnaderna (kanske genom skattefusk, mutor, regelvidrigt behandlande av anställda och så vidare) däremot finns det inget större förakt mot människor bara för att de råkar vara födda i en rik familj, allt handlar om vad man gör med detta.

Och så kan jag väl också känna såhär: men böla då! Dessa personer är inte en utsatt grupp i samhället, tvärtom. Det är en grupp som kommer undan med det mesta. Nu har de alltså en gång fått vara med om att folk som är kritiska till deras sätt att leva kommer dit och håller en guidad tur och berättar om klasstrukturer, deras liv och deras jobb. Resten av alla jävla dagar kommer de att ligga i total medieskugga, gå till sina högavlönade jobb och äta sin oxfilé i fred. Gud vad jobbigt att ordningen för en gång skull blev rubbad, att de för en gång skull i sitt liv får känna på hur det är att bli betraktad med kritisk blick, bedömd och utvärderad.

6 reaktioner till “Odla ditt klasshat.”

 1. Gör man automatiskt något fel om man väljer att köpa ett hus i ett dyrt villaområde? Finns det över huvud taget något problematiskt med att man gör det, skadar det någon?

  Och ja jag förstår att klasskillnader och segregation skadar människor. Men inte gör väl det att det är omoraliskt att köpa ett dyrt hus i ett dyrt område, eller?

 2. Det verkar ligga dig nära och tycks ge dig viss njutning att kunna säga ”det är inte ett dugg synd om dig”.

  Jag vet inte varför du är så fascinerad av vad som ska föranleda empati respektive inte, att du minnsann ska låta människor veta att det inte är synd om dem. Märkligt personlighetsdrag.

  Men om du fortsätter vara upprörd över att höginkomsttagare inte trivs med rollen som cirkusapa, eller att det finns klasskillnader eller könsmaktsordningar som inte gynnar dig så kan jag väl bara konstatera: MEN BÖLA DÅ!

  1. Jeg fik samme indtryk af indlægget. Er det virkelig ok at behandle folk som objekt og som middel til et mål (her: større bevidsthed om klasseforskelle), bare fordi de er rige?

   Desuden, jeg ved forstås ikke hvordan det er i Sverige, men i det danske mediebillede bliver ”overklassen”/de rige ofte beskrevet som meget usympatiske (egoistiske, grådige, emaptiløse, dårlige mennesker). Og vi er vel trods alt et grundlæggende mere borgerligt land end Sverige.

  2. Tycker du själv att det är empativärt att leva i en av de mest priviligerade miljöerna i samhället hela livet och sedan klaga så fort ngn ifrågasätter detta?

 3. När såg du senast en pjäs som rasade mot skattetrycket? Har du hört talas om en konstinstallation som sågar genusteorin?

  1. Nej, däremot finns det gott om tankesmedjor och företag som ägnar mycket tid och energi åt att framföra det budskapet. Olika rörelser har olika uttryckssätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *