Kom i kontakt med ditt inre hat
Den rabiata orakade rabiesfeministen Fanny
Fanny Åström. Bor i Örebro och pluggar genus. Skriver om feminism, relationer, lesbisk existens och manshat. Ritar också.

Twittrar indignerat under namnet @sinoes. Finns på instagram under namnet @fannyarsinoe.

Skicka beundrarbrev, hotmejl eller jobberbjudanden till arsinoe.blogg@gmail.com.
Följ mig på Bloglovin!
bloglovin

Om religion.

mitt inlägg om De Som Har Rätt har jag fått en del protester angående att jag skriver att religion är en verklighetsflykt. Jag instämmer i att religion inte behöver vara verklighetsflykt, däremot tror jag tyvärr att det ofta är det i det här samhället. Anledningen till att jag skrev som jag gjorde var snarare att påpeka att de negativa effekter religion och vidskepelse har sällan har så mycket att göra med att folk ”har fel” och liknande utan att det snarare handlar om behov av mening, sammanhang och så vidare som behöver uppfyllas. När detta inte erbjuds i samhället bli nog mottagligheten större. Med detta inte sagt att en inte kan vara religiös på andra grunder.

Jag tänker mig att religion antingen kan användas som motivation till förändring, det vill säga att hålla vissa ideal högt och använda dem till politisk handling, eller att det kan bli ett sätt att acceptera världen som den ser ut och passiviseras. Det är det senare jag anser problematiskt.

Däremot kan ju till exempel rationalitetsidealet också ha de negativa effekterna av religion, det vill säga att det kan vara passiviserande och moralistiskt, något som används för att berättiga det som är. Jag uppfattar ofta humanister som extremt bundna vid sin tro, men med skillnaden att de inte är medvetna om att de tror utan tror sig vara objektiva.

En kommentar till Om religion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Arkiv